Glenn Gould - Scriabin, Prokofiev: Piano Sonatas




Glenn Gould - Scriabin, Prokofiev: Piano Sonatas
Speakers Corner Columbia MS 7173
180Gr LP

Glenn Herbert Gould, 1932 yılında doğmuş 1982 yılında vefat etmiş Kanadalı piyanist. Muhtemelen 20 yüzyılın en bilinen piyanistlerinden bir tanesi olan Glenn Gould özellikle Johann Sebastian Bach müziğine hayrandı. Kariyeri boyunca Bach müziği özellikle de klavye eserleri konusunda uzmanlaşan Glenn Gould kendisine özgü bir teknik geliştirmeyi de başarmıştı. İlerleyen yıllarda özellikle romantik dönem piyano eserlerini ki, bunların içerisinde Liszt, Schumann ve Chopin gibi bestecilerin eserlerini çalmamış Bach konusunda uzmanlaşmasının yanında Beethoven, Mozart, Haydn, Brahms gibi bestecilere odaklanmış ve arkasından Jan Pieterszoon Sweelinck, Orlando Gibbons ve William Byrd gibi bestecilere pdaklanmış. Arkasında da 20 yüzyıl bestecilerine özellikle de Paul Hindemit ve Arnold Schoenberg'e odaklanmıştır.

Gould piyanistliğinin yanında yazar, besteci ve ayrıca yayıncıydı. Klasik müzik dergilerine yüzlerce makale yazmış ve müzik teorisi konusunda kapsamlı yazılar kaleme almıştır. Glenn Gould besteci olarak ise çok üretken olmamasının yanında çok sayıda eserini tamamlamamış ve 50'li yaşlarından itibaren piyano çalmayı en azından konser anlamında bırakmış ve farklı projelere yönelmiştir. Radyo ve arkasından televizyon programları yapmıştır.

Speakers Corner tarafından yeniden yayınlanan albüm 1696 yılında Columbia plak şirketi tarafından yayınlanmış. İçerik şu şekilde;
Alexander Scriabin (1872-1915)
Sonata No. 3 in F-Sharp Minor, Op. 23
1. I. Dramatico
2. II. Allegretto
3. III. Andante
4. IV. Presto con fuoco

Sergei Prokofiev (1891-1953)
Sonata No. 7 in B-Flat Major, Op. 83
1. I. Allegro inquieto
2. II. Andante caloroso
3. III. Precipitato

Alexander Scriabin'in Opus 23 Sonata No:3 piyano sonatası 1897 ila 1898 yılları arasında bestelenmiş. 4 harekete sahip olan eser, Scriabin'in genç piyanist Vera Ivanovna Isaakovich ile evlenmesinden sonra yazılmaya başlanmış. Eser bittikten sonra besteci onu "Gothic" olarak tanımlamış ve yıkılmış bir kalenin etkileri olarak tanımlamış.

Sergei Prokofiev'nin 7 numaralı piyano sonatı ise aynı zamanda "Stalingrad" olarak bilinir. İlk kez 1943 yılında Sviatoslav Richter tarafından çalınmıştır. Eser Joseph Stalin'in 60. yaşgünü için bestelenmiştir.

Glenn Gould'un sadece Goldberg varyasyonlarından ibaret olmadığını çok farklı eserleri yorumlandığını hemde bunu nasıl bir ustalıkla yaptığını keşfetmek isteyenler için Speakers Corner'ın her zamanki gibi üst sınıf baskı kalitesi ile güzel bir fırsat.

Albüm ilginizi çektiyse Opus3A mağazasından buraya tıklayarak satın alabilirsiniz.

Yorumlar