Pink Floyd - Dark Side Of The Moon CD



Pink Floyd - Dark Side Of The Moon
EMI 5112262 CD


David Gilmour (gitar), Roger Waters (bas gitar), Nick Mason (bateri) Rick Wright (klavye) ve Alan Parsons (assigned staff engineer)

Bir araba tutkunu için Ford Mustang neyi ifade ediyorsa, bir müzik tutkunu içinde Dark Side Of The Moon onu ifade ediyordur. Aralarındaki tek fark biri modifiye olabiliyor. Ama Dark Side Of The Moon her zaman aynı kalıyor ve yüz yıl sonrada aynı kalacaktır. 1973 çıkışlı bu efsane albümün ilk adımları Haziran 1972 yılında ünlü Abbey Road Studios’da daha önce yardımcı bant operatörü olarak Atom Heart Mother’de çalışan ve Beatles ile de bir çalışması olan ve pişmeye başlayan Alan Parsons önderliğinde kayıt odasına girildi.

Rock tarihinde yeni bir dönemin açılması idi. 9 parçanın hepside bir birini tamamlaması ve albüm insan deneyimi doğasını araştırıyordu. İlk parçada ben ve konuşan nefes her zaman mevcut tehdit ile birlikte yaşam dünyevi abes unsurları korkmayın dikkat için yapın yapacağınız şeyi mesajı ile başlıyor. Wright’in yaptığı parçada The Great Gig In The Sky’da ölümün her insanın tadacağı duygusunu hissettirmesidir. Time parçasında ise insanın yalnızlık içinde bir geçit yaşadığını anlatıyor. Money parçasında açgözlülük ve tüketim ön planda alınıyor. Brain Damage’de bir ruhsal hastalık ve kendi ihtiyaçları üzerine başarı anlatılıyor. Burada Syd’e bir atıf bence tabii ki. Roger Waters, Arsenal FC taraftarı olduğu için maçları izlemek için kayıtları bırakıp gitmesi sıkıntılara neden olmuştur. Grup çalışmalarını bırakıp ara sırada televizyonda Monty Python's Flying Circus izlemektedir.

Albüm, daha önce rock müzikte kullanılmamış ses teknikleriyle öne çıkıyordu. Örneğin "Time"ın girişinde eski saat sesler düzensiz olarak çalmaktadır, "Money"nin girişindeki ses olayları kesip yapıştırılarak tekrar ettirilmiştir ve de albüm boyunca duyulan kalp atışı sesi özel olarak ayarlanmış bir davuldan yaratılmıştır. "On The Run" ve "Speak To Me"deki ses efektleri de yeni bulunmuştur. Albümün sonunda ise bir hata ile çok az bir şekilde The Beatles'ın "Ticket To Ride" duyulmaktadır. The Great Gig In The Sky ölüm temasını en iyi anlatan parça klavyenin başına geçen Richard ve Clare torry ile bir odaya kapanırlar. Kadın doğaçlama ile çığlıklar atar (1 günde biter kayıt ve 20 sterlin para alır. Bu sese yirmi sterlin kurban olsun) ve bizim Richard üzerine bir parça yazar aslında bu parçanın bu albüme konana kadar ismi mortality dir.

Şu an bu albüm için yorum yaparken CD’ye albümü koydum. Bütün şarkı sözleri Roger Waters'a aittir. 45 milyondan fazla satmış, 740 hafta boyunca listelerde kalmıştır. İstatistiklere göre albüm, her an dünyanın herhangi bir yerinde dinleniliyor. Bu istatistikleri bozmamam lazım. Kullanılan özel efektleri dahil insanı büyüleyen bir atmosfere taşıyan bu albüm Time. Parçasına girerken Nick bagetleri ile davula vurur ve bass ile Roger girer muhteşem bir giriş senfonisdir. Any Colour You Like benim için bu albümün gizli kahramanıdır. David Gilmour bu parçada Fender Black Strat ile neler yapabileceğinin sinyalini vermiş ve benim seneler sonra facebook'ta yayınladığım soloda dediğim gibi fernder’ı ağlatan adamın ilk adımlarını atmıştır. Başlı başına bir baş yapıttır bu albüm rock tarihine altın harflerle geçen bir efsanedir. Bence bir dönemin (Beatles döneminin) kapanmasına sebep olmuş bir efsanenin doğmasına neden olmuştur. Storm Thorgerson gibi albüm kapakları konusunda bir dahi olan adam ile yaptıkları anlaşma sonucu benim için Floyd’un en iyi 3.albüm kapağını oluşturmuşlardır (Wish You Were Here - A momentary lapse of reason) . Her babanın oğluna müzik aşılamak istiyorsa dinletmesi gereken bir baş yapıttır bu albüm. The Wall gibi bir insanın yaşamı boyunca ne gibi ihtirasları olduğu ve nasıl öldüğünü anlatır bu eser. David’in efsaneleşen fender strat’ı bu albümle zirvesine çıkmıştır. Fender’ın hala arananlar listesinde olan Roger’ın Fender Bass’ı bu albüm ile efsaneleşmiştir. Koltuğunuza oturun gözlerinizi kapayın ve bir efsanenin geldiği doruk noktasını kulaklarınızla duyun gerisi boştur. Ludwig van Beethoven’ın dediği gibi biz Tanrının sesiyiz. Kıymetini bilelim. Müzikle kalın...

Murat Tüfekçiler

Yorumlar