Venedik'te Vivaldi Ziyareti Bölüm II



En meşhur tekniklerden biri, bugünlerde pek kullanılmasa da, 1930'larda Alan Blumlein tarafından icat edilmiş. Burada iki adet 8 şeklinde mikrofon üst üste yerleştirilerek kullanılıyor. Bu teknik en iyi stereo imajı oluşturuyor ve çok güzel mono uyumluluğu sunuyor. Ancak, öne olduğu kadar arkaya da aynı oranda ses veren bir çift Quad Electrostatic hoparlör gibi, bu teknikte öndeki sesler kadar arkadakileri de dahil ediyor. Çok iyi bir akustiğe ve gerçekten enden bir elemente daha ihtiyacınız var, öksürmeyen dinleyiciler!

Bir Dummy Head kullanabilirsiniz, burada mikrofonlar yapay kafanın kulaklarına yerleştirilir. BU sisteme “binaural” olarak bilinir ancak sadece kulaklıkla dinlendiği zaman başarılıdır, hoparlör ile çok iyi sonuç elde etmez.

Schoeps mikrofonlarını seçmemin en iyi yanlarından birisi farklı polar diagramlı kapsülleri değiştirmeme olanak sağlaması, böylece birçok farklı tekniği deneme şansım oldu. Genellikle mikrofonlar ikiye ayrılır: “pressure operated” (basınç operasyonlu) ve “pressure gradient” (basınç degradeli). Pressure operated mikrofonlar omni direksiyonel olur. En düz frekans tepkisine sahiptirler ve genişletilmiş bir üst kısımları vardır. Pressure gradient mikrofonlar ise daha direksiyoneldir. Alçak frekans tepkileri daha hızlı düşer ve üst kısımda küçük bir kasisleri vardır.


Bu sebeple Venedikteki kaydı omni direksiyonel mikrofonlarla yapıp en düz frekans tepkisini elde etmeyi amaçladım. Stereo imajın kalitesini iyileştirmek için mikrofonların arasında Jecklin diski denilen bir aparat kullanmayı tasarladım. Bu 30cm'lik akustik olarak opak bir disk ve iki mikrofonun arasına yerleşince yüksek frekanslarda mikrofonları ayırarak stereo imajı iyileştiriyor ama alçak frekansları etkilemiyor. Bunu icat eden adam bir zamanlar İsviçre radyosunda baş mühendis olarak çalışıyordu.

Kullanacağım sistem Jecklin diskinin geliştirilmiş bir versiyonuydu, diskin çapı 35cm ve mikrofonlar 36 cm aralıkta yerleştiriliyor. Eşimin sağ, orta ve solda konuşurken kaydettiğim bazı testler yaptım. Disk olmadan ve disk var iken kayıtlar arasındaki farkı dinlemek başarısının kanıtıydı. Diski yapmakta eğlenceliydi. Endüstriyel köpük, pleksiglas ve yapay yün kullanarak yaptım. Artık son ihtiyacım mikrofon standıydı. Mikrofonları 4 metre yükseklikte tutacak bir aparata ihtiyacım vardı.

Yorumlar

  1. [...] İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayın Benzer YazılarRostropovich ve Duport Stradivariusİlk Müzik Özel Sayısının ArdındanABBA Biyografisi Bölüm IIModern Talking Bölüm I Tags: klasik müzik, Mike Valentine [...]

    YanıtlaSil
  2. [...] İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayın [...]

    YanıtlaSil

Yorum Gönder