ABBA Biyografisi Bölüm II



1973-76 Patlama

Grup bir kez daha 1974 yarışmasında şansını denemek ister. Waterloo adlı parçalarını hazırlarlar bu İngiltere’deki glam-rock akımından etkilenerek yazılmıştır ve ABBA bu parça ile bu kez ulusal elemede birinci olarak yarışmaya katılmaya hak kazanır ve Eurovision yarışmasında da 1974'de birinci olurlar

Parça grubun ilk No.1 şarkısı olacaktır İngiltere, Almanya ve Avustralya’da. Yine Amerikan Billboard’ta altı numaraya çıkarlar.Bunu "Honey, Honey", takip eder ve Amerika’da 27 numaraya çıkar, Almanya’da ise iki numara olur.

Kasım 1974’te ilk Avrupa turlarına çıkarlar. 1975’te ikinci albümleri ABBA yayımlanır burada yer alan SOS parçası tam bir patlama yapacaktır ki bu şarkı ABBA sound’u denen şeyin ta kendisidir. Almanya ve Avusturya’da 1 numara olur İngiltere’de ise 6 numara. Sonrasında gelen Mamma Mia ise bu kez İngiltere’de tıpkı Almanya ve Avusturya’da olacağı gibi 1 numara olacaktır. SOS ABD’de 10 numara olur. Avustralya’da ise 1 numaradırlar.

1975’de "Fernando" teklisi yayımlanır parça 13 ülkede 1 numara olur ve 10 milyondan fazla satar. Avustralya’da tüm zamanların en çok satan teklisi olur. Grup aynı yıl bu parçayla ilk uluslararası ödülünü "Best Studio Recording of 1975" alır. ABD’de parça 13 numara olur ve Billboard Adult Contemporary listesinde ise 1 numara olarak grubun ABD’de ilk bir numarası olur,

Grubun sonraki albümü Arrival tüm Avrupa’da ve Avustralya’da 1 numaraya oturur.

Buradan "Money, Money, Money", Almanya, Avustralya’da 1 numara olur ve "Knowing Me, Knowing You", ABBA'nın Almanya’da altıncı 1 numara teklisi olurken İngiltere’de de 1 numaraya oturur. Fakat asıl patlama bu albümden gelen teklilerde "Dancing Queen" ile olur parça sadece İngiltere, Almanya’da değil ABD, Güney Afrika’da 1 numaraya oturur.

Aralık 1977’de grubun yeni albümü The Album ABBA:The Movie filmi ile yayımlanır. Albümden"The Name of the Game" ve "Take a Chance on Me", İngiltere’de 1 numara olurlar ABD’de ise sırasıyla 12 ve üçüncü olurlar The Album ayrıca ABBA imzası denebilecek, "Thank You for the Music"’i içermektedir.


1978’de, ABBA bir mega-gruptur. 9 Ocak 1979’da UNICEF yararına "Chiquitita" yayımlanır ve 10 ülkede 1 numara olur.

Ocak 1979 ortalarında, Ulveus ve Fältskog boşandıklarını açıklarlar ve grubun geleceği için pek çok spekülasyon bu nedenle çıkar ama grup işlerine aynen devam edeceklerini açıklar.

Grubun altıncı albümü, Voulez-Vous, Nisan 1979’da yayımlanır. Albüm tüm Avrupa, Japonya ve Meksika’da zirveye çıkar. Kanada ve Avustralya’da ’da ilk 10’a girer ABD’de ilk 20’ye girer. İngiltere’de albümden çıkan "Chiquitita", "Does Your Mother Know", "Angeleyes"ve "Voulez-Vous" ilk 4’e girer. "I Have a Dream" ise 2 numara olur Eurochart Hot 100 singles’da ise 1 numara olur.

ABBA 1980’de yedinci albüm Super Trouper çıkarır. Albümde dikkat çekici değişiklikler vardır, synthesizer'lar ön plana çıkmış ve sözler daha kişiselleşmiştir. Albüm çıkmadan İngiltere’de 1 milyon sipariş alır. Albümden "The Winner Takes It All", İngiltere’de 1 numara olur ABD’de ise 8 ve Billboard Adult Contemporary listesinde ise 1 numara olur. Diğer parça, "Super Trouper" ise İngiltere ve Almanya’da 1 numara olur. Diğer bir parça, "Lay All Your Love on Me", ise 1981’de yayımlanır ve İngiltere’de 7 numara olur.

1980 yılında ABBA parçalarını İspanyolca olarak Gracias Por La Música albümünde kaydeder ve albüm İspanyolca konuşlan ülkeler ile Japonya ve Avustralya’da yayımlanır. Latin ülkelerinde büyük başarı kazanır.

Son Albüm ve Son Performanslar

Şubat 1981’de bukez Anderson ve Lyngstad boşandıklarını açıklarlar. 1981’in ilk aylarında Ulveus ve Anderson şarkı yazmaya devam ederler ve Mart’ta kayıtlar başlar ve son albüm The Visitors gelir buradan çıkan One of Us İngiltere’de 3 numara olur, Almanya’da ise 1 numara. Fakat albümün ticari başarısı pek iyi olmaz.

1982 baharında grup bir araya gelir yeni albüm için görüşülür Mayıs ve Haziran’da kayıtlar olur ve 3 şarkı çıkar;"You Owe Me One", "I Am the City", ve "Just Like That". Andersson ve Ulvaeus sonuçtan hoşnut olmazlar ve yaz için çalışmayı bırakırlar.

Ağustos’ta tekrar çalışmalar başlar ve planlar değişir Noel için double albüm yayımlamaya karar verirler The Singles: The First Ten Years hazırlanır buradan. "The Day Before You Came"/"Cassandra" ve "Under Attack"/"You Owe Me One" tekli olarak çıkar, "The Day Before You Came" Avrupa’da pek çok ülkede ilk beşte yer alır. Bu toplama albüm İngiltere ve Belçika’da 1 numara olur. Son tekli, "Under Attack," üç Avrupa ülkesinde ilk 10’a girer.

"I Am the City" ve "Just Like That" yayımlanmaz ve grubun sonraki albümüne düşünülür. Ama bu asla olmayacaktır .

Andersson & Ulvaeus Tim Rice ile 1983 başlarında müzikal projeleri CHES için çalışmaya başlarlar bu arada grubun bayan üyeleri de solo çalışmalarına konsantre olurlar. Dörtlü son kez halk önüne ABBA’dan çok eski dostlar olarak Ocak 1986’da İsveç televizyonunda Stig Anderson’un yaş günü için çıkarlar.

Asla resmen dağıldıkları açıklanmayan grup yıllar sonra ABBA şarkılarıyla süslü Mama Mia adlı filmin İsveç’teki galasında 4 Temmuz 2008’de bir araya gelir. Bu sırada Ulveus & Anderson verdikleri röportajda artık sahnede bir grup olarak bir araya gelmeyeceklerini ve herkesin onları gençlik günlerindeki gibi hatırlaması gerektiğini söylediler.

Son not; grup The Beatles’tan sonra en çok satan ve satmaya devam eden ikinci gruptur

Bülent Şaman

Discografi
Ring Ring (1973)
Waterloo (1974)
ABBA (1975)
Arrival (1976)
The Album (1977)
Voulez-Vous (1979)
Super Trouper (1980)
The Visitors (1981)

Yorumlar

  1. [...] İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız Benzer YazılarVan Der Graaf Generator Aschaffenburg KonseriMüzik DinlemekMüzik Tarihinden Bir Dâhi Çellist, Jacqueline Du PréAlican & Soner Tags: ABBA, biyografi, pop [...]

    YanıtlaSil

Yorum Gönder