Enrico Rava - New York Days LP



Enrico Rava - New York Days
ECM 2064 / 17973 40 2LP


Enrico Rava'nın New York Days albümünü birazcık geç edindim. Albüm çıkar çıkmaz çeşitli yabancı jazz müzik yorumcularının yazılarını okudum. Bazı yazarlar ve çizerler albümü genel anlamda vasat bulmuş ve ortalama puanlar vermişlerdi. Plak elime ulaşır ulaşmaz dinlemeye koyuldum hemen. Daha ilk şarkı olan Lulu harikaydı. Yazılanların çizilenlerin aksine albüme bayıldım. Bu bir kez daha müziğin ne kadar kişisel bir şey olduğunu hatırlattı bana. Değerli okuyucular siz siz olun kimse kötü dediği için bir albümü edinmemezlik yapmayın. Kendiniz alın ve yorumlayın.

Enrico Rava, 1939 İtalya doğumlu bir müzisyen. Trompet çalan müzisyen 1960'lardan itibaren başta Steve Lacy olmak üzere Carla Bley, Paul Motian ve Lee Konitz gibi çok önemli isimlerle çalışmaya başlamış. Bu isimlere Stereo Mecmuası okuyucularının oldukça tanıdık geleceğine eminim. Müzisyen 1970'lerde arala-rında Cecil Taylor'ında bulunduğu çok sayıda müzisyen ile çalışmış. Genel anlamda mainstream cazdan avantgarde'a kadar hemen her tarzda çalabilen önemli bir müzisyen. Albümde Enrico Rava haricinde tenor saksafonda Mark Turner, piyanoda Stefano Bollani, basta Larry Grenadier ve davulda Paul Motian yer almış. Piyanist Stefano Bollani'yi özellikle Paolo Fresu albümlerinden hatırlayanlar olacaktır. Larry Grenadier ve Mark Turner isimlerini birlikte MTB (Mark Turner'ın kendi grubu) grubundan tanıyanlar vardır 2008 yılının sonlarında parmaklarından kaza geçiren Mark Turner'ın tekrar müziğe döndüğünü de ekleyelim meraklılar için. Paul Motian için ise sanırım bir şey söylemeye gerek bile yok. Enrico Rava bu albümde çok ciddi bir ekiple çalışmış.

Albümün ilk bölümünde Lulu, Improvisation I, Outsider, Certi Angoli Segreti ve Interiors isimli şarkılar bulunuyor. İsminden anlayacağınız gibi; Improvisation I müthiş bir parça. Bu parça albümdeki diğer emprovi-zasyon ile birlikte müzisyenler hakkında sağlam bir bilgi veriyor dinleyiciye. Yine Certi Angoli Segreti ve Interiors isimli parçalar tek kelime ile müthiş. Özellikle Interıors'da Stefano Bolla-ni'yi dinlemek büyük bir keyif. İlk plaktaki tüm şarkılarda genel anlamda yavaş tempo tercih edilmiş. Paul Motian ve Larry Grenadier genel anlamda alt yapıyı ve genel ritm hattını oluştururken, Stefano Bolla-ni ise onların üzerini oya gibi ince ince işliyor. Enrico Rava ve Mark Turner ise solist olarak cümleler kurarken bazen bir bakıyorsunuz ön plana Stefano Bollani çıkmış.

Her şarkıda bir sürprizle karşılaşmak olasıl. Az ve öz nota ile harika melodiler çalınmış. İkinci plak ise daha ritmli şarkılarla oluşturulmuş. “Thank You, Come Again”, Count Dracula ve Luna Urbana bu bölümdeki şarkılar. Özellikle Count Dracula'ya dikkat. Luna Urbana ise daha klasik tarzda bir caz parçası. Son bölümde toplam üç şarkıya yer verilmiş, Improvisation II; Lady Orlando; ve Blancasnow. Özellikle Lady Orlando oldukça ilginç bir şarkı. Yavaş tempolu ve oldukça aksak ritme sahip ve müzisyenler birbirleri ardına birbirlerini takip eden melodiler çalıyorlar.

Gelelim albümün geneline. Dediğim gibi ben albümü çok beğendim. Enrico Rava'nın ECM'de kaydettiği çeşitli albümlerin yanında 1980'lerin başında sizlere her sayı en az bir albümlerini tanıttığımız İtalyan Soulnote plak şirketinden çıkan albümlerine bir çok atıfta bulunulmuş albümde. Bu albümü özellikle uzun uzun saydığım müzisyenlerin müziğini sevenler ve ufku açık caz müzik dinleyicilerine tavsiye ederim. Klasik caz severler için albüm oldukça zorlu bir deneyim sunuyor ama yine de bir bakmakta fayda olabilir. ECM albümü plağa basıp bence çok iyi bir iş yapmış. Kendilerine de teşekkür ederim ve inşallah devamı gelir. Albümü satın almak için; Ak Müzik web sitesini ziyaret ederek bilgileri alabilirsiniz.

Hakan
Müzik 9/10
Kayıt 9/10

Yorumlar