Tim Berne's Snakeoil - You've Been Watching Me




Tim Berne's Snakeoil - You've Been Watching Me
ECM 2443 4722298 CD


Tim Berne’ün üçüncü ECM albümü " You’ve Been Watching Me" 2015 yılında yayınlandı. Benim çok sevdiğim Amerikalı saksafoncu, besteci ve müzik insanı Tim Berne'in New York kenti merkezli topluluğu Snakeoil, dinamik bir yapıya sahip. Zaman içerisinde gelenler gidenler, konuk müzisyenler derken fırtına gibi canlı performanslara imza atan topluluk albümlerinde de aynı etkiyi dünyanın dört bir tarafındaki dinleyiciler ile paylaşıyor. Geçtiğimiz albüme göre gitarist Ryan Ferreira'nı katılımıyla genişleyen topluluk 2013 yılında yayınlanan "Shadow Man" ile çok iyi yorumlar almıştı. Bana sorarsanız "You've Been Watching Me " albümü ile çıta bir miktar daha yükselmiş durumda.


Albümdeki kadro şu şekilde;  Tim Berne: alto saksafon, Oscar Noriega: klarnetler, Matt Mitchell: piyano ve elektronikler. Ryan Ferreira: gitarlar ve Ches Smith: davul ve vurmalılar. Tim Berne, Snakeoil  projesine başladığında ilk albüm 2012 yılında ECM etiketi ile yayınlamıştı. Bu albümde daha geniş bir kadro ile buluşan Tim Berne oldukça ilginç bir yapı ile karşımıza çıkıyor. Şarkı listesi şu şekilde;
01 Lost In Redding 6:5802 Small World In A Small Town 18:2603 Embraceable Me 14:1204 Angles 2:2605 You’ve Been Watching Me 1:4606 Semi-Self Detached 10:2307 False Impressions 13:22
Tim Berne'ün müzik macerasını takip edenler yıllar içerisinde çok farklı albümler ile karşımıza çıktığını hatırlıyorlardır. Ben sanırım en son BBC yani Tim Berne, Jim Black, Nels Cline üçlüsünden The Veil albümünü dinlediğimde şoka girmiştim. Zannedersem ilk Snakeoil albümü ile aynı yıl yayınlanan albüm oldukça "sert" çizgilere sahipti ve fırtınalar estiriyordu. Proje ile aynı adı taşıyan Snakeoil albümü ise melodilerin daha fazla ön plan çıktığı bir yapıdaydı.

Gelelim "You've Been Watching Me"  albümüne. İlk şarkı "Lost In Redding" ile oldukça dinamik bir giriş yapılan albümde müzisyenlere ayrılmış solo bölümler ve elektroniklerin kullanımı hemen dikkat çekiyor. Şarkının yapısı büyük ölçüde elektronik sesler ile oluşturularak temposu değişken sololar ile zenginleştirilmiş. Oldukça uzun bir parça olan "Small World In A Small Town" daha düşük tempolu özellikle piyano ve gitarın ön plana çıktığı bir yapıda.  Daha klasik dönem Berne ve Noriega atışmaları ile keyifli hale gelen şarkının ardından yine uzun bir parça var, "Embraceable Me" İlk çeyreğinde düşük tempolu parça yine Berne ve Noriega atışmaları ile vitesi yükseltiyor ve bambaşka bir hale geliyor.

Daha çok melodiler etrafında gezinen kısa "Angles" ve "You’ve Been Watching Me"nin arkasından son derece melodik yapıdaki "Semi-Self Detached" var. Bu arada "You’ve Been Watching Me"de Ryan Ferreira gitar tonlarına dikkat! Albümün kapanış parçası "False Impressions" belirli bir melodi hattının tekrarı gibi gözükürken bir anda hemen her müzisyenin uzun soloları ve pasajları ile yaklaşık 10 dakikanın üzerinde bir kulak ziyafeti haline geliyor.

Kayıt her zamanki gibi ECM kalitesinde. Tim Berne ismini duyunca heyecanlananlar için "Snakeoil" projesi 2010'larda genç müzisyenler ile yaşlı kurtların beraber neler yapabileceğini gösteren çıtanın üzerinde bir albüm. Bu isimler sizi heyacanlandırıyor ise hiç beklemeyin!

Albümü satın almak için tıklayınız. 

Yorumlar