Nooran Sisters - Sufi Magic from Nooran Sisters


Nooran Sisters yani Nooran Kardeşler,  Jyoti Nooran ve Sultana Nooran'dan oluşan bir Sufi Müzik ikilisi. Tamin edeceğiniz üzere iki kızkardeşten oluşan bu grup Jalandhar kenti kökenli. Tarz olarak Sham Chaurasia gharana geleneğine bağlı olduklarını söylüyorlar.

Bu nedir derseniz? Sham Chaurasi Gharana, Hint dilinde gharana denilen dilimize geleneksel müzik okulu diyebileceğimiz bir terim. Hint klasik müziği içerisinde düet vokal tekniği konusunda tanınıyor. Temelleri 16. yy'a dayanan bu okulun, modern çağ temsilcilerinin Nazakat ve Salamat Ali Khan olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzde bu kardeş ikili "Ustad" yani üstat olarak saygı görüyor. Bu okul aslında küçük bir köyde ortaya çıkmış. Hem köyün adı hemde herhangi bir köyün merkezini tanımlamak için "gharana" kelimesi kullanılıyor. Aynı zamanda bir Sufi büyüğünün isminden geldiği konusunda da rivayetler var, ismini de yazalım Sant Shami Shah...



Kız kardeşler, 10 yıl boyunca babaları Ustad Gulshan Mir tarafından eğitiliyor. Babaları, 1970'li yıllarda olukça tanınan Bibi Nooran/Swarn Noora'nın oğlu aynı zamanda. Görüldüğü üzere aile en az 3 nesillik bir Sufi şarkıcılık geleneğine sahip. Jyoti ve Sultana Nooran'ın anlattığına göre babaanneleri Swarn Noora sayesinde daha bebekliklerinden itibaren müzik ile haşır neşir olmaya başlamışlar. Aile babaanneleri vefat edince aile bundan çok etkilenmiş hatta büyük bir yoksulluk içine düşmüşler. Eve yemek girmediği günler olurdu diye anlatıyor kız kardeşler.

Ustad Gulshan Mir bu dönemlerde müzik dersleri vermeye başlamış. Kız kardeşler  bu dönemlerde derslerden duydukları ile babaannelerinin söylediği meşhur bir Sufi şair Bulleh Shah şiirini tablo ve armonyum eşliğinde mükemmelen söyleyince babaları onlara da ders vermeye başlar. Sonunda sahnelere çıkabilecek kadar gelişirler.

Albüm konusu yine karışık. Eskiden beri birçok kasette boy gösteren Nooran Sisters'ın kaydı güzel veya doğru diyebileceğim albüm sayısı ya iki ya üçtür. Tabii ki asıl performansları konserlerde ortaya çıkıyor olsa da, maalesef konser kayıtları daha da kötü. Aşağıdaki kayıt ikilinin performansı hakkında biraz bilgi verecektir.


Yorumlar