High Fidelity (Yüksek Sadakat) Film


Bu ay ki filmimiz oldukça keyifli müzik ile dolu, insan ilişkilerine farklı bir bakış atan filmin her sahnesinde plaklar ile göz göze geldiğiniz çok güzel bir film.

Film, İngiliz roman yazarı Nick Hornby'nin aynı adlı çok satan kitabından senaryolaştırılarak filmi çekilmiş. İngiliz yazarın 2. resmi kitabı olan High Fidelity, diğer romanlarında olduğu gibi spor, müzik ve kolleksiyoner karakterlerin takıntılı ve neredeyse ruh hastası -hemen bir ara not girelim bu karakterlerin kendileri dışında kimseye zararları olmadığını belirtelim- karakterlerinin el alındığı ve onların yaşamlarına bakış atılan bir roman. Yazar, özellikle amacı ve hedefi olmayan hayatları ve bu takıntılı kişilikleri romanlarına birincil karakterler yapmak konusuna oldukça başarılı. Yazarın diğer eserlerinden Fever Pitch ve About a Boy filmleştirilen romanlarındandır. Sel yayınları tarafından Nick Hornby'nin çok satan kitaplarının neredeyse bir çoğu Türkçeleştirilerek kitapseverlerin beğenilerine sunulmuştur. Bu Ay Neler Seyrettik bölümümüze konu olan filmin kitabın çevirisi ise Ölümüne Sadakat olarak yapılarak ülkemizde yayınlanmıştır.

Filmin senaryosu D.V. DeVincentis, Steve Pink, John Cusack ve Scott Rosenberg tarafından yazılmış. Büyük ölçüde kitabın senaryosuna uyulmaya çalışılsa da kitap ile film arasında çok önemli bir farklılık var. Kitap İngiltere'nin başkenti Londra'da geçerken, film Chicago'da geçiyor. Filmin çekim hazırlıkları Chicago'da başlıyor. Hem lojistik hemde film bütçesi anlamında bu durum çok avantajlı bir hale geliyor. Londra film çekmek için fazla kalabalık ve çok pahalı bir kent bildiğiniz gibi. Senaryo ekibi, kitabın yazarı Nick Hornby'e bu konuyu danıştığında, yazardan onay geliyor. Kitabın konusu mekandan bağımsız, insanların iç dünyasına bakış atan bir yapıya sahip olduğundan filmin geçtiği kentin gerçekten de çok önemi yok. Bu coğrafyalardan çok uzakta İzmir'de veya İstanbul'da bile çekilse olur diyorsunuz filmi seyrettiğinizde. Zaten plaklarla haşır neşir olan herkes filmde kendisinden bir şeyler bulacaktır.

Filmin konusu bizler için gayet iddialı ama filmin oyuncu kadrosununda filmden aşağı kalır bir yanı yok. Rob Gordon karakterini oynayan John Cusack haricinde, hem John Cusack kareşi olduğundan tanıdığımız aynı zamanda Amerika'da oldukça ünlü bir komedyen olan Joan Cusack, Rob'un eski kız arkadaşı Charlie Nicholson'ı oynayan Catherine Zeta-Jones, Marie DeSalle karakterini canlandıran ve ben yaştakilerin The Cosby Show'dan tanıdıkları Lisa Bonet, absürd film Tenacious D in The Pick of Destiny'de dikkatimizi çeken Jack Black, Cadillac Man gibi filmlerden ve Dead Man Walking filmindeki yönetmenliği ile tanıdığımız Tim Robbins ve kendisini oynayan Bruce “Patron” Springsteen filmin oyuncu kadrosunun bir kısmı. Nasıl göz kamaştırıcı bir ekip değil mi?

Gelelim filmin konuna, John Cusack tarafından canlandırılan Rob Gordon, Chicago'nun çevresindeki semtlerden birisinde Championship Vinyl adlı bir plak dükkanının sahibidir.

Dükkan Amerika ve hatta Avrupa'da görmeye alıştığımız plak dükkanlarından farklı değil. Binlerce plak, karmaşa ve hatta geçmişten gelen kasetler ile dolu. Asıl karakterimiz Rob Gordon mağazasında en az kendisi kadar takıntılı, Dick (Todd Louiso) ve Barry (Jack Black) adlı iki kişiyle çalışıyor. Bu 3 kişi tüm film boyunca albümlerden, müzisyenlerden bahsediyorlar. .Bilmiyorum sizlerin hayatında Top 5 diye bir kavram var mıdır ama örneğin bende var. O yüzden filmi ilk gördüğümde bu adamlarda tam benim kafamdan demiştim. Allah'tan benim çevremde de bu tarz insan çok fazla var.

Film, aslında Rob Gordon (John Cusack) karakterinin kız arkadaşı Laura (Iben Hjejle) ile ayrılması sonucunda yaşananları anlatıyor. Bir anda eski ilişkilerdeki sorunlar, erkeklerin romantizme bakış açısı, evlilik öncesi sorunları, ciddi ilişki sınıfına girmeyen “başka” tarz kızlarla yaşanan ilişkileri, flashback'ler ile Rob Gordon'un ilk gençliğinden bugüne kadar getiriyor. Filmde biraz erkeklerin ipliği pazara saçılmış gibi bir durum söz konusu. Filmi eşiniz veya kız arkadaşınızla seyrettikten sonra çeşitli konularda beklemediğiniz sorularla karşılaşabilmeniz mümkün. Aman dikkat, boş bulunmayın!

Neyse filmin konusuna çok girerek sizleri bu güzel filmin keyfinden alıkoymak istemem. O yüzden film çekimi sırasında yaşanan ilginç olaylar konusuna bir bakış atalım. Film, Chicago'da önemli müzik noktalarında çekilmiş. The Music Box Theatre, The Rainbow Club, Smith & Wollensky, Double Door, The Green Mill, Strega Nona ve Lounge Ax gibi mekanlar abartısız ve benzerlerine dünyanın her yerinde rastlanabilecek mekanlar. Bu yüzden film çekildiği Chicago kentinden bağımsız oldukça dünyalı bir film. Eminim çoğu mekanın bir benzeri ülkemizin hemen her şehrinde de vardır.

Filmin çekilmesi öncesinde yaşanan en önemli zorluk ise yazar Nick Hornby'nin kitabında yer verdiği albümlerin plaklarının filmde gösterilmesi istenince yaşanmış. Yapımcılar ilk önce bu plakları tek tek toplamak istemişler.

Ama bir çoğunu bulamadıkları gibi bulabildikleri için ise çok ciddi paralar istenmiş. Bunun üzerine yapımcılar çeşitli kolleksiyonler ile plak arşivlerini filmde kullanmak konusunda anlaşmaya çalışmışlar. Fakat bir çok kolleksiyoner kiralama işine bile yanaşmamış. Bunun üzerine yapımcılar anlaşabildikleri kolleksiyonerlerin arşiv-lerindeki plakların kapakları scan ederek bunları tekrar bastırmışlar ve filmde orijinal plakların scan edilmiş kapakları kullanılmış. Malum biz plakçıların zihniyeti şudur, plak bir arşive bir kere girer ve kendi pikabımızda çalınmak üzere tekrar yerinden çıkar.

Eğer bu film ülkemizde ilgi görseydi neler olabileceğini düşünemiyorum bile. Eğer ki, Issız Adam gibi bir film plaklara olan ilgiyi bu denli arttırıyor ise, High Fidelty, yapım kalitesi, filmin kadrosu, konusu, işleniş tarzı ve ayrıntılar anlamında nasıl bir gürültü kopartırdı düşünmekte zorlanıyorum. Muhtelemen ortalık birbirine girecek idi.
Filmin tedariği ile ilgi bir ufak notu da ekleyeyim bu arada. Filmi tedarik etmek isteyen okuyucularımız bu konuda biraz zorlanabilirler.

Film zamanında Tiglon firması tarafından VCD formatında basılmış. Muhtemelen az basıldığı için filmi büyük müzik marketlerinde bulabilmek imkansız gibi. Promosyon havuzlarında ise belki bulunabilir. Ayrıca arşivi geniş video kulüplerde bulunabilir diye düşünüyorum. Eğer yabancı dil konusunda sorunuz yok ise Amazon.com üzeriden de filmin DVD'sini alabilirsiniz.

Film müzikle o kadar içli dışlı olunca haliyle soundtrack'i de oldukça keyifli olmuş. Muhtelemen filmi seyredenler zaten görüntülerdeki plakları tanıyacaklardır. Ellerinde yoksa almak için araştırmalara girişeceklerine de eminim. Soundtrack filmde çalan müziklerden oluşan bir compilation şeklinde düşünülmüş. Çok da güzel olmuş bence. Bunlar nasıl bir araya gelmiş, olmamış diyebilirsiniz ama filmde inanın hiç göze batmıyor. Hazır bu kadar bahsetmişken, filmde öne çıkan şarkılara göz atalım... You're Gonna Miss Me - 13th Floor Elevators Everybody's Gonna Be Happy - The Kinks, I'm Wrong About Everything - John Wesley Harding, Oh! Sweet Nuthin' - The Velvet Underground, Most Of The Time - Bob Dylan, Shipbuilding - Elvis Costello & The Attractions, Lo Boob Oscillator – Stereolab, Who Loves The Sun - The Velvet Underground ve I Believe (When I Fall In Love It Will Be Forever) - Stevie Wonder ilk göze batanlar. Bu CD'yi de Amazon.com üzerinden tedarik edebilirsiniz.

Film gayet güzel ve eşiniz/nişanlınız/kız arkadaşınızla seyredebileceğiniz kadar keyifli. Plak severlerin zaten seyretmesini tavsiye ederim eminim sizlerde kendi hayatınızdan belli kesitler yaşayacaksınız. Filmi çocukları ile seyretmek isteyen dostlarımız ise, filmin birkaç dakikalık bölümüne sansür uygulayarak seyredebilirler. Çocuklara bazı şeyleri anlatmak zor olduğundan okuyucularımızın absürd sorularla haşır neşir olmasını istemem doğrusu.

Filmin HD televizyonlardaki görüntüsü ve çevresel ses konusundaki yorumlarıma gelince, malumunuz bazı dergilerde filmlerden çok üzerinde yazılan çizilen bir konudur bu. Stereo Mecmuası'nda ise prensip olarak bu konularla hiç uğraşmıyoruz. Her şekilde düzgün ve keyifli görüntüler eşliğinde filmi seyredebiliyorsunuz...

Sonuçta edinmenizi şiddetle tavsiye ederim
Hakan Cez

Yazıdaki görüntüler filmin DVD'sinden alınmıştır.

Film konusundaki bilgiler şu sitelerden derlenmiştir; wikipedia.org ve imdb.com

Yorumlar