Sharon Jones (1956 - 2016)


“Dişi James Brown” Sharon Jones (4.5.1956 – 18.11.2016)

2002 yılında ilk albümü piyasaya çıktığında birçok müzik yazarı ve dinleyicisine “Soul ve Funk müziği canlandı” dedirten Amerikalı şarkıcı Sharon Lafaye Jones 18 Kasım 2016’da pankreas kanserine bağlı olarak 60 yaşında hayata veda etti. Bu üzücü haber üzerine sanatçının 17 Temmuz 2012 tarihinde The Dap-Kings ile birlikte verdikleri santralistanbul konserini anımsayarak sanatçının müzik hayatından bazı kesitlerini aktarmaya karar verdim. Bol fotoğraflı konser izlenimlerimi ise Sharon Jones İstanbul konseri yazımda daha detaylı inceleyebilirsiniz.


40’ından sonra gelen başarı
The Dap-Kings grubunun da aynı zamanda vokalisti olan Jones’un müzik kariyerine pek hızlı bir başlangıç yaptığı söylenemez. Ancak 40’ından sonra başarıyı yakalayan Sharon 1996 yılında Desco Records’tan çıkardığı “Damn It’s Hot” adlı ilk parçasıyla kendinden söz ettirir.

Çıkış parçası: Damn It’s Hot (1996)



80’li yıllarda cezaevi gardiyanlığı dahil birçok işle meşgul olan Jones, kariyerine istediği gibi yön veremez. Müzik çevresi onu çoğu kez “too fat, too black, too short, too old” (fazlasıyla şişko, fazlasıyla siyah, fazlasıyla kısa, fazlasıyla yaşlı) bahaneleriyle geri çevirir. Lee Fields’in stüdyo kayıtlarında session müzisyeni olarak başladığı müzik yolculuğunu 2014 yılında “Give The People What They Want” albümüyle elde ettiği “En İyi R&B Album” Grammy’si ile taçlandırır. Kariyerinin ilerleyen safhalarında “dişi James Brown” lakabına da layık görülen Jones’un idol olarak gördüğü sanatçılar arasında başta James Brown olmak üzere Sam Cooke, Aretha Franklin, Ella Fitzgerald ve Marva Whitney gelir.

İstanbul konserinden bir enstantane
İstanbul konserinden bir enstantane

The Dap-Kings grubu
Sharon Jones, grubu The Dap-Kings ile 2002 yılında ilk defa bir araya gelir. Desco Records’tan türeyip yeni kurulan Daptone Records kendisi ve Jones için ilk uzunçalar fikrini ortaya atar. Daha önce ayrı ayrı olarak Soul Providers ve Mighty Imperials adlı gruplarda müzisyenlik yapan yeni The Dap-Kings üyeleri günümüze kadar kesintisiz bir şekilde Sharon Jones & The Dap-Kings olarak faaliyetlerini sürdürürler. Aşağıda toplu bir fotoğrafı görebilirsiniz.

The Dap-Kings ekibi:
Thomas Brenneck – gitar, piyano
Binky Griptite – gitar, bas
Dave Guy – trompet
Ian Hendrickson-Smith – bariton saksafon, flüt
Bosco Mann – bas
Homer Steinweiss – davul
Neal Sugarman – tenor saksafon
Fernando “Boogaloo” Velez – bongo, conga, tamburin

The Dap-Kings

Son 20 yılda Soul ve Funk müzik çevrelerinde “klasik” bir tarz benimseyip dinleyicisi tarafından kucaklanan Sharon Jones artık müziği ve kansere karşı cesur duruşuyla anımsanacak.

İlgilenenler 2015’te Sharon Jones’la ilgili belgesel “Miss Sharon Jones!“i izleyebilirler. İlginç müzik kariyerine ve hastalıkla mücadele sürecine ışık tutan belgeseli Barbara Kopple yönetmiş.

Sharon Jones & The Dap-Kings albüm diskografisi:

  • Dap Dippin' with Sharon Jones and the Dap-Kings (Mayıs 2002, Daptone DAP-001)
  • Naturally (Ocak 2005, Daptone DAP-004)
  • 100 Days, 100 Nights (2 Ekim 2007, Daptone DAP-012, World's Fair)
  • I Learned the Hard Way (6 Nisan 2010, Daptone DAP-019)
  • Soul Time! (1 Kasım 2011, Daptone DAP-024)
  • Give the People What They Want (14 Ocak 2014, Daptone DAP-032)
  • It's a Holiday Soul Party (30 Ekim 2015, Daptone DAP-037)
R&B, Soul ve Funk dolu günler diliyorum.
Sevgiler,
Aykut Öğer

Grammy alan albümü “Give the People What They Want”u Spotify’den dinlemek isteyenler için;



Yorumlar