Glenn Gould: A State of Wonder - The Complete Goldberg Variations 1955 - 1981


Glenn Herbert Gould, 1932 yılında doğmuş 1982 yılında vefat etmiş Kanadalı piyanist. Muhtemelen 20 yüzyılın en bilinen piyanistlerinden bir tanesi olan Glenn Gould özellikle Johann Sebastian Bach müziğine hayrandı. Kariyeri boyunca Bach müziği özellikle de klavye eserleri konusunda uzmanlaşan Glenn Gould kendisine özgü bir teknik geliştirmeyi de başarmıştı. İlerleyen yıllarda özellikle romantik dönem piyano eserlerini ki, bunların içerisinde Liszt, Schumann ve Chopin gibi bestecilerin eserlerini çalmamış Bach konusunda uzmanlaşmasının yanında Beethoven, Mozart, Haydn, Brahms gibi bestecilere odaklanmış ve arkasından Jan Pieterszoon Sweelinck, Orlando Gibbons ve William Byrd gibi bestecilere odaklanmış. Arkasında da 20 yüzyıl bestecilerine özellikle de Paul Hindemith ve Arnold Schoenberg'e odaklanmıştır.


Gould piyanistliğinin yanında yazar, besteci ve ayrıca yayıncıydı. Klasik müzik dergilerine yüzlerce makale yazmış ve müzik teorisi konusunda kapsamlı yazılar kaleme almıştır. Glenn Gould besteci olarak ise çok üretken olmamasının yanında çok sayıda eserini tamamlamamış ve 50'li yaşlarından itibaren piyano çalmayı en azından konser anlamında bırakmış ve farklı projelere yönelmiştir. Radyo ve arkasından televizyon programları yapmıştır.

Goldberg Variations veya Goldberg varyasyonları, BWV 988, Johann Sebastian Bach'ın harpsikord için yazdığı eserler grubu. Toplamda bir arya ve 30 adet varyasyondan oluşur. İlk kez 1741 yılında yayınlanan eserler varyasyon formunun en önemli eserlerinden sayılır. Eserlerin Goldberg varyasyonu olarak anılmasının sebebi ise Johann Gottlieb Goldberg'in bu eserleri ilk kez çalmış olmasından kaynaklanmakta. Birçok Bach eserinin aksine, varyasyonlar besteci hayattayken basılmıştı. Baskı Bach'ın yakın bir arkadaşı tarafından yapılmıştır. Özellikle notlarda bulunan hatalar ilerleyen yıllarda düzeltilmiştir.

Eserler her ne kadar harpsikord için yazılmış olsa da, 19. yüzyılın sonlarından itibaren farklı enstrümanlar için uyarlanmıştır. Özellikle de piyano için. Eserlerin harpsikord için yazılmasının bir sebebi, o yıllarda piyanonun son derece nadir bulunmasıydı. İlerleyen yıllarda özellikle piyano uyarlamaları çok sevilmiştir. İlerleyen yıllarda Jacques Loussier eserleri caz trioları için, Uri Caine farklı orkestra formları için uyarlamıştır ki, uyarlama listesinin ardı arkası kesilmez.

Sony Classical tarafından yayınlanan albüm 3 CD'den oluşuyor. Glenn Gould'un varyasyonlar üzerine yaptığı ilk kayıtlardan son kayda kadar uzun bir yolculuğu içeriyor. 1955 ila 1981 yıllarını kapsayan kayıtlar Sony tarafından başarılı şekilde elden geçirilmiş. Goldberg varyasyonları çok sevilen eserler ve ismi bu eserler ile özdeşleşen Glenn Gould'un külliyatını edinmek için güzel bir seçenek....




Yorumlar