Fabio Luisi / Wiener Symphoniker - Mahler: Symphony No.1



Fabio Luisi / Wiener Symphoniker - Mahler: Symphony No.1
Wiener Symphoniker - WSLP001
2x 180gr LP


Viyana Senfoni'nin kendisi tarafından yayınlanan bu son derece özenli plakta Fabio Luisi yönetiminde Viyana Senfoni'yi dinliyoruz. İlk olarak Fabio Luis'den bahsedelim. 1959 yılında doğan İtalyan şef, Metropolitian Opera'nın birinci şeflği aynı zamanda Zürih Opera'nın genel müzik yöneticisi görevlerini sürdürüyor. Erken yaşlarda piyano eğitimine başlayan Fabio Luisi ilerleyen yıllarda orkestra yönetimi konusuna merak sarar ve piyano eğitiminin üzerine bu alanda da eğitime başlar. Graz konservatuvarında aldığı eğitimin arkasından Graz Operasında şeflik yapar ve ilerleyen senelerde Graz Senfoni Orkestrasının birinci şefliğine yükselir. 1990'lı yıllarda Avrupa'da bir çok önemli orkestrada görev alır. İlerleyen yıllarda Viyana Senfoni'nin başına geçer ve 7 yıl çalışır. Kariyerinde çalışmadığı çok az orkestra kalmıştır.

Fabio Luisi bazı opera icraları ile çok önemli eleştiriler almış ve imzası haline gelmiştir. Bunlarda en önemlileri Giuseppe Verdi'den "Aroldo", "Jérusalem" ve "Alzira" ve Gioacchino'den"William Tell"dir. Ayrıca Deutsche Grammophon'dan DVD formatında yayınlanan "Siegfried and Götterdämmerung" ile Grammy almıştır.

Bu albümde Fabio Luisi yönetimindeki Viyana Senfoni'den Mahler'in 1. Senfonisini dinleyeceğiz. Bölümler şu şekilde;
LP: 1
Gustav Mahler Symphony No. 1 in D Major 1.
I. Langsam, schleppend. Im Anfang sehr gemächlich 15:35
2. II. Kräftig bewegt, doch nicht zu schnell 08:42
LP: 2
1. III. Feierlich und gemessen, ohne zu schleppen 11:18
2. IV. Stürmisch bewegt 20:21

Tam adıyla The Symphony No. 1 in D major, Gustav Mahler'in 1887  ila 1888 yılları arasında bestelediği bir eseri. Mahler eseri yazmaya başladığı dönemlerde Almanya Leipzig Opera'sının ikinci şefi idi. Mektuplarına bakılırsa Mahler bu eseri yazmaya başladığında ilk iki bölüm üzerine oldukça düşünmüş ve birer romantik şiir olarak tanımlamıştır. Eser ilk kez 1889 yılında Budapeşte / Macaristan'da icra edilmiş ancak pek beğenilmemiştir. 1893 yılında ise Hamburg'ta bir kez daha icra edilmiş ancak Mahler tarafından bu icra öncesinde eserde önemli değişiklikler yapılmıştır. Bazı modern icra ve kayıtlarda eser "Titan" olarak isimlendirilse de, Mahler ilk iki icra için bu tanımlamayı kullanmış ve bir daha asla kullanmamıştır. Eser geniş orkestra için yazılmış olsa da, Mahler diğer senfonilerinin aksine tüm enstrüman ve müzisyenleri sadece son harekette bir arada kullanmıştır. İlk hareket geleneksel sonat formunun değişikliğe uğramış bir hali, ikinci hareket geleneksel Avusturya valslerinden etkilenmiştir. Üçüncü hareket yavaş tempolu bir cenaze merasimi marşı formunda iken son hareket ise gitgide yükselen bir tarzda etkileyici olmak üzere yazılmıştır.

Mahler konusunda uzmanlaşmış bir orkestra olan Viyana Senfoni ile  Fabio Luisi'den etkileyici bir performans. Albümün plak formatında kayıttan kapağa kadar büyük bir özen dikkat çekiyor. Albüm ilginizi çektiyse Opus3A mağazasından buraya tıklayarak satın alabilirsiniz.

Yorumlar