L’Arpeggiata – Christina Pluhar – La Tarantella SACD



L’Arpeggiata – Christina Pluhar – La Tarantella
Alpha SA 503 Hybrid SACD


Tarantula, ismini İtalya’nın en güneyinde yer alan şehirlerinden Taranto’dan almış olan ve 900e yakın çeşidi olan bir zehirli örümcek türüdür. Tarantulanın zehiri ufak hayvanlarda ölümcül olabil-mesine karşın insanlar üzerindeki etkileri daha hafiftir.

Buna rağmen zaman içinde, yüksek ateş, kaşıntı, ileri derecede iritasyon, denge yitimi, baş dönmesi, yürüme bozuklukları, konuşma zorlukları, koordinasyon bozuklukları, geçici bir süre için şuur kaybı ve hatta kısmi de olsa felç vakaları görüldüğü söylenir. Orta Çağdan günümüze dek gelen en yaygın panzehiri ise müziktir. Ancak herhangi bir müzik türü değil.

Bu örümceğin ısırığına karşı özel olarak bestelenmiş, genel ismi Tarantella olan ve ilk örnekleri Orta Çağa dayanan terapi bazlı olduğu söylenen eserler. Zira inanışa göre çok farklı huylu tarantulalar vardır ve zehirleri de hayvanların ruhunun birer aynasıdır.Dolayısıyla uyuşturan tarantulalar olduğu kadar aşırı uçta delirten tarantulalar da var. Aynı müziğin hepsine uygun olmayacağı düşünüldüğünden de her tür zehire göre bestelenmiş ve icra edilmesi gereken farklı Tarantellalar vardır.

Avusturyalı arp sanatçısı, Eski Müzik araştırmacısı ve icracısı olan Christina Pluhar uzun çalışmalar sonucu bu Taranellaların birkaçını derlemiş, toplamış ve grubu L’Arpeggiata ile bize sunmakta.

L’Arpeggiata temelinde enstrümantal bir topluluk olması dolayısıyla gruba vokaller için 2 yeni elemanla eklemeler yapmış. İtalyan Lucilla Galeazzi ve annesi Napolili babası da İngiliz olan Marco Beasley’yi misafir etmişler. Enstrümanların tümü Orta Çağ ve Barok müzikte kullanılan antik çalgılar. Bunlardan bazıları: antik harp, theorbodan küçük, lütten büyük boyda olan archlute, genelde 4 adet madeni telli olan bugünkü gitarın atalarından chitarra battente, gallichone veya colascione diye adlandırılan farklı lüt çeşitleri, cornemuse isimli bir çeşit gayda veya tulum ile muhtelif vurmalı çalgılar. Genelde kısa olan parçalar (2-3 dakika civarı) günlük yaşamdan ufak kesitler sunuyor. Orijinal sözlerin İtalyanca, İngilizce ve Fransızca tercümeleri de genelde Tarantella ile ilintili çok detaylı bilgiler içeren kitapçığın içerisinde bulunuyor.

Temelinde iyileştirici bir görevi olan bu müzikler günümüzde artık folklorik bir eğlence kaynağı olmanın ötesine gidemese de geçmişe doğru çok güzel bir gezinti yapmamızı olanaklı kılıyor. Tozlu müzik tarihi yapraklarına güzel ve güncel bir ışık hüzmesi.

Müzik 8/10
Kayıt 8/10
B.M.

Albüm İçeriği
1. Carpinese (Tarantella)
2. Lu Gattu la Sonava la Zampogna (Ninna Nanna)
3. Tarantella Napoletana, Tono Hypodorico
4. Lu Passariellu (Tarantella Dell'avena)
5. Lamento Dei Mendicanti
6. Luna Lunedda (Pizzica)
7. Ah, Vita Bella !
8. Tarantella del Gargano
9. Pizzicarella Mia (Pizzica Tarantata)
10. Silenzio d'Amuri
11. Tarantella Calabrese
12. Sogna Fiore Mio (Ninna Nanna Sopra la Tarantella) 13. Tarantella Italiana
14. Tu Bella Ca Lu Tieni Lu Pettu Tundu (Tarantella)
15. Pizzica Ucci
16. Lu Povero 'Ntonuccio (Lamento Funebre)
17. Antidotum Tarantulae

Yorumlar

Yorum Gönder