Yo-Yo Ma Fransız doğumlu bir Çinli Amerikalı çellisttir. 1955 yılında Paris'te doğan ve Yo-Yo Ma okul yıllarını New York Şehri'nde geçirdi . Çok sayıda Grammy Ödülü alan müzisyen klasik repertuar kayıtlarına ek olarak, Amerikan bluegrass müziği, geleneksel Çin melodileri, Arjantinli besteci Ástor Piazzolla'nın tangoları ve Brezilya müziği gibi çok çeşitli halk müziği kayıtları yaptı. Ayrıca Birleşmiş Milletler Barış Elçisidir.
Yo-Yo Ma, 7 Ekim 1955'de Paris'te, Çinli ebeveynler tarafından dünyaya getirildi. Annesi Marina Lu bir şarkıcıydı ve babası Hiao-Tsiun Ma, Nanjing Ulusal Merkez Üniversitesi'nde müzik profesörüydü. Ailesi o 7 yaşındayken Amerika'ya taşındı. Genç yaşta, Yo-Yo Ma keman ve piyano eğitimine başladı. Arkasında da viyola çalmaya başladı. Yo-Yo Ma ilk asıl double bas'a merak sarmıştı ancak boyundan dolayı çellonun daha uygun olacağından dolayı bu enstrümana odaklandı. Daha beş yaşındayken ilk kez seyirci karşısına çıktı ve yedi yaşında Dwight D. Eisenhower ve John F. Kennedy karşısında çaldı. Bir yıl sonra sekiz yaşındayken, kardeşi Yeou-Cheng Ma ile Leonard Bernstein'ın yönetiminde Amerikan televizyonda göründü. 1960'larda bir çok kez televizyonda görünmüş ve geniş kitleler tarafından tanınmıştı. Müzik eğitimini en iyi okullarda aldı. 19 yaşındayken Juilliard School'da Leonard Rose'la birlikte çalıştı. Harvard College'a kaydoldu. Çellist ve şef Pablo Casals yönetiminde Marlboro Festival Orkestrasında çaldı. Okul dönemlerinde tanınırlığı daha da arttı ve dünyanın birçok büyük orkestrasıyla çalışma fırsatı buldu.
1990'lı yıllarda daha da geniş kitleler tarafından tanınmasına Hollywood film endüstrisi ile yaptığı çalışmalar vesile olacaktı. John Williams ile "Seven Years in Tibet" filmi ile başlayan süreç "Crouching Tiger, Hidden Dragon" ve "Master and Commander" ile devam etti. Ayrıca İtalyan besteci Ennio Morricone ile çalışmaları büyük beğeni gördü. Bu arada kendi kurduğu Silk Road Ensemble'ı da eklemek lazım.
Yo-Yo Ma devamlı surette çaldığı çello 1733'te Domenico Montagnana tarafından üretilen ve yazılıp çizilene göre 2.5 milyon dolar değerindeki enstrümandır. Yo-Yo Ma çelloya "Petunia" lakaplı takmıştır. Lakap bir öğrenci tarafından verilmiştir. Bu arada Yo-Yo Ma çellosunu New York'ta bir takside unutur. 1999 yılında gerçekleşen bu olay sonunda taksici çelloyu hasarsız şekilde geri vermiştir. Şans işte...
Bu arada Jacqueline du Pré'nin çaldığı Davidov Stradivarius çello, müzisyenin vefatından sonra Yo-Yo Ma'ya geçmiştir. daha önce Jacqueline du Pré'ye aitti ve ölümünden sonra ona geçti. Duo Pré daha önce bu çellonun "öngörülemezliğinden" dert yanmış olsa da, Yo-Yo Ma zaman zaman kullanmaktadır.
Sony Classical tarafından yayınlanan Yo-Yo Ma - The 6 Unaccompanied Cello Suites Complete çift diskten oluşuyor ve çok ciddi anlamda elden geçirilmiş durumda. Meraklılar şu anki halleri ile yeniden elden geçirilen bu CD'lerin plaklardan çok daha başarılı performans verdiğini söylüyorlar. Hemen her çellistin yorumladığı Bach'ın Çello Suit'lerini böylesine bir kayıt ile Yo-Yo Ma'dan dinlemek büyük keyif...
not: aşağıdaki yorumlar remaster öncesi albümden alındı...
Yorumlar
Yorum Gönder