Sviatoslav Richter Volume 1



Sviatoslav Richter Volume 1
Melodiya LP


Sviatoslav Teofilovich Richter 1915 yılında doğmuş 1997 yılında vefat etmiş 20. yüzyılın en önemli piyanistlerinden birisi olarak kabul edilen Rus müzisyen. 1915 yılında dönemin Rusya İmparatorluğunda doğan Sviatoslav Richter müzik eğitimi almış bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Viyana'da eğitim almış bir müzisyen olunca Richter erken dönem piyano eğitimini babasından aldı. Aslında ilk yaşlarında ressam olmak istiyordu. İlk Dünya Savaşının başlaması ve arkasından gelen Kızıl Devrim ile ailesi ayrı düştü ve 1921 yılına kadar birleşemediler. Ne kadar trajik yaşamlar değil mi?

Ergenlik çağlarında yerel opera ve bale kumpanyalarında çalışmaya başladı. Daha kapsamlı bir piyano eğitimi almamış olmasına rağmen resitaller verdi. Tüm bunlar yaşanırken Heinrich Neuhaus'u bulmaya kara verdi. Neuhaus çok önemli bir piyanist ve aynı zamanda Moskova Konservatuvarında eğitimcidir. Neuhaus, genç müzisyeni dinlemeye karar verir ve Richter, Chopin'in Ballade No. 4'ünü icra eder. Bu sırada Neuhaus'un öğrencilerine bir dahiyi dinliyorsunuz dediği rivayet edilir. Neuhaus bir çok önemli piyanisti eğitmiştir ki, bunların arasında Emil Gilels ve Radu Lupu gibi isimlerde vardır, Richter için "hayatım boyunca beklediğim dahi öğrenci” demiştir. Tüm bu olayların arkasından Moskova Konservatuvarı'na sınavsız kabul edilir. Tıpkı dönemin diğer Rus müzisyenleri gibi Sviatoslav Richter ikinci Dünya Savaşının trajedilerini yaşar. Savaşın ardından soprano Nina Dorliak ile tanışırlar, birlikte çalışırlar ve aşık olurlar. Hayatları boyunca evlenmemişlerdir ancak hep birliktedirler. Bu yıllarda Rusya'da çok ömemli bir müzisyen olarak ismini duyurur.

Soğuk savaş dönemlerinde plaklar vasıtası ile batı dünyası Sviatoslav Richter'i tanır. 195o'lerin ortalarında Sovyet müzisyenlere Avrupa'ya gitme hakkı tanınır. 1960'lı yıllarda ise Rus Müzisyenlere Amerika yolu açılır. 1960 yılında Amerika turnesinde New York’ta Carnegie Hall’de verdiği konserler dizisi sayesinde tüm dünyada tanınır hale gelir. Gelmiş geçmiş en önemli piyanistlerden birisi olduğu dünya çapında kabul edilen bir gerçektir.

Melodiya tarafından yayınlanan plakta müzisyen Ludwig van Beethoven'in No. 8 C minör Op. 13 "Pathetique" Piano Sonata'sını seslendiriyor. Ayrıca yine Beethoven'den Bagatelle'ler de kaydedilmiş. Eser Listesi;
Ludwig van Beethoven Piano Sonata No. 8 in C minor Op. 13 "Pathetique"
1. 1. Grave - Allegro di molto e con brio 07:31
2. 2. Adagio cantabile 05:25
3. 3. Rondo: Allegro 04:28
Eight Bagatelles
4. No. 3 Allegretto 02:00
5. No. 5 Allegro ma non troppo 02:39
6. No. 2 Andante con moto 00:56
7. No. 7 Allegro ma non troppo 01:05
8. No. 9 Vivace moderato 00:41
9. No. 1 Andante con moto, cantabile e compiacevole 03:33
10. No. 4 Presto 03:41
11. No. 6 Presto - Andante amabile e con moto 04:01

Ludwig van Beethoven'in Piano Sonata No. 8 in C minor, Op. 13, eseri veya daha bilindik ismiyle "Sonata Pathétique" 1798 yılında 27 yaşında bestelendi. Bir sene sonra ise ilk kez icra edildi. Beethoven çalışmasını arkadaşı Prince Karl von Lichnowsky'e adamıştır. Müzik tarihçileri bu eseri çok önemserler ve ilerleyen yıllarda bir çok besteciye ilham verdiğini söylerler. Muhtemelen en bilindik piyano sonatlarından bir tanesidir.

Bagatelle deyince bir şey ifade etmiyor olabilir ama eminim ki, çok bilindik eserlerin bir kısmını dinlemişsinizdir. Bagatelle, genelde piyano için yazılmış kısa bir eserdir. İlk dönemlerde piyano için yazılırdı ilerleyen yıllarda tek piyano ve dört el için yazılanlardan sonra farklı enstrümanlar için de yazılmaya başlandı. Çok bilindik bagatelle deyince örneğin Ludwig van Beethoven'in "Für Elise"sini örnek verebiliriz.

Kayıt 1959 yılında yapılmış ve yeniden elden geçirilmiş. Sadece "Sonata Pathétique"i Sviatoslav Richter'in piyanosundan dinlemek bile ayrı bir keyif!

Albümü satın almak için tıklayınız.

Yorumlar