Alice Cooper - Paranormal


Alice Cooper veya gerçek ismiyle Vincent Damon Furnier 1948 Amerika doğumlu şarkıcı, söz yazarı ve aktördür. Kendine özgü tüyler sesi, giyotinler, elektrikli sandalyeler, sahte kan, yılanlar, bebek kuklaları ve kılıç ve çok daha fazlasını içeren görsel sahne şovları ile hem müzik hemde teatral anlamda dünya çapında ün kazanmıştır.

1964'te, 16 yaşındaki Vincent Damon Furnier,  müzik kariyeri yapmayı kafasına takmıştı. O yıllarda bugünün müzik yarışmalarına benzeyen programlar ve organizasyonlar yapılıyordu ve istediği yola girebilmek için Furnier bu programlara katılmaya pek hevesliydi. Sonunda bir grup kurdu ve ismini "Earwigs" kurdu. Beatles gibi giyinip, Beatles şarkılarını çalmaya çalışıp onları taklit ediyorlardı. Bu dönemlerde gruptaki müzisyenlerin enstrümanları ile alakaları yoktu hatta doğru düzgün çalmayı bile bilmiyorlardı. Sahneyi gün geçtikçe sevmeye başladılar ve yerel bir rehin dükkanında edindikleri enstrümanları çalmayı öğrenmeye başladı. Kısa süre önce "The Spiders" ismini aldılar. Vokallerde Furnier vardı ve The Beatles, The Rolling Stones, The Who, The Kinks, The Doors ve The Yardbirds şarkılarını çalıyorlardı. Grup o dönemlerde kendisine logo olarak siyah örümcek seçmişti ve konserlerinde arkalarına dev bir örümcek ağı yerleştiriyorlardı. "The Spiders" gayet başarılı oldu ve konserlere çıkmayı başardılar.


1968 yılına gelindiğinde gruba yeni bir isim aranmaya başlamıştı. Yazılan çizilenlere göre bir şehir efsanesinden etkilenerek gruba Alice Cooper ismini verirler. Zaman içerisinde olarak bilinen Vincent Damon Furnier kendi ismi yerine Alice Cooper ismini kullanmaya başlayacaktır.

Konser ve şov deneyimlerinden sahnede farklı bir şeyler denemenin başarıya açılan kapı olduğunu fark eden Alice Cooper sahnede bir kadın katili makyajlı kötü adam rolünü oynamaya başlar. Bu tabii ki hızlı şekilde tartışmalar çıkartmaya başladı ve ilgi çekti. Alice Cooper, korku ve gerilim filmlerinden etkilenmiş sahne imajları ile ilk albümleri "Pretties for You" yayınlanır. Yıl 1969'dur ve Zappa müziğinden etkilenmiş bir nevi deneysel bir müzik yapmaya çalışmışlardır. Albüm son derece başarısız olur.


Bunun üzerine adım adım "shock rock" konseptine geri dönerler. 1969 yılında bir konserde Alice Cooper'ın kendi deyimine göre kuş zannettiği bir tavuğun başına gelenlerden sonra grup çevresinde tartışmalar artmaya başlar. Olay kısaca şudur, Alice Cooper sahneye gelen bir tavuğu kuş zannederek uçsun diye sahneden seyircilere doğru atar. Tabii ki hengamenin içinde kalan tavuk feci şekilde can verir. Olaya tabii ki yerel basın balıklama atlar. Sonrasında da bol bol tartışma...

1970'lerin başlarında "Easy Action" albümü yayınlanır. 1971 yılında ise "Love It to Death" albümü gelir. Albümlerden ziyade sahne şovları ile dikkat çeken grup bu dönemlerde sahnedeki şiddetin dozajını arttırır. "Love It to Death" bu sayede ticari anlamda başarılı olur. Hemen ardından "Killer" albümü gelir ve başarıyı devam ettirir. 1972 yılına gelindiğinde ise yayınlnan bir 45'lik işlerin rengini tamamen değiştirir. "School's Out" başlı başına bir olay haline gelir. Tabii ki tartışmalarda

Bu 45'liğin hemen ardından yayınlanan "Billion Dollar Babies" albümü ile Alice Cooper dünya çapında büyük bir başarı kazanır. "Hello Hooray" ve "No More Mr. Nice Guy" dünya çapında birer hit haline gelir. 1970'ler boyunca yayınlanan albümler ve birbiri ardına yayınlanan "Welcome to My Nightmare", "You and Me" ve "School's Out" gibi hit'ler sayesinde Alice Cooper son derece popüler hale gelir, TV şovlarından konserlere kadar birçok yerde boy gösterir.

80'ler ve 90'lar iniş çıkışlarla geçer. Belki birbiri ardına büyük albümler yayınlayamazlar ancak ilgiyi üstlerinde tutmayı bilirler. Farklı müzisyenler ile yapılan işbirlikleri, film çalışmaları, şovlar, düetler derken Cooper gençleşen müzik dünyasında kendi yerini sağlamlaştırır. 1980'lerde başına dert olmaya başlayan alkol ve uyuşturucu problemlerini de aşmayı başarır.



2017 yılına gelindiğinde Alice Cooper, 27. stüdyo albümünü yayınlar... Şarkı listesi şu şekilde;
1. "Paranormal"
2. "Dead Flies"

3. "Fireball"

4. "Paranoiac Personality"

5. "Fallen In Love"

6. "Dynamite Road"

7. "Private Public Breakdown"

8. "Holy Water"

9. "Rats"

10. "The Sound of A"

11. "Genuine American Girl
12. "You and All of Your Friends"

13. "No More Mr. Nice Guy"
14. "Under My Wheels"
15. "Billion Dollar Babies"
16. "Feed My Frankenstein"
17. "Only Women Bleed"
18. "School's Out"

Albüm kendi içerisinde 3 bölümden "Genuine American Girl" ve "You and All of Your" şarkıları Neal Smith, Dennis Dunaway ve Michael Bruce'den oluşan klasik Alice Cooper grubu tarafından çalınırken albümün son 6 parçası günümüzün Alice Cooper grubu ile 2016 yılında verilen canlı bir konserden alınmış. Albümde ayrıca konuk müzisyenler dikkat çekiyor, U2'den Larry Mullen Jr, Deep Purple'dan Roger Glover ve ZZ Top'tan Billy Gibbons.

Albümün yeni şarkıları ise klasik Alice Cooper çizgisinde diyebiliriz. "Holy Water" ve "Rats" şarkılarındaki aranjmanlar ve üflemeliler belki ilk bakışta değişik gelebilir ama gayet güzel olmuşlar. "Paranoiac Personality" ile ön tanıtımı yapılan albüm klasik rock dinleyicisinin ve Alice Cooper sevenlerin kesinlikle hoşuna gidecektir.


Yorumlar