Prince – Piano & A Microphone 1983

 Prince – Piano & A Microphone 1983

Kuşkusuz ki sanatçılar eserleriyle anılırlar. Prince Rogers Nelson, 1984 yılında “Purple Rain”i müzikseverlerle buluşturduğunda, “mor” birçoğumuzun en favori rengi olmuştu. “Purple Rain” albümünden ardı ardına piyasaya sürülen “When Doves Cry”, “Let’s Go Crazy” ve “Purple Rain” 45’likleri ile başlayan fırtına bir türlü dinmek bilmemişti. Albüm çıkışından 1 ay sonra yayınlanan, tüm bu parçaların ve hatta fazlasının bulunduğu “Purple Rain” sinema filmi ise Prince’in süperstarlığını pekiştirmişti.


Nisan 2016’daki trajik ölümüne kadar müzik raflarında yer alan stüdyo albümleri ve canlı performansları bu sanatçının olağanüstü yeteneklerini ve müzik bilgisini göz önüne sererken, bilinmeyen çalışmaları da her zaman merak konusu oldu. Ölümüyle birlikte Prince’in müzikal üretimini yaptığı Minnesota’daki müzik stüdyosunda bulunan ve “vault” adı verilen müzik mahzeni yoğun bir ilgi odağı haline geldi. İşte burada bulunan değerli gömülerden biri geçtiğimiz Eylül ayında nihayet gün yüzüne çıktı. CD, plak ve dijital formatlarda NPG ve Warner Bros. etiketleriyle yayınlanan “Piano & A Microphone 1983”, geçen yılkı “Purple Rain” tekrar basımını saymazsak, Prince’in ölümünden sonra çıkan ilk yeni albüm olma özelliğini taşıyor.

Paisley Park Stüdyolarının ücra bir köşesinde sabırla sırasını beklemiş olan “Piano & A Microphone 1983” albümü her açıdan ilginç özellikler taşıyor. Prince’e bu albümdeki şarkılarına CP–70 model Yamaha piyano ve AKG 414 marka bir mikrofon eşlik etmiş. Bu kadar mı? Evet, sadece bu kadar! Ne geri vokal, ne başka bir enstrüman. Prince’in 2016 yılında son çıktığı turne ile aynı adı taşıyan albüm, Minnesota, Chanhassen’daki ev stüdyosunda tek bir oturumda, ara verilmeden gerçekleşmiş ve kaset formatında kayıt altına alınmış.

Prince, bu albümün gerçekleştiği 1983 yılına kadar beş albüm çıkarmış ve sonuncusu olan “1999” albümüyle 1982 yılında ilk Grammy’sini kazanmıştı. “Piano & A Microphone 1983” Prince’in diskografi sıralamasında “1999” ve “Purple Rain” arasına “sıkışmış” görünüyor. 34 dakikalık bu kasette en yalın haliyle 9 parça bulunuyor ve daha ziyade bir jam session fikri taşıyor diyebilirim. Şarkıların birçoğu oldukça kısa ve geçişler aralıksız. Prince bu albümde olağanüstü piyano ve vokal teknikleri kullanarak geniş caz akorları deneyimlerken funk, gospel ve temel R&B ögelerine yer vermiş.

Tracklist:
1. 17 Days
2. Purple Rain
3. A Case of You
4. Mary Don’t You Weep
5. Strange Relationship
6. International Lover
7. Wednesday
8. Cold Coffee & Cocaine
9. Why the Butterflies

Albüm, “17 Days” parçasıyla dönmeye başlarken Prince’in ses ve ışık teknisyenlerine verdiği birtakım talimatlar duyuluyor ki bu da albümün samimi bir havada devam edeceği izlenimi veriyor. Tracklistte o tarihe kadar gelişimini henüz tamamlamamış “Purple Rain” ve “Strange Relationship” parçalarıyla devam ediyor. “International Lover”de her türlü vokal tekniği deneyen Prince, burun çekişi ve beat box’uyla parçaya renk ve doğallık katıyor adeta. Prince’in daha önce yayınlanmamış romantik parçası “Wednesday” gerçek olmayacak kadar güzel desem yeridir.

Keşke parçanın boyu biraz daha uzun olsaydı diyesi geliyor insanın. Hayranlık duyduğu Joni Mitchell’e ait “A Case Of You” ve gospel klasiği “Mary Don’t You Weep”teki piyano ve vokal yorumları ise muhteşem! Tracklistte bulunan son parçalar 2000 yılında bootleg-korsan yayın olarak çıkan “Intimate Moments” albümünde bulunduğu biliniyor. Bunlardan ilki The Time grubu ile düet yapma fikrinden doğan “Cold Coffee And Cocaine” ve doğaçlama olduğu söylenen “Why The Butterflies” (Bootleg’deki adı “Mama”). Böyle doğaçlamaya can kurban!



“Piano & A Microphone 1983” bir kaset kaydından yola çıkarak mikslendiğini düşünürsek prodüksiyon noktasında iyi bir iş çıkarılmış olduğunu düşünüyorum. Dahi bir müzisyenin 35 sene önceki üretkenliğine şahit olmak kendi açımdan oldukça heyecan verici bir duygu. Ayrıca bu albümün en güzel yanı da Paisley Park müzik mahzenine bir giriş bileti özelliği taşıması. Öyle değil mi? Darısı diğer gizli Prince hazinelerine!



Sevgiler,
Aykut


Yorumlar