Glass Kancheli Tüür - Music For Violin and Piano



Glass Kancheli Tüür - Music For Violin and Piano
Brilliant Classics CD 94814


Brilliant Classics etiketi ile yayınlanan albümde 3 besteciden 3 ayrı çalışmaya yer verilmiş. İlk olarak bestecileri tanıyalım. Philip Morris Glass'ı Stereo Mecmuası'nda görmeye alışkındır okuyucularımız . 1937 doğumlu Amerikalı besteci. 20 yüzyılın en etkileyici müzisyenlerinden birisi olarak nitelendirilir. Genel olarak minimal müzik kategorisi içerine sokulur hatta La Monte Young, Terry Riley ve Steve Reich ile birlikte akımın en önemli isimlerinden birisi kabul edilir. Ancak Philip Glass, “minimalist” etiketinden uzak durmayı sever ve kendisini daha çok tekrar eden yapılarla müzik yapan bir besteci olarak tanımlar. Kendi müziğinin özellikle de erken dönem müziğinin “minimalist” olduğunu da belirtmekten geri durmaz. İlerleyen yıllarda ise Franz Schubert, Johann Sebastian Bach ve Wolfgang Amadeus Mozart gibi önemli bestekarların müziğini inceleyip çıkarımlarını bestelediğini söyler. Philip Glass, müzikal yaklaşım anlamında kendisine özgü garipliklere sahiptir. Philip Glass Ensemble isimli bir topluluk kurmuş ve klavye/piyanoları kendisi çalar ve bu toplulukla opera, müzikal tiyatro performansları, senfoniler, oda müziği hatta film müzikleri kaydetmiştir.

Giya Alexandrovich Kancheli 1935 Tiblis doğumlu Gürcü besteci. Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra Avrupa'da yaşamaya başlayan Kancheli, uzun yapılı yavaş ilerleyen ancak çok sayıda farklı melodi hattına sahip besteleri ile tanınıyor. Oldukça ilginç bir besteci olan Kancheli'nin eserlerinin sinemada kullanılan tekniklere benzemesi ile alakalı bir çok makale yayınlanmış. Zaten kendisinin bir çok bestesi dönemin Rus sinemasında kullanılmıştır.

Erkki-Sven Tüür ise 1959 doğumlu Estonyalı bir besteci.Erken yaşlarında flüt ve vurmalılar üzerine eğitim alan Tüür ilerleyn yılalrda farklı müzik alanlarına da el atmış. Mesela 1980'lerde ülkesinde çok popüler olan bir rock topluluğunun lideri olmak gibi. İlerleyen yıllarda "In Spe" ismindeki topluluğu bırakarak müzik çalışmalarına odaklanan Tüür, doğu blokunun yakılması ile batıdaki dinleyicileri ile tanışmış ve 90'lı yıllardan itibaren konserler vermiştir.

3 farklı bestecinin eserlerini içeren albümün eser listesi şu şekilde;
Sonata For Violin And Piano (2008)
1 I. Movement I 7:27
2 II. Movement II 7:53
3 III. Movement III 6:56
Time... And Again (1996)
4 Time... And Again 24:17
Conversio (1994)
5 Conversio 10:09

Eserler kemancı Andrea Cortesi ve  Marco Venturi tarafından icra edilmiş. Seçilen her  3 bestenin ortak noktası son derece minimal yapıda olmaları. Glass'tan seçilen göreceli daha yeni "Sonata For Violin And Piano"yu daha önce dinlemiştim ancak Kancheli benim için yeni bir deneyim oldu. Erkki-Sven Tüür konusunda daha geniş kapsamlı dinlemeler yapmak isteyenler ECM plak firmasına bir gözatsınlar. Bu arada kayıt çok hoşuma gitti. Brilliant Classics'in minimal müzik meraklıları için cazip bir albümü. Albümü satın almak için tıklayınız.

Yorumlar