Imagination – In The Heat Of The Night


Imagination – In The Heat Of The Night (1982)

İsminde yanyana 3 tane “e” harfi barındıran Leee John, Ashley Ingram ve Errol Kennedy’den oluşan İngiliz grup Imagination 80’li yılların başında kendine özgü disco-soul, R&B ve boogie tarzlarıyla adından çok söz ettirdi. “Flashback”, “Just An Illusion” ve “Music And Lights” herkesi yerinden oynatıyor, dillerden düşmüyordu. Müzik kariyerine 1981 – 1992 yılları arasında sürdüren grup asıl şöhretini bu yazıda tanıtacağım “In The Heat Of The Night” albümüne borçludur.



Eylül 1982’de R&B/RCA etiketiyle grubun ikinci ve ticari olarak en başarılı albümü olarak piyasaya sürülen “In The Heat Of The Night”i 1985’in yazında, yani 32 yıl önce (vah vah) kuzenim mak ile birlikte Bağdat Caddesi’nde gezerken Caddebostan’da görmüş ve almıştık. Düşünüyorum da, o sıralar grup çok yakın takibimde olmasına rağmen albümü çıkışından 2,5 yıl sonra almamın nedeni memleketteki müzik piyasası şartları mıydı benim şartlarım mıydı? Anımsayamadım şimdi :))


Yapım detayları ve albümdeki parçalar

Yapımcılığı Steve Jolley ve Tony Swain tarafından gerçekleşen 33’lük İngiltere’de altın plak mertebesine ulaşmış. Bu Jolley / Swain yapım ekibini yabana atmamak lazım. İkili o yıllarda güzel işlere imza atmış. Spandau Ballet’in “True” ve “Parade” albümleri, Bananarama “Cruel Summer”, Alison Moyet “Love Resurrection” ve Kim Wilde albümü “Close” en bilinenler arasında. ” In The Heat Of The Night” albümünde en dikkat çeken parçalar arasında “Just An Illusion”, “Changes”, “Music And Lights” ve albümle aynı adı taşıyan “In The Heat Of The Night”i sayabiliriz. Tüm parçaların enstrümantal solo ve riflerinde klasik piyano kullanıldığı gibi dönem gereği yoğun olarak synthesizer’e de başvurulmuş. Uptempo parçalardaki genel sound bu şekilde özetlenebilirken sadece “Heart ‘N Soul” parçası daha bir “house” tadı veriyor. Ancak bu hızlı parçaların yanı sıra albümde oldukça güzel 2 balad da bulunuyor. “All Night Loving” ve “All I Want To Know”. Saymadığım “One More Love” ise bana göre sıradan bir parça olmaktan öteye gidemiyor. Michael Jackson’sız bir Jacksons parçası adeta.

Just An Illusion
Grubu ve albümün genel sound’unu temsil etmesi bakımından aşağıda videosu bulunan “Just An Illusion” parçasını apayrı bir yere koymak gerekiyor. Parçayı baştan sona kadar sırtlayan efsanevi Roland SH-101 synthesizer* bas rifi insanın adeta içine işliyor. O yılların müziğiyle büyümüş birinin bu sound’u unutması ne mümkün.

Bir de Leee John’un falsetto ağırlıklı vokaline Ashley Ingram’in huzur dolu tenor sesi eşlik etmesi… paha biçilmez bir lezzet!

*Synth bilgisinde hedefi 12’den vuran Güneş Alpmana teşekkür ederim.

Just An Illusion (albüm versiyonu)



Albümdeki tüm şarkılar Ashley Ingram, Leee John, Steve Jolley ve Tony Swain tarafından kaleme alınmış. 4 tane single üreten bu çalışma, İngiltere ve Avrupa’da başarılı olurken ABD’de nispeten daha vasat bir başarı grafiği yakalamış. Imagination en gözde şarkısı “Just An Illusion”la ABD’deki Billboard R&B listelerinde ancak 27.sıraya kadar yükselebilmiş. Tam da buraya “Eşek hoşaftan ne anlar, suyunu içer tanesini bırakır” deyimi yakışıyor işte.

Albümün artwork’ü ve teknik detaylar
Sanırım Eski Roma’daki gladyatörlere özenilmiş bu kapak illüstrasyonunda. Ön kapakta grubun “3 gladyatörü” siyah ve beyaz piyano tuşundan oluşan yol üzerinde poz verirken görüyoruz. Arka kapakta ise aynı gladyatörlerin Satürn olması muhtemel gezegeni teyit geçen piyano tuşlu yolu işaret ettikleri tahmininde bulunabiliyoruz. İç ve dış kapak Brian Longley ve grup üyesi Leee John tarafından tasarlanıp sanatçı Dave Rose tarafından resmedilmiş. Bazı ülkelerde aynı albüm açılır kapaklı bir baskı olarak piyasaya sunulmuş. Discogs’ta gördüğüm bir gatefold örneğinde sol kapak içinde Carl Marx’ın objektifinden grubun bir fotoğrafı bulunuyor. Sağ tarafa ise genelde iç zarfta bulunan albümdeki şarkı sözleri ve credit/katkı bilgileri basılmış.


Elimdeki plak formatında sound kalitesinin gayet iyi olduğunu, ancak kapak ve kartonet kalitesinin oldukça vahim olduğunu söyleyebilirim. Arka kapak ve plak etiketinde Gala Plak labeli taşıyan albüm Almanya baskısı olduğuna dair bir seri no’su var. Var olmasına var da, kartonet baskısı bildiğin patates baskı maalesef. Ön ve arka kapaktaki illüstrasyon 3.sınıf renkli fotokopi misali çok net olmayan bir matbaa çıkışı adeta. Bu yetmiyormuş gibi A ve B yüzlerinin plak etiketleri de ters basılmış. Yani A yüzünü beklerken B yüzü çalıyor ve tersi. Ancaaaak, plağın (medya) sound kalitesi bu kadar “olumsuzluğa” karşın gerçekten fena değil. Genel olarak yapımın kibarca bir deyimle “dönemin şartlarına uygun” olduğunu diyerek konuyu burada noktalayalım.

Neyse, durum bu minvaldeyken dahi şekil şemal o zamanki motivasyonumuzu düşürmemiş, dönemin ve gündemin sound’undan bir nebze farklı ve özel olan bu plağı almanın mutluluğunu yaşamıştık. Eğlenceli ve dönemsel Avrupa R&B müziği dinlemek isteyenler için kaçırılmaması gereken bir çalışma.

Tracklist
A Yüzü
“In The Heat Of The Night” 5:14
“Heart ‘N Soul” 4:45
“Music And Lights” 5:21
“All Night Loving” 4:18
B Yüzü
“Just An Illusion” 6:27
“All I Want To Know” 4:48
“One More Love” 5:18
“Changes” 5:47
Tracklist kaynak: Vikipedi

Spotify’dan dinlemek isteyenler için;
Not: Parça sırası Spotify’da yanlış, sıralama üstteki Vikipedi kaynaklarında olduğu gibidir.


R&B, Soul ve Funk dolu günler diliyorum.
Sevgiler,
Aykut Öğer

Yorumlar

  1. Bahsettiğiniz plak muhtemelen yerli baskı Almanya'dan kopyalanmış. O dönemde bende çokça bu durum ile karşılaştım. Ancak bence en büyük sorun bu tür plakların yerlisi ile yabancı baskıları arasındaki ciddi ses kalite farkı olduğudur. O dönemde yerli plakları kötü baskı kalitesinden dolayı dinleyemez olmuştum. Şu anda da ikinci el piyasasında bunlardan uzak duruyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder