John Zorn Masada Chamber Ensembles - Bar Kokhba CD


John Zorn, Stereo Mecmuası ve kendi bloğumda bol bol bahsettiğim bir müzisyen. Birbirinden çok farklı alanlarda işlere imza atan Zorn, her dönem ve her zaman aralığında kendisinden bahsettirecek bir çalışmaya sahip. Hal böyle olunca malzeme bitmiyor. Tabii ki de sevdiğim bir isim olduğunu da söylemeliyim. Bu arada albümlerinde her zaman geniş açıklamaya yapmaya çalışıyorum. Caz müziğinden bahsederken bir okuyucumuz kazaran Painkiller veya Naked City albümlerinden bir tanesini alıp, daha ilk notadan itibaren saydırmaya başlayabilir haklı olarak. Geçmişten bugüne Zorn'un farklı çalışmalarından bahsetmiştim sizlere. Bu kez Bar Kokhba hanesine yazılan bir albümden bahsedeceğim sizlere.

Şimdi burada bir durayım. Zorn'un bir çok grubu var. Bunlardan en geniş kapsamlı çalışmaları Masada projesi ile yaptıkları. Ancak Masada dediğimizde tek bir topluluktan değil bir çok topluluktan bahsetmem lazım. Şimdi kafanızı biraz karıştırayım. İlk ele almamız gereken yapı muhtemelen “Masada String Trio”. Bu topluluk genel olarak küçük bir caz formasyonu olarak nitelendirilebilir. Genelde minimal Zorn bestelerini seslendiriyorlar. Bu topluluğa bazı müzisyenler eklendiğinde ismi “Bar Kokhba Sextet” oluyor. “Bar Kokhba Sextet” bazen “Masada Chamber Ensemble” olarak da anılıyor. Örneğin bu yazımda konumuz “Bar Kokhba” albümü. Albüm kapağında müzik grubu olarak “Masada Chamber Ensemble” görünüyor olsa da, aslında çalan topluluk “Bar Kokhba Sextet” Karışık değil mi? İşin içerisine girince kolayca alışıyorsunuz merak etmeyin. Bir de “Electric Masada” topluluğu var ki, punk, metal gibi türler haricindeki en ekstrem Zorn oluşumu bu herhalde.

Masada projelerinde farklı müzik alanlarına el atan Zorn. Bu yazımda konu olan “Bar Kokhba”ya el atmadan önce Masada albümlerine el atmamız lazım. Lazım da bu işin içinden nasıl çıkacağım bilemiyorum.

Masada topluluklarından bahsettik değil mi? Şimdi ise albüm olan Masada'lardan bahsetmem lazım. Albümler Yahudi tarihindeki meşhur Masada ayaklanmasından almış isimlerini. İlk tur Masada albüm projesi aslında 10 albümden oluşuyor. Bu albümleri bulmak biraz zor. Ben geçtiğimiz sene zar zor tamamlamayı başardım. 1994 ile 1997 arasında yayınlanan 10 albümü çok sayıda konser, deneme albümü, takip ediyor. Yani liste oldukça uzun. Tahminen 15 albüm veya daha fazlasından bahsediyorum. Tam herşey tamamdır derken bir bakıyorsunuz “Bar Kokhba” Zorn’un diğer projesi Lucifer: Book of Angels Volume 10’da ortaya bir kez daha çıkıyor. Bu albümü çok severim. Burada geniş bir açıklama bulabilirsiniz. Aslına bakarsanız incelemede az bile yazmışım. Gelelim albüme diyeceğim ama bu pek kolay olmayacak.


Nedeni ise şu, “Bar Kokhba” albümünün içeriği aslında Alef, Beit, Gimel ve Dalet albümlerine dayanıyor. Bu albümler Masada serisinin ilk 4 albümü. Sonrasında gelen Masada albümlerinde bir kaç besteye de rastlamak mümkün. Buradaki besteler alınıp “Masada Chamber Ensemble”ın yorumlayacağı hale getirilmiş ve düzenlenmiş. Albümde grup olan Masada’dan tanıyacağınız isimler var, kemanda Mark Feldman, çelloda Erik Friedlander, basta Greg Cohen veya Mark Dresser, gitarda Marc Ribot, piyano da Anthony Coleman, klarnette David Krakauer veya Chris Speed , organ ve piyanoda John Medeski, davulda Kenny Wollesen ve trompette Dave Douglas. Bu müzisyenler bazı şarkılarda dönüşümlü olarak çalıyorlar.

Tüm albüm olan Masada projelerinde olduğu gibi İsrail başta olmak üzere bölge müzik mirası son derece ön plandaki öğe. Böylesine büyük müzisyenler söz konusu olunca caz ile etnik öğeler birbirine öyle bir yedirilmiş ki, 2 CD’den oluşan albüm su gibi akıp gidiyor.

Zorn gerçekten garip bir müzisyen, ilk dönem kayıtlarından bugüne kadar hep büyük bir özen var. Bu kadar büyük müzisyen birarada çalınca insan ayrıntıları kaçırmak istemiyor ve haliyle kayda bir miktar önem veriyor. Allah’tan Zorn’da önem vermiş ve kayıtlar çok iyi. Müzik ise bir alem. Etnik caz severler için güzel bir seçenek.

HC
John Zorn Masada Chamber Ensembles - Bar Kokhba
Tzadik Records 2CD

Yorumlar