Mstislav Rostropovich Limited Edition



Mstislav Rostropovich Limited Edition
Melodiya 180Gr LP

Mstislav Rostropovich, Rus çellist ve şefdir. 20. yüzyılın en önemli çello sanatçılarından biri olarak kabul edilir. Rostropovich, Moskova Konservatuvarı’nda okudu. 1956 yılında profesör oldu. 4 yaşında, yetenekli bir piyanist olan annesinden piyano çalmayı öğrendi. 10 yaşındayken Pablo Casals’la ve aynı zamanda çellist olan babasıyla çello derslerine başladı. Bu arada Sergey Sergeviç Prokofyev ve Dimitri Şostakoviç’den şeflik ve kompozisyon dersleri almaya başladı.

İlk çello konserini 1942 yılında verdi ve 1947, 1949 ve 1950 yıllarında Prag ve Budapeşte’de ilk uluslararası müzik ödüllerini kazandı. 1950 yılında 23 yaşındayken o zamanlar Sovyetler Birliği’ninde en yüksek rütbe olarak düşünülen Stalin Ödülü’nü kazandı. O dönemde Rostropovich ülkesinde zaten iyi bilinen birisiydi ve onun solo kariyeri aktif olarak takip edilirken, Leningrad Konservatuvar’ı ve Moskova Konservatuvar’ında öğretmenlik yaptı. 1955 yılında Bolşoy Tiyatrosu’nda soprano olan Galina Vishnevskaya ile evlendi. Rostropoviç’in uluslararası solo kariyeri o zamanın Batı Almanya’sında 1964 yılında başladı. Bu tarihten itibaren Batı Avrupa’da çeşitli turlara çıktı ve Benjamin Britten de dahil birçok besteciyle tanıştı. 1967 yılında Çaykovsky’nin Eugene Onegin operasını yönetti.

Sınırlandırılmamış sanat, konuşma özgürlüğü ve demokrasi için mücadele etti. Bunun sonucu Sovyet rejiminden ihtar aldı ve yakın arkadaşı Aleksandr Solzhenitsyn ve onun destekleyen muhalifleri 1970′lerin başında itibarını kaybetti. Bunun sonucu Rostropoviç’in birkaç müzikal topluluğu yasaklandı ve 1978 yılında Sovyet vatandaşlığı iptal edildi. Bunun nedeni SSCB’nin kültürel özgürlüğü kısıtlamasına karşı muhalefetiydi. Bunun üzerine 1974 yılında Sovyetler Birliği’nden ayrılarak ailesi ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşti. 1990 yılında Rusya vatandaşlığı ona geri verildi.

Bu plakta Mstislav Rostropovich, Gennadi Roshdestvensky yönetimindeki Moskova Radyosu Senfoni Orkestrası eşliğinde Dvorak'ın Si Minör Çello Konçertosunu yorumluyor. Eser Listesi;
Antonín Dvorak Cello Concerto in B minor, Op. 104
1. Allegro 13:42
2. Adagio ma non troppo 11:18
3. Finale: Allegro moderato 12:23

Antonín Dvorak'ın bestelediği son solo konçertosu olan Op. 104, B. 191, 1894 ila 1895 yılları arasında çellist ve aynı zamanda Dvorak'ın yakın arkadaşı Hanus Wihan için yazılmış. Antonín Dvorak eserini en önemli çello konçertosu olarak tanımlar. Defalarca çalınmış önemli bir eserdir.

Rostropovich'in kendisine özgü yorumu ile bu önemli eseri dinlemek ayrı bir keyif. Özel olarak limitli basılan albüm 180Gr’lık plağa basılmış, mıknatıslı özel plak kabı ile çok yüksek ses kalitesine sahip.

Albümü satın almak için tıklayınız.

Yorumlar