Stevie Wonder – Songs in the Key of Life 2LP



Stevie Wonder – Songs in the Key of Life
Speakers Corner - Tamla Motown I 13-340C2 – 180 gr 2xLP


Elton John’a kulak verelim: “Nereye gidersem gideyim mutlaka yanıma “Songs in the Key of Life” ın bir kopyasını alırım. Bence yapılmış en güzel plak bu. Her dinlediğimde hayretler içinde kalıyorum.” Takvimi biraz geriye alalım. 1975 yılında Stevie Wonder sanatının zirvesindedir. Sırasıyla Talking Book, Innervisions, Fullfillingness First Finale gibi eleştirmenler tarafından mükemmel olarak nitelendirilen 3 albümden sonra bir yol ayrımındadır.

ABD’nin politikalarından son derece rahatsızdır. Müziği tamamıyla bırakıp yaşamını Afrika’da devam etmeyi düşlüyordur. Oradaki özürlü çocuklara yardım etmeyi planlıyordur. Ancak Tamla Motown plak şirketinin önerdiği 7 yıllık ve sanatsal kontrolü tamamıyla kendi elinde olabilecek 37 milyon dolarlık teklif aklını çelmiş olmalı. Stevie Wonder stüdyolara kapanır.

Elde etmek istediği “sound”u yakalamak için New York’tan Hollywood’a 4 değişik stüdyo arasında mekik dokur. Yemez, içmez, uyumaz. Diğer müzisyenler temposuna uyamadıkları için midir bilinmez çoğu parçada tüm enstrümanları kendi çalmıştır.

2 adet 33lük ve 1 adet 45’likten oluşan eser 28 Eylül 1976’da piyasaya sürülür ve o tarihe kadar doğrudan Billboard’un 1 numarasına yerleşen 3 plaktan biri olur. Zirvede yerini aralıksız 13 hafta korur. Sanatçı bu albümünde onun için önem taşıyan neredeyse her konuya değinir. Sözleri de müzikleri kadar başarılı olup halen güncelliğini ve güzelliğini korumaktadır.

I Wish ve Easy Goin’ Evening gibi parçalarda çocukluğunu anımsar, Sir Duke’u hayranı olduğu büyük caz ustası Duke Ellington için besteler, Isn’t She Lovely’yi yeni doğmuş olan kızı için yazar. Farklı ırkların eşit haklara sahip olmaları gereksiniminin ezeli savunucusu bu konulara Village Ghetto Land, Pastime Paradise ve Joy Inside my Tears gibi parçalarda da dile getirir.

Black Man bestesinde geçmiş tarihi gözden geçirir. Love is in Need of Love Today ve Have a Talk with God gibi parçalarda ise barış, kardeşlik, sağduyu, karşılıklı anlayış gibi temaları işler. Bunların yanı sıra duyguların ağır bastığı As, Knocks me off my Feet ve Ebony Eyes gibi parçalar da var. Çok farklı konulara değinmesine rağmen baştan sona kadar soluksuz bir “bütün” olarak müthiş bir keyifle dinlenen bu albümü Speakers Corner tüm sözleri içeren LP boyundaki kitapçığı ve ekstra 45’liği ekleyerek son derece özenle aslına uygun olarak yeniden bastı. Çoklukla üst üste kayıtlardan oluşan bu plak olabildiğince güzel tınlıyor ama canlı bir kaydın sahnesini beklemeyin.


Müzik 9/10
Kayıt 7/10
B.M.

Şarkı Listesi:
-Love's in Need of Love Today
-Have a Talk With God
-Village Ghetto Land
-Contusion
-Sir Duke
-I Wish
-Knocks Me off My Feet
-Pastime Paradise
-Summer Soft
-Ordinary Pain
-Isn't She Lovely
-Joy Inside My Tears
-Black Man
-Ngiculela-Es Una Historia-I Am Singing
-If It's Magic
-As
-Another Star
-Saturn
-Ebony Eye
-All Day Sucker
-Easy Goin' Evening (My Mama's Call)

Yorumlar

  1. [...] fırtına gibi esen isimleri incelemeye başladım. Bu aşamada özellikle Stevie Wonder’ın Songs in the Key of Life albümü bana bir arkadaşım tarafından hediye edilince ön yargılarım daha da azaldı [...]

    YanıtlaSil
  2. Valla bu bizim dilde bugüne kadar yazılmış olan en güzel Stevie "Songs" albüm eleştirisi (yazısı) olduğunu düşünüyorum. Bilgilendirici, öz ve akıcı. Şahane, kalemine sağlık.
    Not: Bazı kaynaklar 1972 Music of my mind plağını da o bahsettiğin classic period'a dahil ederler. Ben de acizane öyle düşünüyorum. Bu albümde hem 2 yeni ve önemli yapımcıyla çalışmaya başlar hem de Motown ile yine değindiğin sanatsal özgürlük konusunda ilk adımları atar. Sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder