11. Yüzyıl Kilisesi – 21. Yüzyıl Kaydı Bölüm I


Bir fotoğraf bin kelimeye bedeldir derler ancak bu fotoğraflar geçenlerde İngiliz kırlarında bir 11.Yüzyıl Kilisesinde yaptığım kayıt sırasında hissettiklerimi anlatmaya başlayamaz bile...

Venedik'e ekip içerisinde genç bir fotoğrafçılık öğrencisi olan Francesca Lever'i de götürmüştük ve o makaledeki fotoğrafları yazıyı bir üst boyuta taşımaya yardımcı olmuştu. Yakın bir zaman önce Francesca bana bir sonraki maceraya ne zaman gideceğimizi sormuştu. Kaydedecek genç bir müzisyen bulur bulmaz demiştim. Francesca’da hiç birşey yokmuş gibi “benim genç bir arkadaşım var, Amy, çok yetenekli bir müzisyen ve harp çalıyor” demez mi, az daha kahve fincanımda boğuluyordum! İnanılmaz!

Harp bir odyofil için kaydetmesi çok enteresan olabilecek bir akustik enstrüman. Güzel sesi ve geniş skaladaki frekansları bir sonraki projem için muhteşem olacaktı.



Asıl mesele böyle bir enstrümanın kaydının yapılacağı mekânın akustikleri olacaktı. Kusursuz bir dünyada nerede kaydederdim diye sordum kendime. O anda Guilford adında bir kasabanın yanından geçerken kırlarda gördüğüm tarlalarla çevrili bir kiliseyi hatırladım.


Vay canına, dedim kendi kendime, acaba kiliseye bir harp sokup orada kayıt yapmama izin verirler mi? Yakınında hiç bina yok (gürültü yapacak insan da yok) ve yoldan çeyrek mil kadar uzaktaydı, böylece trafik sesi de yok!


O hafta burç falımı okumalıydım, kusursuz enstrümanı bulduktan birkaç gün sonra, kusursuz müzisyeni ve kusursuz mekânı bulmuştum – şans işte – demek ki bütün paramı piyango bileti almaya yatırmalıymışım!

Eşim Françoise’dan, ne yapmak istediğimiz anlatan bir telefon görüşmesi yapmasını istedim. Kilisenin papazı anında bizi anlayıp ne zaman istersek kayıt için kullanabileceğimizi söyledi.



Bu benzersiz fırsatla, bende kayıt cihazımı Nagra LB’den Nagra VI’ya upgrade etmeye karar verdim. Venedik’te kullandığım Nagra LB çok iyi ancak Nagra VI apayrı bir ligde. Evet, fiyatı 2 katı, ama üretim kalitesi, fonksiyonları ve yüksek profesyonel standartlarıyla beraber ses kalitesini düşününce, izlediğimiz birçok sinema filminde bu cihazın kullanıldığına şaşmamak lazım.



En başta kayıt cihazı 4 mikrofon pre-amp’ı olan 6 track bir kayıt cihazı. Kullanım kılavuzu 80 sayfadan uzun ve kaydı yaptıktan sonra bile hala okuyorum.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Yorumlar

Yorum Gönder