Jazz at the Philharmonic in Europe LP



Jazz at the Philharmonic in Europe
Verve V8939- V8542 Speakers Corner 4 adet 180Gr Kutu Seti


Jazz at the Philharmonic, (bundan sonra JATP olarak anılacak) Verve plak şirketinin kurucusu Norman Granz'ın ortaya çıkardığı bir fikirle başlamış uzun soluklu bir caz turnesi olarak tanımlanabilir. Uzun soluklu derken hemen küçük bir ayrıntı verelim, 1944 ile 1983 yılları arasında dönem dönem bu turneler yapılmaya devam etmiş. İlk turneler ABD ve Kanada'da yapılmış ve 1950'lerin başlarında Avrupa'da programa alınmış. Hatta uzakdoğu turneleri bile var. Bu turnelerin altın dönemleri 1960'lara kadar devam etmiş. Bu turnelerde verilen konserler sırasında çok sayıda kayıt yapılmış. Bunların bir kısmı yayınlanmış. Bu arada turnelere farklı yıllarda katılan isimler dudak kabartan cinsten. Kısa bir liste vermek gerekirse; Louie Bellson, Ray Brown, Benny Carter, Buddy DeFranco, Harry "Sweets" Edison, Roy Eldridge, Ella Fitzgerald, Stan Getz, Dizzy Gillespie, Lionel Hampton, Coleman Hawkins, Billie Holiday, Illinois Jacquet, Hank Jones, Jo Jones, Barney Kessel, Kenny Kersey, Gene Krupa, Charlie Parker, Oscar Peterson, Flip Phillips, Buddy Rich, Charlie Shavers, Willie Smith, Ben Webster, Lester Young, Nat King Cole ve çok çok daha fazlası. İşte bu yazımda Speakers Corner tarafından piyasaya sürülen Jazz at the Philharmonic in Europe plak setini sizlere tanıtacağım. Tüm kayıtlar Avrupa turnesi sırasında 21 kasım 1960 tarihinde Stockholm kentinde Konsert-huset salonunda kaydedilmiş. Yani bundan 50 sene önce. İlk plakta trompette Dizzy Gillespie, alto saksafonda Cannonball Adderley, trombonda J.J.Johnson, alto saksafonda Benny Carter, davulda Chuck Lampkini piyanoda lalo Schifrin ve basta Art Davis'i dinleyeceğiz. Bernie’s Tune ve Swedish Jam bu yüzdeki iki şarkı. Bir klasik olan Bernie’s Tune dinlemeye doyulmayacak türden bir yorum.



Cannonball Adderly, Benny Carter ve Gillespie soloları müthiş. İkinci yüzde ise ikinci plaktakine yakın bir ekip “All The things You Are” yorumluyor. İkinci plakta, tenor saksafonda Stan Getz, trombonda J.J. Johnson, piyanoda Victor Feldman, basta Sam Jones, davulda Louis Haynes ve konuk tormpet olarak Dizzy Gillespie'yi dinleme şansımız oluyor Albümün açılışı Lester Young'ın meşhur ettiği Sweet Georgia Brown'u ile yapılmış. Çok sayıda orkestra tarafından da icra edilen şarkıda Stan Getz dönemindeki o heyecanlı soloları ile bizi alıp götürüyor. İkinci plakta Sweet Georgia Brown haricinde Bop ‘n Boogie, I Waited For You, Yesterdays ve Trotting şarkılarına yer verilmiş. Özellikle Trotting'i defalarca dinleyeceğinize eminim.

Üçüncü plakta dinleyeceğimiz müzisyenler trompette Roy Eldridge, alto saksafonda Benny Carter, tenor saksafonda Don Byas, tenor saksofonda Coleman Hawkins, piyanoda Lalo Schifrin, basta Art Davis ve davullarda Jo Jones. Bu plağın ilk yüzünde klasik Take The "A" Train yorumu var. Böylesine büyük müzisyenler bir araya gelince şarkının geldiği durum inanılmaz bir hal almış. Hele solo bölümlerinde Coleman Hawkins'e dikkat ederken Roy Eldridge'i gözden kaçırmamaya dikkat edin. Indiana'nın hemen ardından plağın ikinci yüzünde baladlara yer verilmiş. Özellikle Foolish Things ve bir Gershwin melodisi üzerine çeşitleme olan Yesterdays mükemmel. The Nearness Of You, You Go To My Head ve bol esprisili Jazz Portrait Of Brigitte Bardot şarkısı ile plak sonlanıyor. Bu plakta You Go To My Head şarkısında ufak bir mikrofon sorunu mevcut. Speakers Corner bu durumu bir not ekleyerek açıklamış. Orijinal kayıtta olan bu sorun kesinlikle düzeltilmemiş ve bu duruma dikkat çekilmiş. Not ise plağın içine ayrıca konulmuş. Plak kabının orijinalliği bozulmamış. Çok ince bir davranış. Son plakta ise Kush, The Mooch ve Wheatleigh Hall yorumlanmış. Albümde yorumlar müthiş. Hele seyircilerle sohbet ve kendi aralarında şakalaşma bölümleri var ki, başlı başına eğlence. Kayıt oldukça iyi, sunum ise mükemmel. Ülkemize AK Müzik tarafından uygun fiyatla ithal edilen ürünün limitli sayıda üretildiğini unutmadan imkanlar ölçüsünde edinmenizi tavsiye ederiz.

Hakan
M:8/10 K:8/10

Yorumlar