Tori Amos - Native Invader


 Tori Amos'un bir süredir beklenen albümü Native Invader yayınlandı. Tori Amos Amerikalı bir singer-songwriter, aynı zamanda piyanist ve besteci. 1963 doğumlu müzisyen ciddi bir klasik müzik eğitimine sahip ve aynı zamanda ilginç bir ses rengi var. Mezzo-soprano vokalleri onun müzik piyasasında geniş kitleler tarafından tanınmasını sağladı.

Daha beş yaşında piyano ile kendi bestelerini yapmaya başlayarak ilgi çeken müzisyen, o yaşlarda önemli bir müzik okuluna kabul edilince ilgileri üzerine çekti. Müzik eğitimine devam eden  Tori Amos, klasik müzik camiasına girmek yerine 1980'lerde pop müzik gruplarında vokalist olarak çalışmaya başlar. İlk grubu "Y Kant Tori Read" olur.  Aynı adı taşıyan albüm son derece kötüdür ve neredeyse hiç ilgi görmez.


Bu başarısızlığın ardından  Tori Amos kendi solo kariyerine devam etmeye karar verir. Little Earthquakes albümü ile oldukça iyi tepkiler   Tori Amos ilerleyen senelerde daha keskin albümler yapabilme şansı bulur. İlk albümlerinde yer alan cinsellik gibi konular yerini politika, siyaset, din ve feminizm gibi konulara terk eder.

Zaman içerisinde  "Crucify", "Silent All These Years", "God", "Cornflake Girl", "Caught a Lite Sneeze", "Professional Widow", "Spark", "1000 Oceans", "Flavor" ve "A Sorta Fairytale" gibi önemli hit şarkılara imza atar. 2014 yılında yayınlanan "Unrepentant Geraldines" albümünün ardından 3 sene sonra yeni albümü de yayınlandı. şarkı listesi şu şekilde;
1. "Reindeer King" 7:06
2. "Wings" 4:09

3. "Broken Arrow" 5:20

4. "Cloud Riders" 5:23

5. "Up the Creek" 3:22

6. "Breakaway" 4:36

7. "Wildwood" 4:41

8. "Chocolate Song" 4:41

9. "Bang" 6:11

10. "Climb" 4:02

11. "Bats" 4:18

12. "Benjamin" 2:43

13. "Mary's Eyes" 5:16

Native Invader, müzisyenin 15. albümü. Eylül ayında  Decca Records tarafından yayınlanan albüm için ön hazırlıklar "Cloud Riders" single'ı ile başlamıştı.



Tori Amos yeni albümünde kendisini başarıya ulaştıran formülü çok bozmamış. Vokalin mümkün olduğunca ön plana çıkartıldığı, arka planın farklı enstrümanlarla zenginleştirildiği, kah pop etkilerinin olduğu kah electronica etkileri olan bir albüm. "Up the Creek" gibi şarkılarda hafif contry etkilerini de görmek mümkün. Daha modern daha temposu yüksek şarkı denemeleri Tori Amos tarafından zaman zaman denense de, "Up the Creek" şarkısında olduğu gibi çok başarılı olmuyor maalesef.  Albümün kaydı daha ilk şarkı olan "Reindeer King" ile kendisini belli ediyor.

Native Invader, geçmişten bugüne Tori Amos albümlerini takip eden meraklıların seveceği bir albüm. Albüm bir miktar farklı şarkılar ile zenginleştirilmeye çalışılsa da, gün sonunda bu şarkılar çok başarılı değil ve albümün geneline etkileri sınırlı.


Yorumlar