Staatskapelle Dresden – Various
Thorens 2x180Gr LP Set
Thorens Firmasının, 125. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla çıkardığı albümlerden biri olan bu çift plaklık serinin yorumuna geçmeden önce, başıma gelenleri anlatmak istiyorum sizlere. Son derece üzücü başlayan, fakat mutlu bir sonla biten bir hikaye bu: Albümü Sigma Ses firmasından ısmarladım ve ertesi gün elime geçti. Birinci plağın 1. ve 2. yüzünü dinledikten sonra, plağı pikap platosundan alırken elimden sıçradı ve yere düştü. Sonuç: 1. yüzde esaslı bir çizik. Kendimi o anda dövesim geldi ama, “Fightclub” filmini hatırlayarak psikopatlaşmak-tan vazgeçtim son anda. İkinci plağın 1. yüzünde işler yolunda gitti. 2. yüze geçtiğimde bir de ne duyayım: Plakta baskı hatası var, her halde plastik donmadan bulaşmış, hışır-dıyor… dinlenecek gibi değil. Asım Beye durumu anlattım, ümitsizce “Ne yapabiliriz?” diye sordum. Öyle ya, ilk plaktaki hata tamamen benim kabahatim. “Dert etmeyin, hemen yenisini yolluyorum!” dedi… Ve öyle de yaptı. Kendisine, bu nazik hareketi için buradan yeniden teşekkür etmek istiyorum.
Neyse biz gelelim kayıtlara. Eserler hakkında yorum yapmak, haddini bilmemek, en azından aşmak olur. Hepsi, en iyi bestecilerin, biraz karamsar ve mistik olarak notaya dökülmüş üstün besteleri. Dresdener Staatskapelle 460 senelik geçmişi olan büyük bir orkestra.
Plakların baskı ve ses kalitesi genelde çok iyi. Plak yüzeyi o kadar temiz ki, iğne boş yivlerde ilerlerken hoparlörlerden hiç bir ses duymuyorsun. Gelelim parçalara:
-Hector Berlioz: Grande Messe des Mort op. 5 – Lacrymosa, Chor der Saechischen Staatsoper Dresden, Sinfoniechor Dres-den, Singakademie Dresden, Yönetmen: Sir Colin Davis:
1994 kaydı. Büyük bir senfoni orkestrasını ve koskoca bir koroyu kilisede düşünün! Sesler, tabii olarak kilisenin kubbelerinden büyüyerek yansıyor ve tepeden üzerinize iniyor. Sıkça kullanılan büyük davulların bu ortamda nasıl gümbürdediklerini düşüne-biliyor musun?...İşte aynen öyle!
-Anton Bruckner: Symphonie Nr. 6 A-Dur – 3. pasaj, Scherzo – Trio, Yönetmen Bernard Haitink: 2003 kaydı. Haitink her zamanki gibi muhteşem yönetiyor. Kayıt da dengeli ve güzel.
İlk iki parça, eserlerin tümünden kısmi alıntı olmasına karşın, diğer iki parça komple.
-Richard Strauss: Tod und Verklärung op 24 – Tondichtung für Orchester, Yönetmen Giuseppe Sinopoli: 2001 kaydı. Eserin adına dikkat: “Ölüm ve Aydınlandırma”! Benim pek tanımadığım Sinopoli (adam Sinoplu da adını “Lazca” mı yazdırmış acaba?), eserin içeriğine uygun, çok ağır başlı yönetmiş. Kayıt belli ki az sayıda, mikrofonla yapılmış: Eserden geniş açılı bir resim veriyor. Bu da esere çok güzel uymuş bence. Buna karşın, aynı eserin bende bulanan, Herbert von Karajan / Berliner Philarmoniker / 1972 DGG kaydı, hem çalınış, hem de kayıt olarak daha detaylı bir resim veriyor. Karşılaştırmada, Karajan' ın, heyecan verici vurgulamaları hemen dikkati çekiyor. Fakat yorum ve kayıt olarak, bu eserde ben oyumu Sinopoli tarafında kullanıyorum.
-Dimitri Shostakovich: Symphonie Nr. 15, Yönetmen Kyrill Kondrashin: 1972-DDR Radio-Dresden kaydı. Kayıt olarak, işte ben en çok bu yorumu merak ediyordum. Malum, Almanya birleşmesinden çok süre önce yapılmış bir konser kaydı. Aynı zamanda, kamyonete yerleştirilmiş mobil vericilerle canlı radyo yayını da yapılmış. Beklediğimden çok daha iyi çıktı. Kayıt lambalı aletlerle yapılmış ve bu kendini hemen belli ediyor. Sıcacık lamba sesi bütün enstrümanlara yansımış: Üstler yumuşak ve lezzetli, altlar biraz iri ve yuvarlak. Sonuçta büyük bir zevkle dinleniyor. Kondrashin’in yönetiminden zaten hiç şüphem yoktu.
Kendisinin bende, London Symphonie Orchester ve Svjatoslav Richter ile birlikte yaptığı bir Liszt Piyano Konçertoları No 1 ve 2, Philips kaydı var, dinleme de yanında yat. Tahminlerim boşa çıkmadı. Eserin büyük bir kısmı ppp (piano piano piano = çok çok çok sakin) olarak yazılmış, özellikle 3. ve 4. pasajlar. Plak yüzeyine baktığınızda, her halde bu yivler boştur diyorsun. Başta bahsettiğim, plağın yüzey sessizliğinin önemi işte burada ortaya çıkıyor. Bu kadar uzun, sessiz ve sakin bölümlerde, hiç bir dip gürültüsü olmadığından sadece müziğe yoğun-laşabiliyorsun.
Sonuçta böyle bir albüme sahip olduğum için çok mutluyum.
Haluk Özümerzifon
Bu plağı nasıl tedarik edebileceğiniz konusunda lütfen Sigma Ses firması ile irtibat kurunuz.
Yorumlar
Yorum Gönder