Stravinsky - l'Oiseau de Feu




Stravinsky - l'Oiseau de Feu
Orfeo S044831A DMM

Emile Naoumoff, 1962 Sofya Bulgaristan doğumlu, Bulgar asıllı Fransız besteci ve piyanist. Erken yaşlarda müzik eğitimine başlayan Naoumoff sekiz yaşına geldiğinde Nadia Boulanger ile tanışır ve son öğrencisi olur. Nadia Boulanger onu geç yaşlarımda gelen bir hediye olarak tanımlar ve dönemin bir çok ünlü ismiyle beraber çalmasını sağlar. Bu isimler arasında Jean Françaix, Leonard Bernstein, Soulima Stravinsky, Aram Khachaturian ve Yehudi Menuhin gibi isimler vardır. Daha 10 yaşında bestelediği ilk piyano konçertosunun seslendirilmesinde Menuhin orkestrayı yönetirken, Naoumoff piyanosunun başındadır. Fransa'da müzik eğitimine devam eder. 19 yaşında bir besteci olarak ilk anlaşmasını yapar. Naoumoff'un bir piyano virtüözü olarak ünü 1980'lerin başında yayılmaya başlar. Tchaikovsky'nin 1. Numaralı Piyano Konçertosunu öylesine icra eder ki, tüm dünyada ilgi odağı olur. Arkasından dünyaca ünlü bir çok orkestradan teklifler gelir ve konserlere çıkar. Bu dönemlerde en büyük orkestralarda Leonard Bernstein, Igor Markevitch, Leonard Slatkin, Mstislav Rostropovich, Eliahu Inbal gibi efsanevi şeflerle çalışır. İlerleyen yıllarda müzik eğitimi konusunda hocası Nadia Boulanger'in ayak izlerini takip etmeye başlar ve çeşitli eğitim kurumlarında genç müzisyenleri eğitir.

Orfeo plak şirketi tarafından yayınlanan albümde piyanoda Emile Naoumoff'a Wolfgang Sawallisch yönetimindeki meşhur Wiener Symphoniker eşlik ediyor. Eserin bölümleri şu şekilde;
Introduction – Kashchei's Enchanted Garden – Dance of the Firebird
Supplication of the Firebird
The Princesses’ Game with Apples
The Princesses’ Khorovod (Rondo, round dance)
Infernal dance of all Kashchei's Subjects
Final

The Firebird veya bilindik ismiyle L'Oiseau de feu yani Ateş Kuşu Rus besteci Igor Stravinsky'in önemli bir balesi. 1910 yılı Paris gösterimleri için hazırlanan bale eski bir Rus halk hikayesini konu alıyor. Sahibini kutsama veya lanetleme gibi büyülü özellikleri parlak bir kuşun hikayesi. İlk gösterime girdiği dönemde büyük bir ilgi seline mazhar olan eser Stravinsky'nin müzik hayatında çok önemli bir yere sahiptir.

Plağın ilk yüzünde 1911 gösterimindeki düzenlemeye sadık kalınarak Wolfgang Sawallisch yönetimindeki Wiener Symphoniker eseri icra ederken plağın ikinci yüzünde ise aynı eserin piyano düzenlemesi Emile Naoumoff tarafından icra ediliyor. Bu arada piyano düzenlemesi de Liszt'in prensiplerine uygun olarak bizzat Naoumoff tarafından yapılmış. İlginç bir konsept. Açıkçası ben piyano düzenlemesini çok etkileyici buldum.

Albüm ilginizi çektiyse Opus3A mağazasından buraya tıklayarak satın alabilirsiniz.

Yorumlar