Alper Maral - Das klingende Alphabet



Alper Maral, Stereo Mecmuası'nda zaman zaman konuk ettiğimiz bir isim. AK Müzik’ten yayınlanan albümü Elektroakustisch! çok ilgimi çekmişti ve albümle ilgili bir yazıyı okuyucularımıza sunmuştum. Alper Maral, bu kez Das klingende Alphabet adlı albümünü Müzik Hayvan'ı vasıtası ile yayınlamış. Müzik Hayvan'ı hakkında kapsamlı bilgiyi buradaki yazımda bulabilirsiniz. Albüm aslında tek bir şarkıyı kapsıyor ve albüme adını veren şarkı aslında Elektroakustisch! albümünde bonus olarak karşımıza çıkmıştı...

Tek şarkıdan oluşan albüm aslında tam anlamı ile bir albüm sayılır sayılmaz tartışmasına girmeyeceğim. Kayıtları dinleyen bazı dostlar bunun farklı bir isimle anılması gerektiğini söylüyorlar. Benim kelime dağarcığımda bu durumu ifade edebileceğim bir kelime olmadığından ben albüm diyeceğim.

Albümde Yakaza Ensemble'dan tanıdığımız M. Fakih Kademoğlu ilk dikkat çeken isim. Tolga Ünaldı ise albümdeki bir diğer çok enstrüman çalabilen bir müzisyen. Çeşitli perküsyonların yanında ney didgeridoo, bansuri, shakuhachi, fujara, şan kopuz gibi enstrümanları da çalabilen Ünaldı'nın yanında genç ve başarılı perküsyonist Sait Arat albümüne katkıda bulunan son isim.

Yaklaşık 45 Dakikalık kayıt boyunca müzisyenlerin enstrümanları ile ilgili verdiği bilgilerden, müzikal bölümlere kadar farklı hatta çok farklı bir içerik var. İlk bakışta çok garip geliyor ama oturup 45 dakika keyifle dinliyorsunuz. Özellikle 35. dakikadan sonrasına dikkat!

Albümü Müzik Hayvan'ı web sitesinden indirip dinleyebilirsiniz. Müzik Hayvanı web sitesine ulaşmak için buraya Alper Maral - Das klingende Alphabet albümünü indirmek için ise buraya tıklayınız.

Albümle alakalı Müzik Hayvan'ı bloğundan;

Duysal Doküman – İstanbul (2005)

“Tınlayan Alfabe”ye—aynı adlı, müziğe başlayanlara piyano repertuarını tanıtma amaçlı albümü anarak—elektroakustik ortamdan bir yan bakış: “Yerli” bilinen müzik nesnelerini harf sayıp “yabancı” kalınan müzik deyişlerine cümleler kurmak adına, kurcalamalı bir şehir-içi yolculuk raporu.

İlk kez 2005 yılında, İstanbul’da gerçekleştirilen bir tasarım etkinliği kapsamında (ABÇ Tasarım Sergisi), bir ses yerleştirmesi olarak sunulan yapıt, aslında çok daha büyük bir bütünün—oluşumunu sürdüren bir yapıtın—tamamlanmışlık iddiası taşımayan ilk parçası. Gene de dünyanın birçok yerinde hatırı sayılır bir dinleyici kitlesine ulaşan çalışmanın (Kreuztanbul Festival, Berlin, 2008; ISCM World New Music Days, Sydney, 2010; Yakamoz Festival, Hannover, 2011… ilk akla gelenler) üç versiyonu bulunmakta: Bir “müzikal kompozisyon”a en yakın duran versiyon bunların en kısası (9’11”) ve Alper Maral’ın elektroakustisch! albümünde yeralıyor (AK Müzik CD 1002-2); 19 dakika süren daha uzun versiyon ise, ancak uygun akustik koşullarda istendik sonucu verecek bir soundscape—“duysal bir manzara” sunuyor. Burada yeralan “brüt” versiyon ise, içeriği ve 40’49” süren uzunluğuyla bir “duysal doküman” olarak vaftiz edildi.

Yorumlar