Keith Sweat – Make It Last Forever


Keith Sweat – Make It Last Forever (1987)

Lamı cimi yok! Ticari anlamda olmasa da, beğeni noktasında Keith Sweat’in açık farkla en sevilen albümü “Make It Last Forever”dir. Bu, ilk yazacağım Keith Sweat albümü olduğu için en özeli olmasını istedim. Bu nedenle kendisi ve müzik tarihi için kilometre taşı niteliği taşıyan bir eseri seçmenin daha uygun olacağını düşündüm. Bu albüm niçin kilometre taşı, onu özel yapan nedir? Şimdi bunlara bir göz atalım.

1961 Harlem, New York doğumlu R&B sanatçısı Keith Douglas Sweat 1975 yılında Jamilah adlı grupta müzik hayatına başlar. Yavaş yavaş tırmandığı şöhret basamaklarında Hip-Hop prodüksiyonlarıyla kafayı bozmuş olan, bundan da ödün vermeyen Teddy Riley ile tanışır. Sweat’in ortak çalışma teklifini başlarda refüze eden Riley nihayetinde ikna olur ve ikisinin hayatını değiştirecek olan yepyeni bir ortaklık başlar.


Keith Sweat, 24 Kasım 1987’de Teddy Riley ortaklığıyla, Vintertainment/Elektra etiketiyle yayınladığı ilk albümü “Make It Last Forever” ile sansasyonel bir başarı yakalar. Albüm, R&B’nin alt janrı olan ve 1987-1993 yılları arasında yoğun olarak siyahi müziği domine eden New Jack Swing’in gerçek anlamda ilk ürünüdür. Keith Sweat ve Teddy Riley böylece isimlerini müzik tarihine altın harflerle yazdırırlar. Bu akımın 80’li ve 90’lı yılların pop/R&B müziğine olan etkisini daha iyi anlamak istiyor, dönemin diğer yapımcı ve sanatçılarını merak ediyorsanız daha önce kaleme aldığım New Jack Swing başlıklı yazımı okumanızda fayda var. O inceleme yazısına şuradan ulaşabilirsiniz.

New Jack Swing döneminden örnek albümler:


Tekrar dönelim 33’lüğe. Tracklist’te az ama öz 8 parça var. Şimdilerde 8 parçalık albümler parmakla gösterecek kadar azınlıkta. Bu şarkı sayısıyla günümüzde ancak bir Extended Play (EP) çıkartılır.

A yüzü “Something Just Ain’t Right” ile dönmeye başlıyor. Klasik Keith Sweat soundu olarak tanımlayabileceğimiz “Right And A Wrong Way” ve “Tell Me It’s Me You Want” ile devam eden A yüzü üstte de bahsi geçen “I Want Her” ile noktalanıyor. Bu parçayı biraz daha irdeleyelim.

I Want Her
Dinleyicileri Keith Sweat’le ilk kez soul listelerine bomba gibi düşen “I Want Her” ile tanışır. Albüm yayınlanmadan 2,5 hafta önce çıkan parça farklı sound ve enerjisiyle çok hızlı bir şekilde R&B listelerinin en tepe noktasına kadar ulaşır ve orada 3 hafta boyunca kalmayı başarır. Aynı zamanda dans listelerini de altüst eden parçanın başarısı bir sonraki seneye de sarkar, üstelik Billboard listelerinde “1988’in en başarılı R&B parçası” seçilir.

Linkten “I Want Her” Soul Train performansını izleyebilirsiniz

B yüzü kolayca unutulmayacak bir düetle başlıyor. Keith’in Jacci McGhee ile birlikte söyledikleri “Make It Last Forever” bugün hala ilk günkü lezzetini koruyor. Keith bu soundu özlemiş olmalı ki son albümü “Dress To Impress”te Takiya Mason’la söylediği “Just The Two Of Us” düeti bu parçanın duygusunu fazlasıyla yansıtmış. Sıradaki 2. parçada güzel bir covera yer verilmiş. Keith Sweat, Detroit orijinli soul grubu The Dramatics’in 1972 tarihli “In The Rain” baladını çok benzer biçimde tekrar yorumlamış. “How Deep Is Your Love” vasatın ötesine geçemese de aşk üzerine kurulmuş albüm konseptini koruyor. Albüm, 30 saniyelik romantik girişi sonrasında kimseyi dans pistinden indirmemeye ant içmiş gibi çalan “Don’t Stop Your Love” ile sonlanıyor:))

Cover haricindeki tüm parçalar Sweat/Riley imzasını taşıyor. Keith Sweat’i bilenler bilir, şarkıların hepsi %100 aşk ve aşk acısı üzerinedir. Hep bir “yalvarma” durumları olduğu için bu yönünü bizim arabeske benzetebiliriz. Ferdi Tayfur’un Harlem şubesi yani :)

Hala son derece aktif bir sanat hayatı sürdüren Keith Sweat Temmuz 2016’da “Dress To Impress” adlı yeni albümünü çıkardı. Bunun yanında 10 küsur senedir sahip olduğu Keith Sweat Radyo’da “Sweat Hotel” adlı bir soru-cevap/sohbet programı sunuyor. Bunlar yetmiyormuş gibi bu sene içerisinde kadın-erkek ilişkilerine yönelik yazdığı “Make It Last Forever: The Dos And Don’ts” adlı bir “tavsiye” kitabına dahi imza attı.

Christmas albümü dahil diskografisindeki tüm albümlere sahip olduğum Keith Sweat fark yaratabileceğini düşündüğü 1–2 parça hariç (Örn. Snoop Dogg’la “Come On Get With Me”) kariyeri boyunca tarzından hiç ödün vermedi. New Jack Swing’i günümüz müzik anlayışına uygun modernize ederek sunmaya devam eden Keith sevenleri tarafından hala el üstünde tutuluyor.


Tracklist
A Yüzü
A1 Something Just Ain’t Right
A2 Right And A Wrong Way
A3 Tell Me It’s Me You Want
A4 I Want Her
B Yüzü
B1 Make It Last Forever Featuring Jacci McGhee
B2 In The Rain
B3 How Deep Is Your Love
B4 Don’t Stop Your Love

Albüme katkıda bulunanlar:
Keith Sweat – vokal, yapımcı
Teddy Riley – yapımcı, klavyeli çalgılar, davul programlama
Fred McFarlane – klavyeli çalgılar
Jeff Neiblum – kayıt mühendisi, vurmalı çalgılar
Clifford Branch – klavyeli çalgılar, geri vokal
George Heylinger – geri vokal
Emmanuel Rahiem LeBlanc – geri vokal
Jacci McGhee – geri vokal, Make It Last Forever’de vokal
Vivian Sessoms – geri vokal
Dave Dachinger – miks mühendisi
Herb Powers, Jr. – mastering

“Make It Last Forever” hiçbir parça atlamadan, baştan sona büyük bir keyifle dinlenebilen bir albüm. Dinlemek için;

Spotify’ciler hadiin buraya toplanın :)



R&B, Soul ve Funk dolu günler diliyorum.
Sevgiler,
Aykut Öğer

Yorumlar