Buddy Guy - Born To Play Guitar



30 Temmuz 1936 doğumlu sanatçı, 2010 yılında 74 yaş albümü “Living Proof – 74 yeas old” ve 2013 de doğum günü olan 30 Temmuz'da da "Rhythm And Blues" isimli albümlerini çıkartmıitı. Bu yıl ise yeni albümü “Born To Play Guitar”ı çıkarttı. Albümlerin isimlerinden de anlaşılacağı gibi Buddy Guy kendini, hayatın ritmine gitar çalarak blues katmak için doğmuş yaşayan blues efsanelerinden biri olarak tanımlıyor. Hendrix’den Clapton’a, Jeff Beck’den Stevie Ray Vaughan’a kadar hemen hemen tüm rock ve blues gitaristleri onun gitar çalışından etkilenmişlerdir.

Doğduğu yer olan Louisiana'da siyah çocuklarla sokaklarda, Bo Diddley’den esinlenerek yaptıkları "Diddley Bow" denilen, ahşap üzerine çivi çakılarak gerilen iki telden ibaret olan bir tür gitar ile müziğe başlayan Buddy Guy, Delta Blues'un neredeyse tüm döneminin yaşayan kanıtlarından biridir. 74 yaşında yaptığı albümü “Living Proof – 74 Years Old”da Buddy Guy’ın 74 yılının bir özeti yer alır. Gitar çalmayı bu ilkel enstrüman ile öğrenen Buddy Guy, daha sonra gerçek bir gitara sahip oldu ve bugün de duyduğumuz kendine has gitar tekniğini geliştirdi. Bu teknik ile Louisiana’da Baton Rouge kulüplerinde çalmaya başladı. 20 yaşına geldiğinde Chicago'ya yerleşti. Chicago yılları günü kurtaracak ve sadece günlük hayatını idame ettirecek işlerle başladı.

Küçük Blues klüplerinde gecelik işler alan sanatçı, bu klüplerden birinde çalarken tanıştığı Junior Wells, Buddy Guy’ın kariyerinde çok önemli bir rol oynadı. Armonikacı Junior Wells, Buddy Guy ile birlikte çaldıkları dönemde, Guy’ı o dönemde popüler bir plak şirketi olan Chess Records ile tanıştırdı ve böylece Chess Records yılları başlamış oldu. Buddy Guy, 1958'de Muddy Waters'ın gitaristi olarak Chess Records'ta çalarak kariyerini geliştirmeye ve şöhret basamaklarını yavaş ama temkinli bir şekilde çıkmaya başladı. Muddy Waters'ın bugün blues başyapıtları olan birçok parçasında gitar riff’leri olan Buddy Guy, aynı zamanda Chess Records’un sanatçısı olan Howlin' Wolf'un "Killing Floor" ve Koko Taylor'ın "Wang Dang Doodle" gibi klasiklerinde de gitarı ile yerini almıştırı. 1958’den 1965'e kadar süren Chess Records yıllarından sonra ise Rock müzisyenlerini en çok etkileyen müzisyen olacaktı.

27'si kendine ait olmak üzere 50'inin üzerinde albümde çalan Buddy Guy bugüne kadar 6 Grammy, 28 Blues Awards olmak üzere birçok ödüle layık görüldü. Sanatçı en son olarak da Kennedy Center Onur Ödülü'nü aldı. "Bütün Zamanların En İyi 100 Gitaristi" arasında 30. sırada yer alan Guy, "Stone Crazy" parçasındaki solosuyla da "Bütün Zamanların 100 Gitar Şarkısı"nda da yer almıştır.

Buddy Guy, 79 yaşında yeni stüdyo albümü “Born to Play Guitar” ile yine tarih yazıyor. Albümün prodüktörlüğünü 2008 yılından beri Buddy Guy ile çalışan Tom Hambridge yapmış. 14 şarkılık bu albümde bu kez konuk sanatçı olarak ZZ Top grubundan Billy Gibbons, The Fabulous Thunderbirds’den Kim Wilson, Joss Stone ve yine bir efsane Van Morrison yer alıyor. Buddy Guy, Van Morrison ile bu sene kaybettiğimiz Blues’un Kralı BB.King’e olan minnet borcunu mükemmel bir şarkı olan “Flash & Bone” ile ödüyor. “Come Back Muddy” ise efsane Blues sanatçısı Muddy Waters’a ithafen yapılmış. Albümde dikkat çeken diğer bir şarkı da “Crazy World”. Sözleri ile bugünün dünyasında gelinen yozlaşmayı müthiş bir vokal ve araya serpiştirilen gitar riff’leri ile harika bir şarkıya dönüştürmüş sanatçı. Son yılların gözde blues gitaristlerinde ve Clapton’ın gözdesi Doyle Bramhall II “Whiskey Beer and Wine” isimli şarkıda gitarıyla Buddy Guy’a eşlik ediyor. Bir önemli not da albüm kapağındaki fotoğraf ile ilgili; fotoğraf Bradley Cook tarafından çekilmiş ve Buddy Guy’in gitarına olan büyük tutkusunu anlatıyor.

Aşağıda yine çok beğendiğim bir fotoğrafı yer alıyor.




Yorumlar