Tolga Erzurumlu - Fingerprints



Tolga Erzurumlu - Fingerprints
A.K. Müzik
AK 1507-2 CD


Kıbrıslı genç piyanist Tolga Erzurumlu'nun ilk albümü olan "Fingerprints"i mercek altına alıyoruz. Müziğe, genç yaşta başlayan Tolga Erzurumlu Avrupa Birliği bursunu kazanmış ve yurtdışında da eğitim görmüş. Meraklılar 2011 yılında Akbank Caz Festivalinde 'Genç Caz Müzisyenleri' yarışmasından ve kendi üçlüsü ile çalışmalarını hatırlıyor olabilirler.

İlk albümünde 3 adet bilindik şarkının yanında kendi bestelerine yer vermiş. Caz marşı "Summertime" ve John Coltrane marşı "Giant Steps" ve Doors'un en bilindik parçalarından "Light My Fire" farklı düzenlemeler ve yorumlarla albümdeki yerini almış. Şarkı listesi şu şekilde;
1. Summertime 7:55
2. Things Above 7:16
3. Giants Steps 5:57
4. As I Said Before 4:34
5. Midnight Waltz 5:37
6. T's Blues 5:06
7. Light My Fire 7:57

Albümdeki müzisyenler ise piyanı ve elektroniklerde Tolga Erzurumlu'ya basta Cahit Kutrafalı, davul Stelios Xydias, tenor saksafonda Chris Byars, vokallerde Fikri Karayel, davulda Fuat Kutrafalı, tenor saksofonda Ivan Lavrentev ve viyolenselde Gürhan Nuray eşlik etmiş.

Albümün açılış parçası "Summertime" farklı isimlerden yüzlerce kez dinlemiş olmamıza rağmen yapılan düzenleme gayet başarılı. Albüm genel olarak "funky" denilebilecek bir tarza sahip. Hem Tolga Erzurumlu besteleri hemde seçilen caz marşlarında Summertime" ve "Giant Steps" albümün genelindeki hava muhafaza edilmiş. Herhangi bir şarkı için çok öne plana çıkan sololardan veya sıçramalardan bahsetmek mümkün değil. Hemen her enstrüman ve müzisyen belirli bir konsept ve dizilim etrafında hareket etmeye çalışmış. Bu durum albümü daha genel dinleyici kitlesine hitap eder hale getiriyor.

Albümün kapanış parçası "Light My Fire" ise bir yönden farklı bir yandan da sıradan bir düzenlemeye sahip. Şarkının çok bilindik hatları ve vokal bölümleri orijinalinden pekte farklı olmadan veya daha down tempo şekilde yorumlanmışken ara bölümlere serpiştirilen daha caz bölümler ile şarkı farklılaşmış. Şarkının son bölümdeki daha serbest bölüm benim daha çok hoşuma gitti doğrusu...

Tolga Erzurumlu'nun ilk albümü Fingerprints genel caz müzik dinleyicisinin keyifle dinleyeceği bir albüm. Albümü satın almak için tıklayınız.

Yorumlar