ABBA Biyografisi Bölüm I


Bazı gruplar vardır, bunlar kurulup faal müzik yaparken daha klasikleşir ve sonradan müzik dünyasından ayrılsalar da unutulmazlar asla. Mesela The Beatles, Pink Floyd ya da bu yazıda konu edeceğimiz ünlü İsveçli pop grubu ABBA gibi.

Grup 1972 yılında dört İsveçli müzisyen-Anni-Frid Lyngstad (Frida), Björn Ulvaeus, Benny Andersson ve Agnetha Fältskog (Anna)- tarafından oluşturulmuştu. 1972 ve 82 arasında dünya müzik listelerinde fırtına gibi estiler.

Grup uluslararası ününü basit sözlerden oluşan akılda kalıcı ve insanı etki altında bırakan ritmler sahip parçalarla kazandı. Benny Andersson (doğum: 16.12.1946 Stockholm, İsveç) henüz 18 yaşındayken popüler İsveçli pop-rock grubu The Hep Stars’ın bir üyesi idi. Bu grup İsveçli Beatles diye tanınmaktaydı. Anderson grupta keyboard’ta idi ve grup için besteler hazırlamaktaydı, bunların pek çoğu önemli hit eserler olmuştu. Örnek olarak "No Response" 1965‘te üç numara ve "Sunny Girl", "Wedding", "Consolation" ise 1966’da bir numara olur.

Björn Ulvaeus (doğum 25.04.1945 Gothenburg, İsveç) da müzikal kariyerine 18 yaşında Hootenanny Singers adlı İsveçli folk grubu ile başlamıştır. Grup için İngilizce sözlü parçalar yazmaya başlar ve ayrıca bunun dışında kısa bir solo kariyeri de olur.

Ulveus ve Anderson’un bulunduğu gruplar kimi zaman turlarda karşılaşırlar. Haziran 1966’da ikili beraber parça yazmaya karar verir. İlk çalışmaları "Isn't It Easy to Say" adlı parçadır ve The Hep Stars tarafından Polar Music’te kaydedilir. Bu esnada firma sahibi Stig Anderson ikilideki potansiyeli fark eder ve beraber çalışmaları için onları cesaretlendirir. İkili diğer gruplara da parçalar yazmaya başlar ve ilk başarıları 1969 yılında "Ljuva sextiotal" ('Merry Sixties') ve "Speleman" ("Fiddler") adlı parçalarla gelir. Björn Ulvaeus 1971 yılında Agnetha Fältskog ile evlenir.


Anderson "Hej, Clown" adlı parçayı 1969 yılında İsveç Eurovision seçmeleri için yazar ama ne yazık ki parça ulusal elemede ikinci olur. Bu esnada kendisinin gelecekte eşi olacak yorumcu Anni-Frid Lyngstad ile karşılaşır o da yarışmaya katılmıştır. Bir ay sonra ikili çift olur ve 1969’da mevcut gruplarından ayrılırlar.

Anderson ve Ulveus ilk albümlerini 1970’de hazırlarlar ismi Lycka ("Happiness") ve ikilinin bestelerinden oluşur. İkilinin eşleri de kayıtlar esnasında sık sık stüdyoya gelir ve geri vokallere katılırlar. Bu arada Ulveus ayrıca The Hootenanny Singers ile 1974 yaz aylarına dek çalışır ve Anderson’da prodüksiyonlarda yer alır.

Agnetha Fältskog (doğum 5.04.1950 Jönköping, İsveç) henüz 17 yaşındayken İsveç’te parçasıyla 1 numara olmuştur. Fältskog'ün ana esin kaynağı ilk yıllarında Connie Francis olur. Bu periyotta kendi besteleri ve yabancı parçaların cover'larından oluşan hit'ler yapar. 1967’de İsveç Eurovision elemelerine katılır ama elenir. O esnada Anni-Frid Lyngstad ile ilk kez bir TV shovunda Opcak 1968’de karşılaşır ve bir kaç ay sonra da Björn Ulveus ile Mayıs 1969’da İsveç televizyonunda Ulveus ile tekrar karşılaşırlar ve 1971 de ise evlenirler.

Fältskog ve Ulvaeus birbirlerinin kayıtlarına katılırlar ve o arada Andersson ve Lyngstad Fältskog ‘ün 1970 yılı albümü"Som jag är" ("As I Am") ün geri vokallerine katılırlar. Sanatçı 1967-75 arasında 5 stüdyo albümü yapar.

Anni-Frid "Frida" Lyngstad (doğum 15.11.1945 Bjørkåsen, Norveç 13 yaşından itibaren kimi dans gruplarında şarkılar okumaktaydı ve genelde caza dayalı kabere müziği idi tarzı. Kendi grubu the Anni-Frid Four da daha sonra kurdu. 1967’de ulusal yetenek ödülünü kazandı. İlk ödülü EMI/İsveç ile plak kontratı oldu. Lyngstad EMI’den pek çok tekli yayınladı ve İsveç listelerine girdi. Benny Andersson 1971’de onun kayıtlarının prodüktörlüğüne başladığında, ilk bir numara teklisini çıkardı ki bu parçada gelecekteki tüm ABBA üyeleri geri vokallerde idiler. Birlikte ilk kayıt "Hej, gamle man". "Hej, gamle man", dörtlünün ilk hit parçasıdır ve listede 5 numaraya dek yükselmiştir.

Bir Grup Olmak

Stig Anderson, Polar müziğin sahibi Anderson & Ulveus’un uluslararası başarı sağlayacağına güvenmekteydi ve onlara “bir gün bir parça yazacaksınız tün dünya’da hit olacak” demekteydi. Stig, ikiliyi İsveç Eurovision elemelerine parça yapmaları için cesaretlendirmekteydi ve 1971’de yeni parçaları "Säg det med en sång" ("Say It With A Song") 1972 yarışması için hazırlandı, parça ulusal elemede üçüncü oldu ve İsveç’te büyük hit oldu. Uluslararası başarının ilk sinyalleri ikilinin Mart 1972’de Epic/Japonya için yaptıkları "She's My Kind of Girl" ile belirginleşti parça ikiliyi ilk 10’ a soktu ve Japonya’da iki tekli daha yapıldı "En Carousel" ("Merry-Go-Round"’ın ön versiyonu) ve "Love Has Its Ways"

'Björn, Benny, Agnetha & Anni-Frid' Olarak Ilk Hit

Ulvaeus & Andersson şarkı yazma yeteneklerini yeni sound ve vokal aranjmanlarıyla geliştirirler. "People Need Love" Haziran 1972’de yayımlanır, vokallerde konuk olarak eşleri yer alır. Stig Anderson tekliyi okuyucu isimlerini Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid şeklinde yazarak yayımlar. Parça listede 17 inci sıraya çıkar. Bu ayrıca ABD’de çıkan ilk parçaları olur ve 114 üncü sıralara çıkar ama parçayı ufak bir firma orada yayımlamış, promosyon yetersiz kalmıştır.

Dörtlü, 1972 sonbaharında beraber ilk albümlerini yapmaya karar verirler. 26 Eylül’de kayıtlar başlar, iki bayan yorumcu "Nina, Pretty Ballerina"’da o gün ana vokalleri geçerler, ikilinin seslerindeki uyum gruba ilerisi için bir fikir verir. Bayan yorumcuların biri soprano diğeri mezo-soprano’dur ve bu ses zenginliğinden ilerde hep faydalanacaklardır.

"Ring Ring"

1973’te, grup ve menajerleri Stig Anderson Eurovision için bir denemeye daha karar verirler ve "Ring Ring." Ortaya çıkar bu parça ABBA sound’u denebilecek ilk örnektir ama parça yine üçüncü olur ve ilk albümlerine de adını verir. Parça Avrupa’da pek çok ülkede ve Güney Afrika’da hit olur ama Stig Anderson asıl başarının İngiltere ve ABD listelerinde başarı sağlamak olduğunu düşünmektedir.

1973 başlarında grup üyelerinin isimlerinin baş harflerinden ABBA kısaltması oluşturulur, ABBA aynı zamanda İsveç’te bir balık ürünleri işletmesinin ismidir ama uluslararası arenada değildirler. Firma ile görüşülerek dünya için isim hakkını grup alır ve isim ABBA olarak belirlenir.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Yorumlar

Yorum Gönder