Sergey Zhilin Trio - Tchaikovsky in Jazz



Sergey Zhilin Trio - Tchaikovsky in Jazz
Melodiya MELLP0033
180Gr Limited Numbered Edition LP


Sergey Zhilin, 1966 Moskova doğumlu Rus caz piyanisti, besteci ve aranjör. Son yıllarda Rus caz arenasının en tanınan isimlerinden bir tanesi haline gelen Sergey Zhilin, Avrupa ve Amerika'da da çok sayıda konser vermiş bir isim. Erken yaşlarda müzik eğitimine başlayan müziyen daha okul yıllarında "Fonograf Jazz Band" isminde bir orkestra kurar ve üne kavuşur. 1994 yılında Rusya Amerika görüşmelerinde Amerikan Başkanı Bill CLinton ile beraber çalarlar. Clinton amatör olarak saksafon çalmaktadır ve Rusyanın en iyi piyanisti ile müzik yapmaktan çok mutlu oldum diyerek gözlerin Sergey Zhilin'e çevrilmesine sebep olur. Bu arada büyük orkestraları ile tüm dünyada konserler vermeye devam eder. Bu albüm elime geçtiğinde çeşitli kaynaklardan Sergey Zhilin diskografisine baktım. Oldukça üretken bir müzisyen olarak cazın hemen her alanına her dönemine el atmış.

Melodiya plak firması tarafından yayınlanan bu albümde ise bambaşka bir Sergey Zhilin ile karşı karşıyayız anlaşılan...
A1 December. Christmas 07:06
A2 Januray. At The Fireside 04:00
A3 June. Barcarolle 10:24
A4 March. Song Of The Lark 02:08
B1 October. The Autumn Song 07:53
B2 April. A Snowdrop 04:00
B3 February. Carnival 03:05
B4 November. Troka 06:45

Albümde piyanoda Sergey Zhilin'e kontrbasta Pavel Protasov davulda ise Leonid Gusev eşlik ediyor. Albümde aslında geçmişten bugüne gelen bir formül uygulanmış, klasik müzik eserlerini caz formunda icra etmek. Bilinen ilk uyarlama Benny Goodman Orchestra'sının Bach'ın Toccata'sını kaydetmesidir. İlerleyen yıllarda benzer akımlar Rusya'da da popüler olur ve özellikle Leonid Utesov Orchestra'sı önemli Tchaikovsky ve Rimsky-Korsakov temalarının caz uyarlamalarını icra eder. Amerika'da ise özellikle Stan Kenton ve Woody Herman bu konuya önem verir. 1950 ve 60'larda ortaya çıkan bu akım cazın bir yan dalının ortaya çıkmasına yol açar; "baroque jazz" yani barok caz.

Sergey Zhilin tüm bunlardan hareket ederek Tchaikovsky eserlerinin caz uyarlamasını karar verir. Yuri Markin'in aranjmanları ile Tchaikovsky "mevsimler" temalarının caz uyarlamaları ortaya çıkar. Seçilen eserler Tchaikovsky'nin en bilindik eserlerinden. Ancak size şunu söyleyeyim benim hiç beklemediğim kadar başarılı aranjmanlar ile eserler bambaşka bir forma bürünmüş. Evet Tchaikovsky dinlediğinizin kesinlikle farkındasınız ancak daha önce dinlediğiniz hiç bir yoruma benzemiyor.

Melodiya tarafından basılan albümün kayıt seviyesi son derece başarılı. Limitli sayıda üretilmiş ve müzikal manada da son derece keyifli bir albüm. Benim dinleyebildiğim kadarı ile tüm Sergey Zhilin diskografisindeki en öne çıkan albümlerden bir tanesi olmuş. Albüm ilginizi çektiyse Opus3A mağazasından buraya tıklayarak satın alabilirsiniz.

Yorumlar