Van Morrison Joey DeFrancesco - You're Driving Me Crazy


George Ivan "Van" Morrison, tersanede elektrikçi olarak çalışan George Morrison'un tek çocuğu olarak, 31 Ağustos 1945'te Kuzey İrlanda'da dünyaya geldi. Babası George Morrison'un büyük bir plak koleksiyonu vardı. Daha çocukluk dönemlerinden itibaren Jelly Roll Morton, Ray Charles, Lead Belly, Sonny Terry gibi müzisyenleri dinlemeye başladı. Babasının plak koleksiyonu onun blues'un yanında farklı müzik türleri ile de tanışmasına fırsat verdi. Mahalia Jackson'ın gospel albümleri Charlie Parker'ın caz müziği; Woody Guthrie'nin folk tarzı derken daha çocuk yaşlarında bir çok farklı tarz ile tanışmış oldu.


Babası, Van Morrison'a on bir yaşındayken ilk akustik gitarını satın aldı. İlk önce basit akortlar ile başlayan müzik macerası "Sputniks" isimli ilk müzik grubunu kurması ile devam etti. Morrison şarkı söylemesinin yanında, şarkıların düzenlemelerinin bir çoğuna katkıda bulundu. Bu dönemlerde ömrü kısa süren bir çok grup kurdu veya gruplara girdi çıktı. Ortaokul dönemlerinde "Monarch" isimli gruba dahil oldu. Daha 17 yaşında Monarchs grubu ile Avrupa'yı gezdi.

1964 yılında bir gece kulübünün bir grup arayışına girmesi, Van Morrison'un müzik kariyerindeki ilk büyük başarının habercisi oldu. Farklı yerlerde Gamblers adı ile sahneye çıkan bir gruba dahil oldu. Grup adını 50'lerden bir korku filmi olan "Them" ile değiştirdi. R&B çalan grup kısa zamanda yerel bir ün kazandı. Hatta Decca Records ile bir plak anlaşması bile imzalamayı başardılar. "Baby, Please Don't Go" (1964), "Here Comes the Night" (1965), ve "Mystic Eyes" şarkıları ile listelerde boy gösterdiler. Aynı zamanda Patti Smith, the Doors, the Shadows of Knight, Jimi Hendrix gibi müzisyenlerin şarkılarını yorumladılar.



Joey DeFrancesco  ise 1971 doğumlu bir Amerikan caz orgcusu, trompetçi ve vokalist. Çok etken yaşlarda müziğe başlayan Joey DeFrancesco, Miles Davis ve Jimmy Smith gibi önemli iismlerin kayıtlarında boy gösterdi. Daha 16 yaşında ilk plak anlaşmasını imzaladı ve kısa zamanda genç yaşına rağmen  David Sanborn, Arturo Sandoval, Larry Coryell, Frank Wess, John McLaughlin, Benny Golson, James Moody, Steve Gadd, Danny Gatton, Elvin Jones, gibi müzik sahnelerinin önemli isimleri ile çalıştı. Joey DeFrancesco aslında defalarca Van Morrison ile de müzik yaptı.

2018 yılında sanırım geçtiğimiz ay yayınlanan albüme baktığımızda John Mercer, James Mundy, James Young, Cole Porter, Clark Terry, Eddie "Cleanhead" Vinson gibi isimlerin yanında Van Morrison bestelerini de görüyoruz. Albümde Van Morrison ve Joey DeFrancesco'ya gitarda Dan Wilson, davulda Michael Ode ve saksafonda Troy Roberts eşlik ediyor.


Bu arada Joey DeFrancesco çok eğlenceli bir adam. Yukarıdaki fotoğrafı da sizlere bizim piyanist şantör dönemlerimizi anımsatmıyor mu? Dübeş attım yek geldi, Bugün kızlar tek geldi, Bir gülüşe razıydım, Bin beş yüzlük çek geldi diye şarkı söyleyecekmiş gibi değil mi?

Şaka bir yana... Albüme bir caz albümü dersem yanlış olmaz. Vokal tekniği veya enstrüman kullanımı açısından birinci sınıf bir albüm demek çok zor ancak iş eğlenceye ve keyifle dinlemeye gelince harika. Hemde tek kelime ile harika. Mutlaka dinleyin...


Yorumlar