Diana Ross - Diana



Diana Ross - diana

Müzik tarihinin en önemli seslerinden ve Billboard’un “HOT 100” listesinde en çok “1 numara” çıkaran sanatçılardan biriyle karşınızdayız. Başarılarla ve doğru seçimlerle dolu gerçek bir hikaye duymak istiyorsanız, serüvenimize hemen başlayalım.

“The Queen Of Motown” olarak anılan Diana Ross “diana” albümünden tam 1 sene öncesinde 1979 yılının Mayıs ayında Nickolas Ashford ve Valerie Simpson yapımcı ekibinin katkısıyla “The Boss” albümünü çıkardı. Hedefi o yıllarda birçok Soul sanatçısı gibi dönemin disko trendini yakalayıp sevenlerinin karşısına “güncel” bir Diana Ross olarak çıkmaktı.

Ashford & Simpson prodüksiyonu sonucunda meydana gelen “The Boss” albümünden memnun kalmayan Diana Ross, vasat sayılabilecek bu çalışmadan hemen sonra kolları sıvayarak “yeni bir kan” arayışına girdi. Tam da bu dönemde, Diana’nın yolu Chic grubunun kurucu üyeleri ve aynı zamanda yapımcıları Nile Rodgers ve Bernard Edwards ile kesişti. 1977 yılı itibarıyla funk /disko müziği üzerinde oldukça büyük bir etkisi olan Chic Organization ve icra ettikleri “Chic Sound”, Ross için nihayetinde en doğru seçim oldu. 1979 yılının sonlarında stüdyoya giren Diana ve Chic, 1980 yılının Mayıs ayında Motown Records çatısı altında “diana” adlı albümle sevenlerinin karşısına çıktı.

Tüm söz ve müzikleri Rodgers/Edwards’a ait olan bu albümde 8 parça bulunuyor. “Upside Down”, “I’m Coming Out” ve “My Old Piano” gibi hit parçaların yanı sıra; “Tenderness” ve “Give Up” gibi kaliteli Chic tarzı disko parçalar albümü alıp götürüyor. Özellikle “Upside Down” ABD ve İngiltere’de uzun süre liste başı kalıp Diana’yı disko sahnelerinin aranan sanatçısı haline getirdi. Gitarda Nile Rodgers ve basgitarda Bernard Edwards’ın eşsiz sound’ları, vokallerde ise o güne kadar zaten diva mertebesine ulaşmış olan Diana Ross, dönemin en sükseli ekibi haline geldi. Bu birliktelik sayesinde “diana” albümü, Diana Ross’un günümüze kadar yaptığı 24 stüdyo albümü arasında ticari olarak en başarılısı oldu.


Bazı ilginç notlar:

Amerikalı moda fotoğrafçısı Francesco Scavullo tarafından yapılan kapak çekiminde, Diana sade hali ve giyimiyle poz veriyor. Kapağın ön yüzünde Diana’nın üst gövdesi, arka yüzünde ise alt gövdesi bulunuyor. Açılır kapağı boyuna açtığınızda Diana’nın harika boy fotoğrafını görebiliyorsunuz.
“diana” çalışması 1980 yılında Rodgers & Edwards ikilisinin söz müziğine imza atıp yapımcılığını yaptığı 4 albümden biriydi. Sister Sledge, Sheila and B. Devotion ve Chic gruplarının albüm projelerini aynı anda yürütüp en iyi şekilde sonuçlandıran ekibe ancak şapka çıkartılır.

“diana” albümü tamamlandıktan sonra Diana Ross ortaya çıkan sonuçtan memnun kalmaz ve albümü onunla aynı fikirde olan dönemin hatırı sayılır DJ’lerinden Frankie Crocker’e tekrar miks ettirir. Yapılan remix; vokallerin Ross tarafından tekrar okunması, enstrümantal bölümlerin kısaltılması ve parçaların hızlandırılması gibi önemli değişiklikler içerir. Vokallerin orijinal kayıtlara göre daha ön plana alınmasını da kapsayan re-prodüksiyon albümün kimyasını oldukça değiştirmiş gibi görünse de başarılı olduğu su götürmez. Nile Rodgers ve Bernard Edwards kendilerinden habersiz yapılmış olan bu işlemleri ne kadar tasvip etmeyip Motown’la mahkemelik olsalar da ortaya çıkan sonuç sanırım arayı biraz yumuşatmaya yeterli olmuş.

Orijinal Chic kaydı ve remix arasındaki farkı merak edenler için ilave bir not daha aktaralım. Orijinal Chic kayıtları 2001’de İngiltere’de, 2003 yılında ise ABD’de “diana-Deluxe Edition” olarak piyasaya sürüldü. “Original Chic Mix” olarak etiketlenen bu kayıtların gün yüzüne çıkması bakımından arşivlik bir değer taşıdığını, Diana Ross ve Chic sevenler içinse albümü bu şekilde dinlemenin hayli ilginç bir deneyim olduğunu/olabileceğini düşünüyorum.



Tracklist:
A Yüzü
"Upside Down" – 4:05
"Tenderness" – 3:52
"Friend to Friend" – 3:19
"I'm Coming Out" – 5:24

B Yüzü
"Have Fun (Again)" – 5:57
"My Old Piano" – 3:55
"Now That You're Gone" – 3:59
"Give Up" – 3:45


Albüme katkıda bulunanlar:

Alfa Anderson - geri vokal
Fonzi Thornton - geri vokal
Luci Martin - geri vokal
Michelle Cobbs - geri vokal
Bernard Edwards - basgitar
Nile Rodgers - gitar
Tony Thompson - davul
Andy Barrett (Schwartz) - piyano
Raymond Jones - klavye
Eddie Daniels - saksafon
Meco Monardo - trombon
Bob Milliken - trompet


R&B, Soul ve Funk dolu günler diliyorum.
Sevgiler,

Aykut Öğer

Yorumlar