John Zorn & Bar Kokhba Sextet - Lucifer: Book of Angels Volume 10



John Zorn & Bar Kokhba Sextet - Lucifer: Book of Angels Volume 10
Tzadik Records 7367 CD


John Zorn'u bu kadar alanda tanıtmak imkansız hatta müzisyene saygısızlık yapıyorum şu an. Müzisyen üzerinde sayfalarca yazı yazılabilir. Tanımayanlar için müzisyen aynı zamanda besteci, aranjör, prodüktör ve saksafon başta olmak üzere çok sayıda enstrüman çalabilen bir insan. Bu durum Zor'un farklı tarzlarda albümler yapmasının bir açıklaması olabilir. Örneğin The Big Gundown albümünde Ennio Morricone şarkılarının daha doğrusu film müziklerine el atarken, bir yandan bilindik ve döneminin önde gelen tüm avant garde müzisyenleri ile beraber çalmış. Bu arada unutmadan ekleyeyim yuka-rıda bahsettiğim The Big Gundown albümünden alışıla-geldik Ennio Morricone tarzını sevenler in uzak durmasında fayda var. Ana tema hariç aynı olan hiçbir şey yok. Kazaran Morricone ismini okuyup satın alan okuyucularımız olursa şoka girebilirler. John Zorn'un bir diğer aktif olduğu alan film müzikleri. Film müziklerinde cazdan, klasiğe kadar hemen her tarzı denemiş.

Müzisyenin çok sayıda yan projesi var. Bunlardan bir tanesi Naked City. Bu toplulukla Napalm Death gibi uçlardaki grupların müzisğini tekrar yorumladıkları gibi alternatif işlerde yapmışlar. Bir diğer Zorn projesi Massada. Bu topluluk bir trio ve basta Greg Cohen, kemanda Mark Feldman ve celloda Erik Friedlander'dan oluşuyor. Bu toplulukla birlikte Massada Books serisi albümleri yapan müzisyen isimlerden belli olacağı gibi İsrail folklöründen ve Orta Doğu ezgilerinden faydalanıyor Massada Books's albümlerinde. Tabii bu arada bir diğer yan proje olarak Electric Massada'yı da unutmayalım. Unutmak der-ken bilindik olduğu için unutmayalım diyorum yoksa John Zorn yan gruplarını saymak imkansız. Albümleri de aynı şekilde belki yüzlerce albümden bahsediyoruz. Neyse bizim ele alacağımız albüm John Zorn'un bir diğer topluluğu olan Bar Kokhba Sextet imzalı. Topluluğun kadrosu ise şu şekilde Massada'yı alın ve üzerine perküsyonda Cyro Baptista, davulda Joey Baron ve gitarda Marc Ribot'yu ekleyin. Albüm Massada Book serisinin İkinci kitabında yani The Book of Angels'dan. Daha önce Azazel, Asmodeus, Astaroth derken 10. sırada Lucifer'e gelmiş. Albüm yine İsrail ve Orta Doğu melodileri ezgileri arasında insanı deli eden ayrıntı ve müzisyen solo, atışmaları ve session'ları ile zenginleştirilmiş. Mükemmel! Bu arada Volume 11 geçen sene yayınlandı şimdi merakla Volume 12.yi bekliyoruz.

Hakan
Müzik: 10/10
Kayıt: 8/10

Yorumlar

  1. [...] notadan itibaren saydırmaya başlayabilir haklı olarak. Geçmişten bugüne Zorn’un farklı çalışmalarından bahsetmiştim sizlere. Bu kez Bar Kokhba hanesine yazılan bir albümden bahsedeceğim [...]

    YanıtlaSil

Yorum Gönder