The Temptations – All The Time (2018)


The Temptations – All The Time (2018)

Doo-wop, soul, funk, disko ve R&B’nin şekillenmesinde başrol oynayan, tüm zamanların en önemli R&B grubu The Temptations’in geçtiğimiz günlerde ağırlıklı olarak cover parçalardan oluşan “All The Time” albümü çıktı!


Yazıya bu soul devinin kısa bir biyografisiyle başlayalım. Temptations grubu müzik kariyerine 1964 yılında Otis Williams, Melvin Franklin, Paul Williams, Eddie Kendricks ve David Ruffin’den meydana gelen “klasik beşli” formasyonuyla Motown Records’ta merhaba demiş. Dile kolay, grup 54 yıllık müzik kariyerine 60’tan fazla albüm ve 100’den fazla tekli sığdırmış ve gördüğümüz kadarıyla sığdırmaya da devam ediyor. The Temptations’ın kadrosuna bugüne kadar Eddie Kendricks, David Ruffin ve yakın zamanda kaybettiğimiz Dennis Edwards gibi efsaneler dahil toplamda 25 grup üyesi konuk olmuş. The Temptations, orijinal kadrodan hayatta olan tek üye 76 yaşındaki Otis Williams başta olmak üzere Ron Tyson, Terry Weeks, Willie Green ve 2016 yılında Tower Of Power grubundan transfer edilen solist Larry Braggs kadrosuyla müzik hayatına devam ediyor.


Grup olarak kazandıkları sayısız ödülün yanı sıra soul müziğe gönül vermiş olan herkesin mutlaka belleğine kazınmış bir Temptations şarkısı vardır diye düşünüyorum. İster “Ain’t Too Proud To Beg” olsun, ister “I Wish It Would Rain”. Bazen parça isimlerini anımsayamasak ta ilk notalarını duyduğumuzda “aaa bu Temptations parçası mıydı” dediğimiz anlar eminim ki olmuştur. 1989 yılında Rock And Roll Hall Of Fame üyeliğine kabul edilen grubun çok sevilen “My Girl” ve “Just My Imagination (Running Away with Me)” parçaları ve benim Temptations favorim “Papa Was a Rollin' Stone”, Rock‘n’ Roll’a yön veren 500 parça arasına girmeyi başaran önemli parçalardır.


“Still Here” albümünden 8 yıl sonra, Universal Music etiketiyle 4 Mayıs 2018 tarihinde CD, plak ve dijital formatlarda piyasayla buluşan “All The Time” albümü konsept olarak Temptations grubu için aslında çok yeni bir deneyim değil. Bazılarımız bilmiyor veya duymamış olabilir, ancak Temptations grubu özellikle Motown standartlarını coverladığı birçok albüm yapmıştır. Müzik sektöründe 50 küsur yıldır varlığını sürdüren bu grubun fikirlerini çeşitlendirmesi noktasında bu konsepte zaman zaman başvurduğu dönemler olmuştur.

Larry Braggs ve Willie Green’in gruba katıldıktan sonraki ilk albüm olma özelliğini de taşıyan “All The Time”in 10 parçalık tracklistinde 3 yeni parça ve 7 covera yer verilmiş. Yeniler arasında albümden çıkan ilk tekli Terry Weeks’in sesinden dinlediğimiz “Waitin’ On You” çok keyif veren modern bir soul baladı. “Be My Wife” vasat bulduğum midtempo bir parça. Diğer yeni parça “Move Them Britches” baş sallatan old school funky bir groove hüviyetinde.  Eğlenceye davet mesajı veriyor. Bu parçanın dijital formatta “Heathens Remix”i de mevcut.



Geriye kalan 7 parça cover parçalardan ibaret. Ama öyle böyle parçalar ve sanatçılar değil. Michael Jackson, Sam Smith, Bruno Mars, John Mayer, Maxwell, Ed Sheeran ve The Weeknd’in yakın zamanlarda hit olmuş parçaları seçilmiş. Oldukça bilindik, popülarite ve ticari açıdan orijinal sahiplerini oldukça sevindirmiş olan parçalardan söz ediyoruz burada. Peki, bu kadar iddialı sanatçıların şarkılarını yorumlamak büyük bir risk değil mi? İlla ki! Ama büyük olmanın da özünde “büyük oynamak” var sanırım.

Bu coverlardan ilki açılış parçası “Stay With Me”. İngiliz sanatçı Sam Smith’in halihazırda R&B, gospel altyapısıyla icra ettiği, benim de beğendiğim parçayı Temptations grubu son derece başarılı bir şekilde yorumluyor. Parçanın üzerine deneysel ve teknolojik birtakım fantezilerle gidilmeyip orijinalin çizgisinde kalınmış, iki ana vokal ve yoğun bir geri vokal kullanılarak soul ve gospel kökenlerine sadık kalınmış. Dijital formatta parçanın bir “Gospel Mix”ini dinleme imkanınız var. Müthiş bir yorum!

Diğer cover çalışmalarına gelince: The Weeknd’in “Fifty Shades Of Grey” filminin soundtrackinde yer alan ve filmden dolayı sanırım “dramatik” ve orkestral bir sounda sahip “Earned It” parçası; org, elektro gitar ve vokalist Larry Braggs’in falseto ataklarıyla tam bir soul ziyafetine dönüşmüş. Maxwell’in 2009 yapımı parçası “Pretty Wings” müthiş coverlanırken Ed Sheeran’in hit parçası Thinking Out Loud” Temptations kurucu üyesi Otis Williams’in kısa bir introsu hariç, 1–2 müzikal ilaveyle, yapısı fazla değiştirilmeden başarılı bir şekilde tekrar yorumlanmış. Michael Jackson’un “Remember The Time” coverı fazlasıyla “overproduced” dedikleri türden. Pek olmamış açıkçası. Teddy Riley’in 1990 yapımıyla hatırlamak en doğrusu sanırım. John Mayer’in gitar yeteneklerini funky yönde kullanarak yaptığı “Still Feel Like Your Man” parçası Temptations ellerinde yaylılar ve yoğun falseto vokallerle R&B saflarına çekilmiş. Bruno Mars’ın sade piyano altyapısıyla icra ettiği müthiş baladı “When I Was Your Man” bu albümde tempo olarak bir nebze artırılmış, piyano yerini yaylılara ve yoğun bir geri vokal örgüsüne bırakmış. Nefis bir yorum diyebilirim.

Doğruyu söylemek gerekirse bu tarz cover albümler fazla ilgimi çekmez, hatta irite eder. Ancak konu The Temptations olunca albümü eski günlerin hatırına dinlemeye koyuldum, ama müthiş bir beklenti içerisinde olmadan. Edindiğim fikir şöyle: “All The Time” zamana ayak uydurmayı başarmış bir grubun modern ve çağdaş R&B albümü. 3 yepyeni parça ve 7 tane güzel cover/yorum dinledim. Yapılan cover düzenlemelerinde orijinal yorumlardan fazla uzaklaşılmamış, biraz da garantiye oynanmış izlenimini edindim. Bu şekilde grubun geleceğini ve sürdürülebilirliğini düşünerek çok da doğru bir prodüksiyon rotası çizilmiş diye düşünüyorum.

Sevgiler,

Aykut





Yorumlar

  1. Her Zamanki gibi ufkumuzu aydınlattın. Çalışırken böyle nadide albümler dinlemek harika.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder