Çok acayip bir iş ile karşı karşıyayız değerli okuyucular. Broken Beethoven in Seven Parts. Bu aslında various artist yani farklı müzisyenlerden oluşan bir çalışma. Ancak durum öyle basit değil. Ben çözebildiğim kadarını size anlatayım... Çözüm sürecinde müzik dosyasının içerisinde gelen PDF dosyasından faydalandım. Kısa birer özet var aşağıda ama bunlar sadece özet. Sizlerde bırakacağı etki farklıo lacaktır en azından bende çok farklı oldu.
İlk parça Hans W. Koch imzalı ve ismi Unheiliger Undankgesang ismini taşıyor. Ludwig van Beethoven'ın 1925 yılında bestelediği yaylı dörtlüsü için La Minör OP 132 eserinden hareket eden parça, içerisindeki kuş sesleri ile Beethoven'ın yaşam alanına atıflarda bulunuyor.
Wolfgang Liebhart imzalı Bazaar Viennoise yine değişik bir çalışma. Ludwig Van Beethoven'ın da Türk Marşından (Mozart'ın ki değil) bölümlerde içeren parça Viyana şehrinin çok kültürlü yapısını yansıtmak üzere farklı milletlerden satıcılarının konuşmaları, farklı melodilerden birleştirilen bir kolaj ile zenginleştirilmiş.
Stefan Fricke: LvB parçasında tarihi bazı Beethoven kayıtlarından örneklerin birleştirilmesinin yanında bazı Cage esintileri içeriyor. Cage'in başımızın üstüne yeri var her zaman. Çok acayip bir çalışma olmuş. Bayıldım :)
Stereo Mecmuası'nda zaman zaman konuk ettiğimiz Alper Maral'ın 1-32 isimli parçası da keyif hatta ötesiyle dinlendi tarafımdan. Maral'ıın yine elektronik öğeleri ve kolajları kullandığı çalışmasını albüm içerisinden çıkan PDF dosyasında özetlediği bölüme bir göz atın. Kısacık yazının açtığı kapılar çok derin. Heinrich Schenker'ın teorilerinden hareketle vücut bulan Shenkerian Analysis'e atıf zaten başlı başına bir kurcalaması konusu meraklı müzik severler için.
Johannes S. Sistermanns: Ludwig japonaise. Johannes S. Sistermanns'ın çalışması zihin açıcı. Notlara göre hepimizin bildiği “Freude schöner Götterfunken" eserinin Almaya'da son derece iyi bilinen ve bol bol söylenen "Friedrich Schiller" metinli versiyonuna Japonya'da denk gelip insanları nasıl birleştirdiğinden hareketle ortaya çıkmış.
Andreas Wagner, Manga ismini verdiği çalışmasında "Hammerklavier Sonata No. 29 in B flat major, Op 106" kodlu eserinin ilk bölümünün çalması son derece zor olan ilk hareketini midi dosyalarına aktarıp alıp üzerine "fena" bir çalışma yapmış. Aman aman....
Harald Muenz ise BeethovEnBloc isimli parçasında meşhur 9. senfoniden hareket etmiş ve olanlar olmuş. Ne yazacağımı bilemedim sadece olanlar olmuş diyorum.
Şimdi açık açık yazayım bazı şeyleri. Albümü ücretsiz şekilde indirip dinlediğinizde bir kaç delinin yaptığı garip işler diyerek bir kenara bırakabilir veya bir kaç delinin ama konuya da fena halde vakıf bir kaç delinin yaptığı çok farklı bir iş olarak ne olduğuna şaşanlar olabilir. Açıkçası bu tarz albümler elime geçince -ki genelde independent/bağımsız yayınlanır- hayatım renklenir ve gömü bulmuş gibi sevinirim. Ortada öyle bir garip durum var ki, bir grup deli bazı ilginç işler yapmış, bir grup deli bir internet sitesi üzerinden ücretsiz yayınlamış, bir grup deli de albümü indirip dinlemiş. Bu delilikler hayatın en güzel tatları. Vallahi bu yazıyı sıcağı sıcağına yazıyorum ve dağılmış haldeyim. Parayla satın alsam yine çok mutlu olacağım yine çok seveceğim ama Müzik Hayvanı sayesinde ücretsiz edindiğim/dinlediğim bir albüm. Lafı hiç eveleyip gevelemeyeceğim, belki klasik Stereo Mecmuası yazı stiline de uygun olmayacak ama dayanamıyorum ve yazıyorum, dibim düştü değerli okuyucum!
Broken Beethoven in Seven Parts
curated by: stefan fricke
cover photo: © jagodka
graphic adaptation: ömer sarıgedik
İstanbul 2012
Broken Beethoven in Seven Parts çalışmasına buraya tıklayarak ulaşabilir, buraya tıklayarak ise bilgisayarınıza indirerek hemen dinlemeye başlayabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder