David W. Niven Collection 1921-1991



Internet Archive web sitesinden kendi bloğumda sıklıkla bahsederim. Çok sıkta kullanırım. Tanıtmak için şöyle bir metin eklemiştim vakti zamanında.
Internet Archive, bir nevi ansiklopedi olması için kurulan bir web oluşumu. Son zamanlarda moda olan tabiri ile aktivistler tarafından ilk adımları atılmış, kültür tarihine ilişkin bir arşiv olması istenen ancak ilerleyen yıllarda internetteki imkanlar arttıkça gözden düşen bir site. Aslında kendilerinin de hatası var bu konuda. Site öyle bir karışık ki, aradığınızı bulmak, gerçek bir zulüm haline gelebiliyor. Ancak sitenin bazı yönleri onu vazgeçilmez yapıyor.

Diyelim ki, 1910'lu yılların ilk filmlerini (hatta 1800'lerin sonlarını da eklemeliyiz sanırım), 1920'lerin Alman Expressionist akımı filmlerini, 1930'larda Film Noir'ın öncülerini merak ediyorsunuz ve seyretmek istiyorsunuz. Bunun yanında 1950'lerin fazla bilinmeyen ve ücra köşelerde kalmış Science Fiction'ları ilginizi çekiyor veya Büyük Savaş döneminin propaganda filmlerini seyretmek istiyorsunuz. Bu filmlerin bir çoğunda telif hakları ortadan kalmış. Çok az bir kısmı çeşitli formatlarda basılmış durumda. Basılanların büyük çoğunluğu da video teyp formatında basılmış ve internet üzerinde acayip fiyatlara satılıyor. İşte bu söylediklerimden bir kısmı sizi ilgilendiriyorsa mutlaka Internet Archive'i ziyaret etmelisiniz. Çünkü bir çok film, çeşitli formatlarda kullanıma açılmış durumda. Girip istediğiniz gibi indirebilmeniz mümkün. Devamını buradan okuyabilirsiniz.

Geçtiğimiz aylarda Archive.org,  David W. Niven koleksiyonunu yayınlandı. Peki nedir David W. Niven koleksiyonu?

Toplamda 650 adet teyp, 1.000 saat, 1.378 WAV dosyası, 637 GB dosya boyutu ve 691 kaset kapaklarının taramalarından oluşan bir arşiv. Arşiv 1930 ila 1993 yılları arasında yaşayan David W. Niven tarafından toplanmış. Arşiv Foxborough Yüksek Okulu Jazz Programına bağışlanmış. Müdür Stephen C. Massey liderliğinde Kevin J. Powers tarafından dijital ortama aktarılır. Bu aktarım işlemi 2010 ila 2011 arasında tamamlanmış.

Arşivin oluşma hikayesini David W. Niven şöyle anlatıyor.

20 yaşındaki kuzenim beni caz müzik ile tanıştırdığında 10 yaşındaydım. Dinlediğim ilk kayıt 10” 78 devirlik Louis Armstrong's Hot Five with Kid Ory'ten “My Heart” plağı idi. Bu dönemde kornet sesine hayran olmuştum ve kuzenim başka müzisyenleri de tanıştırdı benim ile. İlk satın aldığım albüm Bix Beiderbecke'in 1925 yılı albümüydü ve parasını gazete dağıtarak kazanmıştım. Caz müzik koleksiyonu yapma isteğim kuzenimin bana tanıştırdığı üçüncü isim sayesinde oldu; Duke Ellington.

İlk yıllarda özellikle Louis Armstrong ve Bix Beiderbecke albümlerine odaklanmışken, Ellington'ın “The Washingtonians” orkestrası ile başlayan Duke merakım ilerleyen yıllarda takıntı haline geldi. Dünya Savaşı dönemindeki tüm Ellington albümlerine sahip olmanın yanında 1974 yılında vefat etmesine kadar yaptığı albümlerin bir çoğuna sahibim.

İlerleyen yıllarda taş plakların yerini 33 devirlik plaklar aldı. Koleksiyonum bu dönemde artık binlerce adette büyüyor hale gelmişti. Cazın tüm efsane isimleri ve onların gölgesinde kalan tüm isimleri metal edip plakları toplamaya devam ettim. İlerleyen yıllarda belki ekonomik koşullardan belki de önceliklerden bu hız düştü ancak yine de plak toplamaya devam ettim.

Çocuklarımın ilgisini müziğe çekebilmek için kasetler hazırlamaya başladığımda bunun bir hayat biçimi haline geleceğini düşünmemiştim. Ancak ilerleyen dönemlerde 10.000 saatlik bir teyp arşivi oluşmuştu.

Archive.org sitesinde sunulan örnekler yazılan çizilenlere göre 20. yüzyıl Amerikan müziğinin en önemli örneklerini içeriyor. Bazı son derece nadir kayıtların yanında çok bilindik şarkılara da rastlamak mümkün. Her kayıt için David W. Niven'in hazırladığı kapaklar taranarak siteye eklenmiş. Bu kapaklarda seçilen şarkıların ayrıntıları bazı kayıtlarda yorumlar mevcut.

İster Archive.org üzerinde bu kayıtları dinleyebilir arzu ederseniz farklı formatlarda bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Gerekli linkler Archive.org sitesi için burayı, David W. Niven koleksiyonu hakkındaki bilgileri için , müzik koleksiyonu için ise burayı tıklayınız

Keyfili dinlemeler.

not: Arşive denk gelip beni uyaran Nadir'e (aka Ionian) teşekkürler.

Yorumlar