Dimmu Borgir - Abrahadabra CD


Dimmu Borgir - Abrahadabra

Norveçli Black Metal grubu Dimmu Borgir'in onuncu albümü Abrahadabra 2010 yazında yayınlanmıştı. Bu dönemlerdeki Stereo Mecmuası Müzik Özel sayılarına işlerin yoğunluğundan dolayı katkıda bulunamamıştım. Şimdi acısını çıkartalım!

Albümden yayınlanan ilk single olan "Gateways" dinleyicilerde şok etkisi yaptı. 2007 yılında yayınlanan In Sorte Diaboli albümü ve hemen ardından yayınlanan “The Invaluable Darkness” DVD'lerinin arkasından şarkıdaki kadın vokaller klasik Dimmu Borgir dinleyicisini biraz tedirgin etti. Son yıllarda klasik tarza sahip çıkan toplulukların haricinde hemen her Black Metal topluluğu kadın vokal kullanıyor ve bu durum artık neredeyse trend olmuş durumda. Dimmu Borgir gibi ikinci jenerasyon bir Black Metal müzik topluluğunun trend'lere uyması yerine trend'leri oluşturması gerekir gibi bir dinleyici beklentisi var. "Gateways"de vokallerde Djerv solisti Agnete Kjolsrud destek vermiş. Aslında pek kötü olmamış ama ilk bakışta çalanın Dimmu Borgir taklidi bir topluluk olduğunu zannetmek mümkün.

Albüm her zaman olduğu gibi Dimmu Borgir'in kendi üretimi. Sözlerin büyük bölümü Silenoz tarafından yazılmış. Bestelerde ise Shagrath, Silenoz ve Galder imzası dikkat çekiyor.

Abrahadabra'nın kayıt aşaması klasik tarzdaki bir albüme göre bayağı uzun bir süre sürmüş. Türün meraklıları klasik eski tarzda bir albümün genelde birkaç hafta içerisinde yapıldığını bilecektir. Bu durumun tam aksine Dimmu Borgir stüdyoda neredeyse 1 sene boyunca kalmış. Bu süre boyunca şarkılar defalarca değiştirilmiş, kayıtlarda düzenlemeler yapılmış. Albümün atmosferik havasının daha belirgin olmasını sağlamak amacıyla klavye bölümleri üzerinde çok çalışılmış. Albümde klavyelerin Shagrath tarafından çalındığını duyuran kaynaklar olsa da, klavyelerin arkasındaki kişi Geir Bratland. Onu “The Kovenant” ve özellikle de “Satyricon” ile birlikte yaptığı çalışmalarla tanıyoruz. Dimmu Borgir, parayı basıp klavyeleri ona çaldırdığı gibi konserlerde de Geir Bratland'la birlikte sahneye çıkıyor. Albümdeki orkestra bölümlerinde de Norveç Radyo Orkestrası ile çalışılmış. Anlayacağınız Nuclear Blast Records kesenin ağzını iyice açmış. Eh nasıl açmasın, sonuçta Black Metal dünyasının en çok satanları Dimmu Borgir ve her albümde dinleyiciler daha fazla kalite ve yenilik bekliyorlar. Satış konusundaki liderliklerini devam ettirebilmeleri için bu harcamaların yapılması şart. Para var, huzur var!


"Abrahadabra", ismi okültist Aleister Crowley'in ”Liber AL vel Legis” kitabından geliyor. Yasa kitabı seçimi aslında özellikle yapılmış. Topluluğa göre bu albüm Dimmu Borgir'in müziğinde yeni bir dönemin başlangıcı. Topluluk genelde albümlerinde daha uzun isimler kullanırken bu kez tek bir kelimeyi tercih etmiş. Bu da ilginç bir not. Albümün yeni bir Dimmu Borgir'in ilk adımı olmasının bir diğer sebebi son dönemlerde yaşanan kadro değişiklikleri. Anlaşılan önümüzdeki yıllarda Shagrath, Silenoz ve Galder kombosu dışında çok sayıda müzisyen göreceğiz kadroda.

Albüm kapağı ve tanıtım için çekilen fotoğraflar ise gerçekten bir alem. Eski Norveç mit'lerinden etkilenilerek topluluk bambaşka bir imaj ile ortaya çıkmış. Bazı röportajlarda kullanılan maskelerin H. P. Lovecraft'ın “Kadim Tanrıları”ndan etkilenilerek hazırlandığı söylenmiş. Ancak gerek video kliplerde gerekse de promo fotoğraflarda boy gösteren yeni imajın bayağı absürd olduğunu söylemek mümkün. Albüm biraz “Puritanical Euphoric Misanthropia” veya “Death Cult Armageddon” çizgisine yakın gözükse de bence In Sorte Diaboli'nin bir sonraki adımı gibi. Gitgide senfonik öğelerin öne çıktığı daha farklı bir Black Metal. "Enthrone Darkness Triumphant" veya "Spiritual Black Dimensions" çizgisine dönüş pek mümkün değil artık... Albümde sözler klasik Dimmu Borgir çizgisinde. Öyle söylenildiği gibi yeni bir adım veya başlangıçtan ziyade bildiğimiz hikayeler devam ediyor. Ancak bu kez sözlere belirli bir özenin gösterildiği belli. Hatta anlam bütünlüğünden bile bahsetmek mümkün. Çoğu zaman Dimmu Borgir, melodileri ön plana çıkartarak sözleri ikinci plana atardı ancak son yıllarda bu konuda bir gelişim var. Albümün kaydı başarılı. Albüm ise ortalamanın bir kaç tık üzerinde. Muhtemelen bir sonraki albüm çok daha rafine olacaktır. Yani ne bileyim olur herhalde :)

T
Dimmu Borgir - Abrahadabra
Nuclear Blast CD

Müzik: 7/10
Kayıt: 8/10

Yorumlar