David Oistrakh Volume 2 Limited Edition



David Oistrakh Volume 2 Limited Edition
Melodiya 180Gr LP

David Fyodorovich Oistrakh Sovyetler Birliğinde doğmuş çok önemli bir keman virtiözüdür. Geçmişte Sovyetler Birliği başta olmak üzere tüm dünyadan önemli müzisyenler ile çalışma fırsatı bulmuş ve bir çok önemli keman kompozisyonu ve çalışmasını yorumlamıştır. Özellikle Dmitri Shostakovich ve Aram Khachaturian üzerine yaptığı çalışmalar tarihe izini bırakmasını sağlamıştır.

David Oistrakh'ın hayatı oldukça ilginçtir. 1908 yılında Rusya İmoparatorluğu döneminde musevi bir anne babanın oğlu olarak doğmuştur. Genç yaşta keman çalmaya başlamıştır. 1914 yılında ilk konserine çıkmış ve ardından Odessa Konservatuvarına girmiştir. Bu ilk konserine çıkıştığı dönemlerde ilk Dünya Savaşı patlak vermiştir. Konservatuvar çağına geldiğinde ise Dünya Savaşı bitmiş, Rusya'da kızıl devrim olmuş ve Rusya İmparatorluğu yıkılıp SSCB dönemi başlamıştır. Eğitiminin ardından Moskova'ya gelmiş. Piyanist Tamara Rotareva ile tanışmış ve evlenmiştir. Bu dönemlerde Moskova Konservatuvarında ders vermeye başlamış ve ilerleyen senelerde profesör olmuş.

1940'larda İkinci Dünya Savaşı patlak verdiğinde müzik çalışmalarına devam etmiştir. Bazı bilgilere göre savaşın en kızıştığı günlerin birisinde Leningrad kentinde konser vermiştir. Savaş bittiğinde David Oistrakh'a farklı ülkelere gidebilmesi için izin verilmişti. Bu dönemlerde SSCB'de her vatandaş yurtdışına çıkamıyor ve özel izin gerekiyordu. 1950'ler ve 60'ların başında dünyanın dört bir tarafında en ünlü müzisyen ve orkestralarla konserler vermiştir. 1960'ların ortalarında geçirdiği kalp krizi ile konserler konusunda biraz daha çekinceli davranmaya başlamış ve sonunda yine kalp krizinden vefat etmiştir.

Melodiya tarafından yayınlanan plakta müzisyen Franz Schubert Sonata for Violin and Piano Op. 162 ve Johannes Brahms Sonata for Violin and Piano No. 3 Op. 108 eserlerini seslendiriyor. Kendisine piyano da yine çok önemli bir müzisyen olan Sviatoslav Richter eşlik ediyor. Eser Listesi,
Franz Schubert Sonata for Violin and Piano in A Major, Op. 162 1. Allegro moderato
Sonata for Violin and Piano in A Major, Op. 163 2. Scherzo: Presto
Sonata for Violin and Piano in A Major, Op. 164 3. Andantino
Sonata for Violin and Piano in A Major, Op. 165 4. Allegro vivace
Johannes Brahms Sonata for Violin and Piano No. 3 in D minor, Op. 108 5. Allegro
Sonata for Violin and Piano No. 3 in D minor, Op. 109 6. Adagio
Sonata for Violin and Piano No. 3 in D minor, Op. 110 7. Un poco presto e con sentimento
Sonata for Violin and Piano No. 3 in D minor, Op. 111 8. Presto agitato

Franz Schubert'in 1817 yılında yazdığı keman sonatası Duo veya Grand Duo olarak bilinir. Bir yıl sonra aynı düzene sahip 3 sonata daha yazan Schubert'in bu eserlerde kullandığı kuvvetli tematik yapı özellikle de açılış bölümünde kullanılan çok dikkat çekicidir.

Johannes Brahms'ın Re Minör Violin Sonata No. 3 Op. 108 eseri bestecinin son keman sonatasıdır. 1878 ila 1888 yılları arasında bestelenen eser, önceki iki keman sonatası ile benzer karakteristiğe ve yapıya sahiptir.

Çok önemli iki müzisyenin bu önemli performansı 1968 kaydı olmasına karşın master'lar üzerinde yapılan çalışmalar sonrasında bambaşka bir hale gelmiş. Özel limitli basılan albüm 180Gr'lık plağa basılmış, plak kabı özel olarak tasarlanmış. Hatta kapaktaki mıknatıslı bölüm gibi çok özel dokunuşlara sahip.... Albümü satın almak için tıklayınız.

Yorumlar