Devil's Anvil - Hard Rock From the Middle East LP



Devil's Anvil - Hard Rock From the Middle East
Columbia 9464 LP


İşte bu sayının incilerinden bir albüm. Aslında bu albümün plağının orijinal versiyonu koleksiyonerler için büyük bir değere sahip olsa da, yeniden basımı sahip olmayı parasal anlamda kolaylaştırıyor.

Grup aslında Lübnan'lı sayılabilir ama tüm Ortadoğu' dan müzisyenlerden oluşuyor. Zaten Lübnan uzun bir süre Ortadoğu'nun kültürel zenginliği imiş. En azından babamın söylediğine göre Avrupa'nın büyük şehirlerine gitmektense çoğu zaman Lübnan ve özellikle Beyrut tercih edilirmiş. Aklınıza gelecek her şeyin bulunduğu bu zengin ama yüzölçümü küçük ülke nasıl ve neden başladığını artık kimsenin hatırlamadığı bir iç savaş ile yıkıma uğrar. Bugün ben yaştakiler için Lübnan dendiğinde akla gelenler çok farklı.

Savaş ve yıkım konusunu bir kenara bırakalım değil mi? Sonuçta bu bir müzik dergisi. Ama Devil's Anvil grubundan bahsedince Lübnan'dan bahsetmemek olmazdı. Çün-kü grubun üyelerinin bir çoğu Lübnan asıllı Amerikan vatandaşları. Grup, ud ve vokallerde Kareem Issaq, gitar ve vokallerde Jerry Sappir, ritm gitar, bas ve buzuki, akordiyonda Eliezer Adoram, darbukada Mike Mohel, davullarda ise Bobby Gregg ve Herb Lovenell'den oluşuyor. Aslında albüme katkı yapan bir kişi daha var ; ismini duyunca farklı gruplardan tanıyacağınız Felix Pappalardi.

Bu albümün burada olmasının 2 aslında 3 sebebi var. 1960'ların sonu ve 1970'lerin başı için oldukça ilginç bir albüm. Arapça, İbranice, Rumca ve hatta Türkçe şarkılar başarı ile yorumlanmış Evet yanlış duymadınız Türkçe şarkı. Devil!s Anvil, bizler için çok bilindik olan Lingo Lingo Şişeler şarkısını orijinal dilinde yorumlamış. Şaka yapmıyorum. Gerçekten çok çok iyi yorumlamışlar ve yorum Rock sınıflamasına rahatlıkla sokulabilir.

İkinci sebep ise, bizde özellikle 70'lerde başlayan Anadolu Rock müziğinin temellerinin bu topraklardan biraz uzakta atıldığının ispatı olması. Bu konuya birazdan el atarız.

Üçüncü sebep ise, albümün eşsiz bir “rare item” statüsünde olması. Aslında bu statü biraz bozulmuş durumda hem plağın yeniden basılması hemde albümün Freak Scene isimli bir başka grup ile split olarak CD formatında basılması. Her ne olursa olsun bir çoğunuzun grubu duymadığını düşünüyorum.

Gelelim bu albümün neden Anadolu Rock diye adlandırılan türün ilk örneklerinden sayılabileceğine. Aslında albümün temelindeki nüve çok basit, yerel ezgiler, yerel şarkılar ve rock enstrümanları ile yerel enstrümanların birlikte kullanılması.

Zaten albümün açılış parçası olan “Wala Dai” ilk notadan itibaren geçmiş dönemlerde Erkin Koray'ın hit şarkısı olan “İllaki” şarkısını hatırlatıyor. 2 notada zaten aynı şarkı olduğunu anlıyorsunuz. Aynı şekilde Deli Kadın (albümdeki ismi Karkadon) şarkısı da birbir aynı notalar ve namelerle albümde emrinize amade hemde 10 sene öncesinden.

Albümde daha önce yazdığım gibi Sisheler yani bizim bildiğimiz Şişeler şarkısı Türkçe olarak, Kely şarkısı Rumca olarak yorumlanmış. Birde bonus olarak Pulp Fiction filminin soundtrack'i olarak bilinen ama aslında bir Mısır halk ezgisi olan “Misirlou” bu albümde şarkının dünyaca meşhur olmasından 30 sene önce harika şekilde yorumlanmış.

Albümün neresine el atsanız bir hazine çıkıyor gerçekten. Hazır yeniden basım plağı ve split CD'si rahatlıkla bulunabilirken bir tane edinin derim. Sen albümü nasıl keşfettin diye soran olursa, Mecmua'nın forumundan tanıdığınız Sn. Tayfun Dalyan ile birlikte müzik dinlerken dur bak sana ne dinleteceğim demesiyle tanıştığım bir albüm. Umarım bu ufak yazı sayesinde konuya meraklı birileri de benim sayemde bu ufak hazineye sahip olabilir.

Şiddetle tavsiye ediyorum.

Müzik 10/10
Kayıt 7/10
Hakan

Yorumlar