Müzeyyen Senar – Saklı Şarkılar 1934 -1996 LP



Müzeyyen Senar – Saklı Şarkılar 1934 -1996
Universal LP-02


Müzeyyen Senar, Türk Sanat Müziğinin yaşayan en önemli isimlerinden bir tanesi hatta en önde geleni. 16 Temmuz 1918 tarihinde Bursa'da doğan Senar'ın plak kapağında yer alan ilginç bir hikayesi var. “Babası Cerrah adıyla tanınan Mehmet Efendi, annesi Zehra Hanımdır. 1909 yılında evlenen çiftin üç çocukları olur. İsmet hanım, Hilmi Bey ve Müzeyyen. Çocukluğunu Bursa'da geçen Müzeyyen'in başına iki önemli olay gelir. Birinde saçları yanar. Tedavisi için en çok yardımcı olan ise komşuları Celal Bayar'ın eşi Reşide hanımdır. Bir süre sonra da bir sabah uyandığında konuşamaz hale gelir. Hala kekemeliğinin izleri bugün bile konuşmalarında hissedilmektedir. Anne ve babası o henüz 11 yaşında iken ayrılır. Anne İstanbul'a göçer. Anne hasretine dayanamayan Müzeyyen kaçarak İstanbul'a gelir ve annesine kavuşur. İlkokula orada devam eder.

Henüz 14 yaşında iken Üsküdar Musiki Cemiyetine kaydolur. Oradan da Kadıköy'deki Şark Musiki Cemiyetine geçer. Bir süre da eğitim gördükten sonra, ondaki farklı olduğunu gören hocaları Kemal Niyazi Bey ve Hayriye (Örs) Hanım onu okuldan alarak özel olarak eğitmeye başlarlar.

Hocası Hayriye Hanım onu alır o zaman İstanbul radyosuna götürür. İcrası çok beğenilir. O zaman her Perşembe günü radyoda şarkı söylemeye başlar.... Bir süre sonra ünü artar. Bugün İstanbul radyosunun olduğu yerde Belvü isimli gazinosu olan Dervişzade İbrahim Beyin teklifi üzerine sahneye çıkmaya başlar. İlk sahne tecrübesi olmasına rağmen, o zamanın kurallarına aykırı olarak, en son sahneye ve sazlarla birlikte tek başına çıkacağını ifade eder. Aksi takdirde teklifi kabul etmeyeceğini söyler. Böylece ilk defa solist olarak sahneye çıkan kişi olur.

Senar'ın 1930'larda başlayan sahne yaşamı 1980'lere kadar devam eder. Bu dönem boyunca sayısız plağı yayınlanan ve önemli performansları ile tarihe imzasını atan Senar için Universal plak şirketi Zeki Müren (Saklı Şarkılar, LP Universal Müzik 040961) için hazırlamış oldukları plak gibi özel bir albüm hazırlamış.

Albümde tıpkı Zeki Müren için hazırlanan plakta olduğu gibi son derece özenli bir ön kapak dikkat çekiyor. Universal bu kez albümü açılır kapaklı tasarlamış. Albümün iç kapağında Müzeyyen Senar biyografisi ve fotoğrafları dikkat çekiyor.

Albümde 1934 ile 1996 yılları arasındaki farklı Senar icralarına yer verilmiş. Albümde en dikkat çekici eser Senar'ın 1934 yılında seslendirdiği Şimşir-i Nigahıyla Vuruldum Ciğerimden. Bu eserde herhangi bir düzenleme yapılmadan orijinali eklenmiş. Plak kapağında bunun sebebi dinleyicilerin yeniden düzenlenmiş ile orijinal kayıtlar arasındaki farkı görebilmeleri ve Senar'ın kaydedilmiş ilk eserlerinden birisi olması dolayısı ile orijinaline yer verilmesi olarak açıklanmış. Gerçekten de şarkıyı dinlerken sanki taş plaktan dinliyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz.

Albümde Gel Ey Saki, Dün Gece Mehtaba Dalıp, Gecenin Matemini Aşkına Örtüp, Hala Acıyor Gözlerinin Yaktığı Yerler, İzmir'in İçinde Vurdular Beni gibi daha az bilindik şarkıların yanında Benzemez Kimse Sana, Sevmekten Kim Usanır, Ömrümüzün Son Demi, Neden Düştük Biz Bu Hale ve Agora Meyhanesi gibi geniş kitlerce bilinen eserlere de yer verilmiş.

Plakta farklı dönemlerden Senar eserlerine yer verilmesi sebebi ile icralar arasında farklar dikkat çekiyor. Özellikle sonraki dönem icralarda oturmuş Senar tarzını dinlemek gerçekten keyifli.

Türk Sanat Müziğine ilgi duyan herkese tavsiye ederim. Umarım Universal bu seriye devam eder.

Seçil & Hakan
M: 9/10 K: 6/10

Yorumlar

  1. Merhaba, bu lp yi yakin zamanda edinmistim fakat bir sorun var ki anlamis degilim. Sarkilar hep yarim kaydedilmis. Ornek vermek gerekirse yaklasik 4dk suren agora meyhanesi sarkisi 2dakikadan fazla surmuyor ve sarkinin orta yerinde bitip diger sarkiya geciyor. Sizdeki plaktada durum boyle mi? Merak ediyorum cevaplarsaniz sevinirim

    YanıtlaSil
  2. Albümde ne yazık ki her türlü acayiplik var. Ne yazık ki...

    YanıtlaSil
  3. Evet Engin Bey, durum bende de aynı. Geçen hafta sonu aldım, şarkılar yarım. Maalesef albümün toplatılması lazım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder