Al Green - I'm Still In Love With You


Al Green - I'm Still In Love With You (1972)

ABD başkanı Barack Obama New York'ta 20 Ocak 2012 tarihli bir etkinlik esnasında "Let's Stay Together" şarkısının ilk 7 saniyesini söylediğinde dünyayı çok şaşırtmıştı. Dikkatler öncelikle Obama'nın güzel sesinde, sonra da şarkının sahibi Al Green'de toplandı. Obama'nın sanatçıya olan sevgi saygısından dolayı sergilediği bu "cesur" mini performans kendisine oldukça fazla sempati, "Reverend Al Green" lakaplı Soul efsanesine de dijital platformlarda bol bol indirmeler bahşetti. Bu ilginç performansı şuradan izleyebilirsiniz.


Al Green, 1967'ye gelene kadar Jackie Wilson, Sam Cooke ve Wilson Pickett gibi dönemin starlarına ait vokal teknikleri ve şarkı söyleyiş biçimlerini benimsemiş, kendi stilini henüz geliştirememişti. Ancak aşağıdaki paragraflarda da değineceğimiz Willie Mitchell'in vokal koçluğu sayesinde kendi tarzına ve eşsiz falsettosuna kavuşur ve artık eserlerine kendi tarzını yansıtmaya başlar. Al Greene (isminin sonundaki "e" harfine dikkat) iken başladığı yolculukta yapımcı Willie Mitchell ve Hi Records'la bir araya gelir ve önce soyadı Greene'nin sonundaki "e" harfini atar. Artık adı Al Green'dir. 1969-1976 yılları arasında durdurulamaz yükselişi başlar ve Green kendisini Soul müziğin aranan romantik prensi olarak bulur.

Obama örneğinde görüldüğü gibi, Green müzik kariyerinde bir çok iniş çıkış yaşamasına rağmen Soul müziğe gönül vermiş olanlar tarafından her zaman takdir edilmiştir.

Al Green'in çok ilginç bir hayat hikayesi var. Size bunun kısacık bir özetini yapayım.

Dini kökenlerinden dolayı 1976 yılında papazlığa soyunan Green, müzik kariyeri sürerken Memphis'te bir Baptist kilisesinde göreve başlar. Yapımcısı ve vokal koçu Willie Mitchell'la aynı yıl yaptıkları "Have a Good Time" adlı stüdyo albümünden sonra yollarını ayıran Green, 1977 ve 1978'de ardı ardına 2 tane başarısız albüme imza atar. 1980 yılında müzik hayatını adadığı mevcut plak şirketi Hi Records'tan ayrılır, R&B / Soul müziğini bırakıp "gospel", yani dini müziğe geçiş yapmaya karar verir. 8 yıllık gospel kariyeri boyunca çok başarılı albümler yapar. Artık ona herkes "Reverend Al Green" olarak hitap etmeye başlar. Bu gospel sevdası ona 8 Grammy ve onlarca ödül kazandımasına rağmen 1988 yılında "Scrooged" filmi için fani dünyaya geri döner :) Çok sevdiğim aktör Bill Murray'in başrol oynadığı filmin tema müziği "Put A Little Love In Your Heart"ta Annie Lennox'la güçbirliği yapıp eğlenceli ve aynı zamanda ticari olarak da başarılı bir düet seslendirirler. Şarkının klibini paragrafın altında izleyebilirsiniz. 1989'da ise ünlü DJ Arthur Baker'in ricasını kırmayarak "The Message Is Love" şarkısını The Backbeat Disciples ile birlikte söylerler. Onun klibini de şuradan izleme şansınız var.




Al Green'in incelediğimiz "I'm Still In Love With You" adlı 5. stüdyo albümü 1972 yılında Memphis'te kaydedilip Hi Records etiketiyle piyasaya çıktı. Aynı yıl çıkan bir önceki "Let's Stay Together" çalışmasıyla bir çok ortak yönü olmasına rağmen daha tatlı dilli ve romantik şarkılar tercih edilmiş. Bazı albümler vardır ya, hani dinledikten bir süre sonra albümü bir bütün olarak dinlemeye başlar, yarıda kesemezsiniz. İşte "I'm Still In Love You" da bu türden. Etkisi altına girdiğiniz o büyüleyici havanın sona ermesini istemiyor gibi olursunuz. Ufak bir spoiler de vermiş olayım. 1973 yılında çıkan "Call Me" 33'lüğü de sanki bunun devamı hissiyatını veriyor. Bu albümü de şefin tavsiyesi olarak köşenin birine not alın lütfen!

Albümdeki şarkılara göz atalım;

2 tane cover dışında tüm şarkılarda Al Green imzası bulunuyor. Şarkıların yaratılmasında ona yardımcı olmuş olanları aşağıdaki tracklist'te görebilirsiniz. Yannda not bulunmayanları Al Green yalnız yazmıştır.

Tracklist

A Yüzü
I'm Still in Love With You (Al Green, Al Jackson Jr., Willie Mitchell)

I'm Glad You're Mine
Love And Happiness (Al Green, Mabon Hodges)
What A Wonderful Thing Love Is

Simply Beautiful

B Yüzü

Oh, Pretty Woman (Bill Dees, Roy Orbison)

For the Good Times (Kris Kristofferson)
Look What You Done For Me (Al Green, Al Jackson, Jr., Willie Mitchell)
One Of These Good Old Days

Perde, albümle aynı ismi taşıyan parçayla açılıyor. Üstte sanatçıda övdüğüm o falsetto'sunu özellikle şarkının "I'm wrapped up in your love..." bölümünde dinleme ve değerlendirme şansınız var. Kaçırmayın derim. Pürüzsüz ve olağanüstü, usta işi!
İkinci parça "I'm Glad You're Mine" ile ilgili ufak bir not düşmem gerekiyor. Blue eyed soul yapan Robin Thicke'i severim. Falsetto kullanımı da Al Green'e çok uzak durmuyor. İşte o Robin Thicke'in 2009 yapımı "Sex Therapy" CD'si "Mrs. Sexy" adlı parçayla başlıyor. "I'm Glad You're Mine"nin buram buram funk kokan drum break girişiyle tamamıyla örtüşüyor. Bu sample’ın kullanıldığı “Mrs. Sexy”yi ilk dinleyişimde parçanın ilk 10 saniyesi beni oldukça şarşırtmıştı, sonradan da mutlu etmişti.

Tempo, "Love and Happiness" ile biraz yükselişe geçse de A yüzünün son iki parçası romantik sınırları yine zorlamaya başlıyor.

"What a Wonderful Thing Love Is" parçasında terk edildiğini ima eden şarkıcı "...Come on and stop the rain" mecazıyla sevgiliye olan özlemini ve geri dönüş dileklerini belirtiyor. Adam sürünüyor desek yeridir :)

"Simply Beautiful" bu albümdeki en favori parçalarımdan biri. Müthiş bir balad. "Mikrofona yakın, adeta fısıldayarak söylenen şarkıda sevgilinin salt vücuduna bakarak kendinden geçmenin bir ürpertisi yaşanıyor..." Bu tanımı Pitchfork blogunda Douglas Wolk adlı blogger yapmış. Arkadaşımız olayı resmen kanlı canlı yaşamış adeta :) ... 2004 yılında TV'de sergilediği "Simply Beautiful" canlı performansını sayfanın alt bölümünde veriyorum, kaçırmayın.

B yüzü ardı ardına sıralanmış olan 2 tane coverla devam ediyor. Şarkıların orijinal hallerini dikkatle incelediğimizde Al Green'in bu parçalara kendi tarzını çok başarılı bir şekilde adapte ettiğini anlayabiliyoruz. Özellikle "Pretty Woman" (Richard Gere - Julia Roberts) filminden hafızalarımızda kalan Roy Orbison'a ait "Oh, Pretty Woman" şarkısı bir nebze yavaşlatılmış, soul müziğin gökkuşağı renkleriyle donatılarak kendi kimliğine kavuşturulmuş.

Bir diğer cover ise aktör şarkıcı Kris Kristofferson'a ait "For The Good Times" parçası. Bu şarkı da Al Green prosesinden geçmiş, Country müziği orijinlerinden tamamen arındırılıp yaylı çalgıların ve orgun hakim olduğu bir soul / gospel eseri yaratılmış. Burada haliyle yapımcılık başarısı da aranmalı. Bu nedenle Willie Mitchell'i de duble kutlamak gerekiyor sanırım.

4 parçadan oluşan B yüzü 3. parçayla devam ediyor. "Look What You Done For Me" adlı parçanın giriş bölümü "Let's Stay Together" parçasıyla çok benzeşiyor desek yeridir. Girişteki 10 saniyelik "esinlenme" bölümü dışında parça bambaşka bir seyir alıp devam ediyor. Yaylıların ve özellikle nefesli çalgıların hakim olduğu, gospelvari koronun derinlik kattığı bir parça olarak aklıma kazınıyor.

Albümü sonlandıran "One Of These Good Old Days" adlı orta tempolu bir diğer parça, kaliteli başlayan bir albümü yine kaliteli bir şekilde bitiriyor.

Not: 1972'deki kayıt seansında albüm tracklistine dahil edilmeyen 2 şarkı var. 2002 yılı CD Remaster kapsamında bunlarla tanışıyoruz. Albüm dışı kalan birinci parça "I Think It's For The Feeling". Albümde bulunan diğer parçalar kadar içime sinmese de seçilmiş olması bana veya herhangi bir müziksevere rahatsızlık vermezdi sanırım. Ancak ikinci parça "Up Above My Head"in albüme alınmamış olmasını anlamak pek mümkün değil. Yetkililere buradan sesleniyorum! :) Bu denli klas, sürükleyici ve iz bırakan bir parçanın 1989 tarihli "Love Ritual: Rare & Previously Unreleased 1968-76" derlemesine kadar hiç bir yerde yayınlanmamış olması büyük bir skandal.

Sonuç olarak;
Dinlememiş olanların Soul müzik adına bu albümü bir an önce, hatta bugün, hatta şimdi dinlemesinde fayda var. Bu kadar basit ve net!



Plak
Elimdeki nüsha çıkış yılının baskısıdır. Kapak ve plak kondisyonu EX (Excellent)
Label: Hi Records ‎– XSHL 32074 (Plağın seri no'su)
Meraklısı için LP'nin Discogs kaydı buradadır.

Plak ön ve arka kapak
Frank Moscati tarafından çekilen efsanevi ön ve arka kapakta Al Green'i beyaza boyanmış bir odada bembeyaz takım elbise ve beyaz ayakkabılarıyla beyaz bir koltukta oturduğunu görüyoruz. Green'in siyah çorapları hariç; mobilya, aksesuar, yerde ve asılı olan saksının, hatta çiçeklerin dahi beyaz olmasına özen gösterilmiş. Paragrafın başından beri 2 cümlede 5 kez "beyaz" kelimesini sarf ettim. Uydurun artık subliminal bir mesaj.

Moscati müzik dünyasında başka plak kapaklarına da imzasını atmış. Örnek olarak aşağıdakileri örnekleri ve Discogs linklerini verebiliriz;
Eric Clapton ‎– E.C. Was Here (1975)
Stephanie Mills ‎– For The First Time (1975)
Johnny Gill ‎– Chemistry (1985)
Bee Gees - Mr. Natural (1974)
Jean-Luc Ponty - Enigmatic Ocean (1977)

CD
2 yıl önce amazon.com'dan aldığım CD'de iki albüm birden bulunuyor.
Hem "I'm Still In Love With You", hem de "Call Me".
Label: Hi Records ‎– HI UK CD 111 (CD'nin seri no'su)
Bunun meraklısı için de CD'nin Discogs kaydı buradadır.



Simply Beautiful; 2004 yılı, VH1 canlı



 Spotify'ciler buraya:




Albüme katkıda bulunanlar




R&B, Soul ve Funk dolu günler diliyorum.
Sevgiler,

Aykut Öğer


Yorumlar