After 7 – Timeless (2016)


After 7 – Timeless (2016)

After 7 grubunu ve özellikle Kevon Edmonds’un o nev-i şahsına münhasır sesini özlemişim. “Timeless” albümünün çıkmasına 1 hafta kala tozlu raflarda kalan After 7 külliyatımı (CD, kaset ve plak) tekrar dinlemeye ve incelemeye koyuldum. Hatta önceki hafta “Heat Of The Moment”(1989) adlı çıkış parçalarına ait bir Maxi-Single’i internetten bulup aldım.

90’lı yıllarda LA Reid, Kenny ‘Babyface’ Edmonds ve Daryl Simmons destekli After 7 R&B piyasasını resmen sallıyordu. Ama ondan sonra ne olduysa oldu, 5–6 yıllık başarılı bir serüven aniden sona erdi. Neden, nasıl, kimse pek bir anlam veremediyse de sanırım onlar da niceleri gibi zamana yenilmişti. 2 tane “Best Of” derlemesi ve Kevon’un solo çırpınışları bile bu çöküşe bir son veremedi. Grup 90’lı yılların sonuna doğru kaybolup gitti.

İşte yeni albümü ilginç kılan da After 7’in sessiz sedasız bu gidişiydi. Gerçi yıl içerisinde “Let Me Know” ve “I Want You” adlı iki single çalışması yeni albümleri “Timeless”in kalitesini müjdeliyor gibiydi, ama “comeback”leri, yani geri dönüşleri merak ediliyordu.

RnB’nin romantik temsilcileri 1995’teki üçüncü stüdyo albümü “Reflections”tan tam tamına 21 yıl sonra yeni şarkılarla, yani “Timeless” albümüyle nihayet geri döndüler. 2000’li yıllarda gruptan ayrılan Melvin Edmonds sonrasında yeni bir formasyona kavuşan After 7 grubu artık Kevon Edmonds, Keith Mitchell ve ayrılan Melvin’in oğlu Jason Edmonds’tan oluşuyor. Jason’un sesi babasının ses rengiyle örtüşmese de gruba R&B sanatçısı Tank benzeri bir sesle bir katma değer sağlamışa benziyor.

Los Angeles, California’da Brandon’s Way stüdyosunda kaydı ve miksi yapılıp Entertainment One Music etiketiyle 14 Ekim 2016 tarihinde çıkan “Timeless”i geçtiğimiz haftasonu boyunca dinledim. Beklentilerimi müzikal anlamda sonuna kadar karşıladığını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. (Yine) Kenny ‘Babyface’ Edmonds ve Daryl Simmons’un katkılarıyla müzik piyasasında tekrar boy göstermeye başlayan After 7 bu albümde bıraktığı yerden devam ediyor; yani sonuna kadar R&B romantizmini yaşatmaya. After 7 ve R&B’nın 90’lı yıllardaki çizgisi ve sound’u üzerine kurgulanmış olan çalışma özellikle aşk, ayrılık, pişmanlık ve kadın-erkek ilişkisi temalarını işliyor. Babyface tarzını birebir yansıtan “Timeless”, quiet storm türünün beslendiği romantik tınılarla dinleyenlerine 90’lı yıllara doğru keyifli ve nostaljik bir yolculuk yaşatıyor.

Müzik endüstrisinin Rythm & Blues / Soul tüketicisine sunduğu “defolu ürünleri” bir kenara bırakacak olursak, After 7’in bu albümle; Charlie Wilson, Tank, Tyrese, Joe, Keith Sweat ve Babyface gibi %100 RnB yapan sanatçı kervanına tekrar katıldığını rahatlıkla söylemiş oluruz.
Tracklist
Runnin’ Out

Let Me Know

More Than Friends

I Want You

Too Late

Lovin’ You All My Life
If I
Everything

Betcha By Golly Wow

Home
Kısa kısa bilgilerle albümden 2 parça;
Albümdeki “I Want You” parçası Babyface’in 2015 yapımı “Return Of The Tender Lover”daki aynı isimli şarkının, bir vokal değişikliği (Babyface yerine Jason Edmonds) dışında, tıpatıp aynısı. “I Want You” son derece başarılı bir RnB parçası olmasının yanı sıra After 7’nin tekrar doğmasını tetikleyen bir çalışma olma özelliğini taşıyor. Babyface parçayı düet olarak kurgulayıp After 7’ni stüdyoya aldığında grubun devamına bu şarkıda karar verir ve böylece “Timeless” albümünün temelleri atılır.

“Betcha By Golly Wow” parçası Stylistics grubunun 1972 yılında üne kavuşturduğu bir Thom Bell / Linda Creed parçası. Sonralarda Smokey Robinson & The Miracles, Aaron Neville ve Prince’in de seslendirdiği şarkıyı “Timeless” albümünde After 7 yorumuyla dinliyoruz. Vokalde R&B’de en değerli seslerden biri olarak düşündüğüm Kevon Edmonds, tarzıyla parçaya katbekat yeni bir ruh katıyor.

Sonuç olarak;
Geri vokallerde bolca Babyface dinlediğimiz, 10 parçadan oluşan albümde “boş” diyebileceğimiz bir parça yok. Running Out, Let Me Know, More Than Friends, Lovin’ You All My Life, Betcha By Golly Wow ve özellikle I Want You bana göre albümün öne çıkan parçaları. “Timeless”; hip-hop ve bağrış çağrış olmayan R&B müziği dinlemek isteyenler için çok iyi ve kaliteli bir seçim. Kaçırmayın derim.

Not 1:
Gruptan daha önce ayrılmış olan, ama albümde “I Want You” parçasına güçlü bir vokal desteği veren emektar şarkıcı Melvin Edmonds’u da albüm kapağında görebiliyoruz.

R&B, Soul ve Funk dolu günler diliyorum.
Sevgiler,
Aykut Öğer

Spotify'den dinlemek için;






Yorumlar