Requiem Mass D Minor Plak Incelemesi



Requiem Mass D minor (K. 626) veya Re Minör, Wolfgang Amadeus Mozart'ın 1791 yılında Viyana'da bestelemeye başladığı ancak ölümü yüzünden  tamamlayamadığı bir eseridir. Eser, öğrencisi Franz Xaver Süssmayr tarafından tamamlanmış olup, eseri sipariş eden Kont Franz von Walsegg'e teslim edilmiştir. Kont bu eseri eşinini ölümü sebebiyle Mozart'a ısmarlamıştı. Burada bir de enteresan nokta var, kontun eşinin ölümü 14 Şubat sevgililer gününe denk geliyor.
Eser, müzik tarihinin en gizemli, üzerinden en çok tartışılan eserlerinden bir tanesidir. Bunun sebebi anlatılan çeşitli mitler, tartışmalar ve zaman zaman bulunan ve büyük tartışmalar yaratan el yazısı notlardır. Rivayetlere göre Mozart'ın elinden yazılmış notlara göre eserin bazı bölümlerini ölmeden önce yazan Mozart'ın yazmadığı bölümleri Süssmayr yazmıştır. Ancak tartışma konusu olan Süssmayr'ın orijinal olarak nitelendirdiği bölümlere de müdahale ettiğidir. Anlayacağınız konu son derece yoğun şekilde tartışılan ancak cevabını kimsenin tam olarak veremeyeceği bir konu. Üretilen ve tartışılan mitler tabii ki bununla sınırlı değil.

1960 yılında keşfedilen bazı taslaklar araştırmacılara bunların ağıtın “Amen” bölümünün olabileceğini düşündürüyor. Çeşitli müzikologlar bu konuya destek verince K. 626 yeniden düzenleniyor. Ancak bu çalışmalar ayrı bir katalog numarası altında listeleniyor. Şu an müzik araştırmacıları “Amen” bölümünün Requiem'in bir parçası olup olmadığı konusunda tartışmaya devam ediyorlar.

Daha devam edelim. Yine bulunan bazı taslaklarda III. bölümde yer alan Rex Tremendae bölümünün bilinen eserden daha farklı bir yapıya sahip. Bu taslaklardan hareketle bölüm yeniden ele alınıyor.

1970'lerden bu yana bir çok müzik araştırmacısı eseri yeniden yazıyor. Bazı araştırmacılar Süssmayr edisyonlarında düzenlemeler yaparken bazıları ise eseri Mozart geleneğine uygun bir şekilde baştan yazıyorlar. Ancak genel olarak kabul gören Franz Xaver Süssmayr edisyonu.



Bu arada eserin yazılmasında çeşitli mitlerde vardır. Kont hikayesini yazımın başlarında anlatmıştım. Bazı günümüz teorilerine göre eser Antonio Salieri tarafından sipariş verilmiş ve amacın Mozart'ın yaklaşan ölümünden sonra Salieri'nin eseri sahiplenerek prestij sahibi olmak için böyle bir şeye başvurduğunu söylerler. Bununla alakalı elimizde tarihsel bir belge olmadığını da eklemeliyim.

Ne olursa olsun eser çok önemlidir ve II bölüm "Kyrie" ile III bölüm "Dies Irae" popüler kültürde filmlerden, animelere kadar bir çok yerde karşımıza çıkabilir.

Speakers Corner, eserin Philips tarafından yayınlanan (kod 802 862) Colin Davis yönetiminde BBC Senfoni Orkestrası yorumunu plak formatında yayınladı.

Kaydın yapıldığı dönemde sör ünvanını almamış olan Colin Rex Davis, 1927 yılında doğmuş ve bir çok önemli orkestrayı yönetmiş önemli bir besteci. Mozart, Berlioz ve Elgar yorumları konusunda uzmanlaşan Davis, 1967 ile 1971 yılları arasında orkestrayı yönetmiş. Dinlediğimiz kayıt Davis'in BBC Senfoni Orkestrası'nın başına geldiği ilk sene yapılmış.

Eserin koro bölümleri John Alldis yönetimindeki koro tarafından icra edilmiş. John Alldis çok önemli bir isim. Adrian Boult, Otto Klemperer, Leopold Stokowski, Bernard Haitink ve Georg Solti gibi iismler hemen her önemli kayıtta korolarını Alldis yönetime vermişler demek yanlış olmaz herhalde.



Soloistler konusunda da kayıt önemli, Amerikalı soprano Helen Donath, Avustralyalı contralto Yvonne Minton, İngiliz tenor Ryland Davies, Alman basbariton Gerd Nienstedt. Bu müzisyenlerin her biri çok önemli şefler ve orkestralar ile çalışmış önemli isimler. Ayrıca org, İngiltere'de oda müziği konusunda önemli bir isim olan Alan Harverson tarafından çalınmış.

Gelelim Speakers Corner baskısına. Bilmiyorum dikkat ediyor musunuz, son dönemlerde yayınlanan plaklardaki mastering çok yüksek bir seviyeye gelmiş durumda. Bunun sebebini daha çözememiş olsam da, son dönemlerde yayınlanan plaklarda önemli bir seviye atma durumu fark ediyorum. Hiç beklemediğim plaklarda mükemmele yakın sonuçlar alıyorum. Mozart'ın Requiem'i son derece önemli bir eser ve yapılan baskı eserin ününe uygun.

Klasik müzik severler bu plağı atlamasınlar!

Yorumlar