Kore'den Değişik Bir Tat: SsingSsing


Kore'nin son yıllarda müzik ihracatı deyince ilk önce aklınıza K-Pop  geliyordur tahminen. Ancak geleneksel müzik tarzları ve Samulnori, son yıllarda Youn Sun Nah gibi caz müzisyenleri ve özellikle de klasik müzik alanında harika müzisyenler yetiştirip ihraç ediyor G. Kore. Geçtiğimiz ay içerisinde  SsingSsing diye grup keşfettim bunu sizlerle de paylaşmak isterim. İlk önce nasıl keşfettiğimi söyleyeyim. Boş zamanım olduğunda NPR Music Tiny Desk programlarını seyrettiğimi belki bilirsiniz. İşte aşağıdaki canlı performans denk gelince bu ne ya dedim... Başladım araştırmaya...





SingSsing, Kore folk müziğini glam rock, disco ve psychedelic rock öğeleriyle karman çorman hale getirerek müthiş bir füzyon yapan bir grup. Dünya çapında tanınmaları da yukarıdaki performans sayesinde olmuş. Grubun solistlerinden bir tanesi Lee Hee-moon (aşağıdaki fotografta kırmızılı kıyafetlilerden en sağdaki abi) Kore müzik piyasasında oldukça tanınan bir kişi, geleneksel müzik tarzlarını icra eden bir müzisyen.


Grup, 6 kişiden oluşuyor. Yukarıda bahsettiğim Lee Hee-moon,  yine kırmızı kıyafetli en soldaki Shin Seung-tae  ve ortadaki Shin Seung-tae'nin yanında basçı Jang Young-gyu, davulcu Lee Chul-hee ve gitarist Lee Tae-won.

2010 yılında kurulan grup uluslararası tanınırlığı 2017 yılında kazanıyor. Grup tarzlarını “abartılı bir görsel tarz ve sahne şovu ile birlikte, rock grubu müziğine sahip otantik Kore geleneksel vokalleri” olarak tanımlıyor.  Yukarıda görebileceğiniz üzere vokalistler garip kostümler ve aksesuarlar kullanıyor. Vokalistlerin ikisi erkek olmasına rağmen kadın kıyafetleri ile sahneye çıkıyor. Sebep tahmin ettiğiniz "şey" değil...

“Kore geleneksel sanatında baksu denilen erkek şamanlar bir erkeğin vücuduna sahip. Ancak medyumlar olarak, tek bir cinsel kimliğe ihtiyaç duymuyorlar çünkü hem erkek hem de kadın ruhlarına kanalize olabiliyorlar. Bir kadın karakterini oynayıp şarkı söylediğimde, erkek bir sorikkun (şarkıcı) olduğum gerçeğinin üstesinden gelmem ve performansa daha nötr, uniseks bir his getirmeye çalışıyorum ”

SsingSsing'in müziğine asıl etki eden şey; başkent Seul çevresindeki Gyeonggi Sori adı verilen tarzdır. Bunun haricinde Seodo Sori, Hwanghae / Pyeongan türküleri ve şamanist-ritüel tabanlı yerel tarzlar yine müziklerinin içerisine harmanlanmış. Hakan Bey bunlar nedir derseniz çok vakıf değilim yavaş yavaş anlamaya çalışıyorum. Biz kısaca bölgesel tarzlar diyelim işte :)

Bu tarz bir manzara Ortadoğu ülkelerinde tüyleri ürperten bir manzara olarak nitelendirilebilir. Ancak bakın SsingSsing için Kore Dışişleri Bakanlığı ne demiş..  “insanların geleneksel ritüellerden uzak durma eğiliminde oldukları hızla büyüyen bir toplumda, SsingSsing'in, 21. yüzyıl kent vatandaşları için ulaşılabilir, çok eğlenceli bir tarzla Kore'nin kültürel kökleriyle temas halinde olmalarını takdirle karşılıyoruz. Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar :)

Bu grubu nasıl dinleriz derseniz çeşitli müzik platformlarında bulunabilen grupla aynı ismi taşıyan 4 şarkılık bir EP, yukarıda eklediğim NPR Music Tiny Desk konseri ve birkaç canlı performans hariç fazla seçeneğimiz yok şimdilik....

Yorumlar