Keith Richards - Crosseyed Heart



KEITH RICHARDS – CROSSEYED HEART
The Rolling Stones grubunun efsanevi gitaristi, söz yazarı, kurucu üyesi Keith Richards, bir sürpriz yaparak yepyeni bir solo albümle karşımıza çıktı. Albüm Richards’ın farklı vokali ve güçlü gitar soloları ile klasik stones albümlerinden çok farklı güzel bir blues/rock albümü olmuş. Aslında bildiğimiz gibi hemen her Stones albümü içinde mutlaka Keith Richards’ın kendi bestesi ve vokali olan bir şarkı yer alır. Bu şarkılar gerek müzikal yapısı, sözleri ve gerekse Richards’ın daha blues’a dönük gitar tekniği ile bildiğimiz Stones sound’undan farklı bir yol çizer. İşte bu tarz Keith Richards’ın aslında blues’a ne kadar yatkın olduğunun işaretlerini verir. Yeni albüm sanki bu şarkıların çok daha blues balladları ağırlıklı olarak bir araya gelmesiyle oluşmuş gibi.

KEITH RICHARDS
Keith Richards, 18 Aralık 1943 tarihinde Dartford, Kent, İngiltere’de doğmuştur. Yenilikçi blues ritmleriyle tanınan Richards, Stones için o kadar çok şarkı yazmıştır ki, Rolling Stone dergisi kendisini tüm zamanların en büyük 100 gitaristi listesine dahil etmiştir.

Bert Richards ve Doris Dupree Richards’in tek çocuğu olan Keith, "Gus Dupree And sons" adlı bir caz topluluğu üyesi olan anne tarafından büyükbabası Augustus Theodore Dupree’nin gitar çalmasından çok etkilendi ve büyükbabasının turneleri ile İngiltere'yi gezdi. Annesi müziğe çok meraklı idi ve Keith’i de bu yönde yetiştiriyordu. Hatta bu turnelerden birinde annesi Keith’i Billie Holiday, Louis Armstrong ve Duke Ellington ile tanıştırdı. İlk gitarını yine annesi hediye etti. Richards'ın ilk gitar ikonu Scotty Moore oldu. Mick Jagger ile aynı ilkokula giden ve 1954 yılına kadar aynı mahallede yaşayan sanatçı, Wilmington Grammar School ve Wilmington Enterprise College'e gitti, ancak çok kaytardığı için okuldan uzaklaştırıldı. Daha sonra öğrenimine "Sidcup Art College"de devam etti ve ilk elektro gitarla bu okulda tanıştı.

1961 yılında "London School of Economics"te birlikte öğrenim gördüğü Mick Jagger sayesinde Blues tarzı müzikle tanıştı. Bu süreçte Dick Taylor, Brian Jones ve Ian Stewart'ile tanıştılar ve birlikte provalar yapmaya başladılar. Genellikle müziklerinden çok etkilendikleri Chuck Berry, Howlin Wolf, Muddy Waters ve Elmore James gibi sanatçıların parçalarını çalıyorlardı.

Keith Richard, müzikal kariyerini sadece gitarla sınırlamadı, aynı zamanda bas gitar ve klavye çalmayı öğrendi. Bir süre sonra şarkı sözü de yazmaya başlayan sanatçı, beste yaptı ve vokale de ağırlık verdi. Stones’un ünlü Satisfaction'ın sözlerini de Mick Jagger'la birlikte bu süreçte yazmıştır.
Keith’in hayatına Rolling Stones girdikten sonra hayatının kala dönemini Stone’suz düşünmek mümkün değildir. Bu sebeple hayatının devamına Stone ile bakmak gerekir.

THE ROLLING STONES
Rolling Stones, Dartford'da okul arkadaşı olan Mick Jagger ve Keith Richards tarafından ilk kez 1961 yılında kuruldu. İkiliye daha sonra piyanist Ian Stewart ve blues gitaristi Brian Jones da katıldı. 1962 yılında Rolling Stones başta Chuck Berry, Howlin Wolf, Muddy Waters ve Elmore James gibi sanatçıların parçalarına repertuarlarında yer veren bir gruptu. Daha sonra grup adını Muddy Waters'ın bir parçası olan "Rollin' Stone Blues" dan esinlenerek Rolling Stones olarak değiştirdi. Grup ilk konserlerini Londra'da Marquee Club'da verdi. Aynı yılın sonlarına doğru gruba Billy Wyman da katıldı. Billy’nin sırf anfisi olduğu için gruba katıldığı şeklinde bir söylem bulunur. 1963 Ocak ayında ise Charlie Watts gruba dahil oldu. Grubun konserlerinde genelde Jimmy Page, Eric Clapton ve Pete Townshend gibi o dönemde meşhur olma yolunda ilerleyen gitaristler bulunuyordu. Aynı yıl nisan ayında yapımcı Andrew Loog Oldham, Stones’u Crawdaddy'de izledi ve ertesi gün Rolling Stones'la kontrat imzaladı. Mayıs ayında ise Stones, Decca Records'la anlaşma imzaladı. Bir ay sonra da Rolling Stones'un ilk single'ı "Come On" piyasaya çıktı. İkinci single ise gruba Beatles üyeleri Lennon ve McCartney tarafından verilen "I Wanna Be Your Man" oldu. 1964 Ocak ayında Rolling Stones'un dört Amerikan rock'n'soul klasiğinin cover'ından oluşan kısa albümü piyasaya çıktı. Şubat ayında Bo Diddley'in "Not Fade Away"in değişik bir versiyonu olan üçüncü single piyasaya çıktı. "Not Fade Away" grubun listelerde Top 10 içine girebilen ilk single'ı oldu. İsimsiz ilk albüm ise listelere bir numaradan giriş yaptı. Haziran ayında "It's All Over Now" isimli single altın plak ödülünü aldı.

1965 yılında grubun ikinci albümü "Rolling Stones 2" piyasaya çıktı. Aynı yılın Ağustos'ta piyasaya çıkan "(I Can't Get No) Satisfaction" hem bir numaraya yükseldi hem de grubun en önemli parçalarından biri oldu. Stones artık yükselişe geçmiş ve kendini kanıtlamıştır. 1966 yılı Stones'un farklı enstrümanları denediği bir yıl olmuştur. Bunun en bariz örneği ise mayıs ayında çıkan ve yine çok ses getiren "Paint It Black" dir. Bu şarkıda Sitar kullanılmış ve şarkıya mistik bir hava vermiştir. 1967 Şubat ayında grubun üçüncü albümü olan "Between The Buttons" piyasaya çıktı. Bu albümde bulunan "Let's Spend The Night Together" şarkısı "Sunday Night At The London Palladium" TV şovunda yayınlandıktan sonra ciddi muhafazakar kesim tarafından sert eleştirilere maruz kalmıştır. Aralık ayında ise grubun bir sonraki albüm olan "Their Satanic Majesties Request" çıktı. Stones artık il başta seslendirdikleri blues tarzından daha çok rock sound’ını öne çıkaran vokal, gitar ağırlıklı müziklere yönelmişken, 1968 yılında verdikleri bir konserde seslendirdikleri yeni şarkıları "Jumpin' Jack Flash" ile grup blues kökenlerine geri dönüşün sinyallerini verdi. Ağustos ayında ise "Beggars Banquet" albümü piyasaya çıktı.

1969 yılı haziran ayında çok şaşırtıcı bir şekilde Brian gruptan ayrıldığını açıkladı. Grubun yeni gitaristi ise “John Mayall's Bluesbreakers'dan” Mick Taylor oldu. 3 Temmuz'da Brian Jones, Sussex'teki evinin yüzme havuzunda ölü bulundu. Brian'ın anısı için düzenlenen konserden bir hafta sonra ise yeni single "Honky Tonk Woman" piyasaya çıktı ve listelerde bir numaraya yükseldi.

1971 yılında Decca ile anlaşmaları sona eren grup; kendi plak şirketleri Rolling Stones Records'la "Brown Sugar"ı piyasaya sürdü. Nisan ayında ana albümlerden biri kabul edilen ve albüm kapağında Andy Warhol çalışmaları bulunan "Sticky Fingers" piyasaya çıktı.

Albüm ve single’lar birbirini kovalarken 1975 yılında grup üyeleri Mick Taylor'un yerine geçen yeni üyenin adını açıkladı: Ronnie Wood.

1976 yılının Ağustos'unda "Black and Blue" albümü piyasaya çıktı. Albümden çıkan "Fool To Cry" ise müzik listelerinde ilk 10’a girdi. İlk 12 inch'lik single örneklerinden olan "Miss You" ise Amerika'daki müzik listelerine bir numaradan giriş yaptı. Bunu "Some Girls" albümü takip etti.

1980 Haziran ayında yeni single reggea ve disko soundlarından oluşan "Emotional Rescue" piyasaya çıktı. 1981 yılının Ağustos'unda piyasaya çıkan "Start Me Up" çıktığı gün listeye üst sıralardan girmeyi başardı.

1983 Ağustos ayında Paris Ritz Otel'inde Mick Jagger, Keith Richards ve CBS'in başı Walter Yetnikoff arasında 28 milyon dolara Rolling Stones'un dört stüdyo albümü çıkarması için anlaşma imzalandı.

1985 yılının sonlarına doğru Rolling Stones yeni albümünün çalışmalarına başladı. Çalışmaların sonuna doğru grubun efsane menajeri Ian Stewart hayatını kaybetti ve 1986 da çıkan "Dirty Work" albümü Ian Stewart'a adandı.

1987 yılında ise ilginç bir olay yaşandı. Keith Richards ilk kez gruptan ayrı olarak bir film için başka müzisyenlerle bir araya geldi. Taylor Hackford'un Chuck Berry tribute'u "Hail! Hail! Rock'N'Roll" aynı yıl ekim ayında piyasaya çıktı. Keith filmin müzikal direktörüydü. Filmde rol alan kişiler ise; Chuck Berry, Eric Clapton, Etta James, Julian Lennon, Robert Cray ve Keith Richards'ın kendisiydi.

1988 Eylülünde Keith Richards'ın ilk solo albümü "Talk Is Cheap" piyasaya çıktı. Albümden çıkan ilk single ise "Take It So Hard" oldu. 1989 yılında Mick Jagger ve Keith Richards tekrar birlikte şarkı sözü yazıp yazamayacaklarını anlamak için bir araya geldi. Yaklaşık 2 ay sonra 12 yeni şarkı hazırdı. Tekrar 60 ve 70'li yıllardaki sound'u yakaladıkları albümün kayıt ve mix işlemleri 1 ay gibi kısa bir süre içinde tamamlandı ve "Steel Wheels" ağustos ayında ilk single "Mixed Emotions"la birlikte çıktı.

1991 yılında grubun tüm elemanları solo çalışmları üzerine yoğunlaştı. 1992 Richards ikinci solo albümü olan "Main Offender"ı piyasaya sürdü. 1993 Ve bir sonraki sene yani, 1993 yılında Rolling Stones, 30. yıldönümlerini kutladı.

1994 yılında yeni albümlerinin kaydı için Dublin'de bir araya gelerek albümü tamamlamaya karar verdiler. Virgin'la yaptıkları anlaşmadan sonra piyasaya çıkan ilk albüm "Voodo Lounge" oldu. Albümü desteklemek için verdikleri konserler sırasında grup MTV'nin Ömürboyu Başarı Ödülü'nü aldı.

1995 yılında grup bir sonraki albümü "Stripped"i piyasaya sürdü. 1997 yılının sonunda grubun "Bridges To Babylon" albümü yayımlandı. 2002 yılında "Forty Licks" adlı derleme albümü piyasaya sürüldü. Bu albümde kendi seçimleri olan en iyi 40 şarkılarına yer verdiler. 2005 yılında ise sekiz yıllık bir aradan sonra "A Bigger Bang" adlı albümü piyasaya sürdüler.

Grup 50. yıllarını 2012 yazında kutladı ve 50. yıldönümleri anısına '50' adında büyük ciltli bir kitap ve içinde bu kitapta yer alan arşivlik bazı görsellerden oluşan kitapçığın bulunduğu GRRR! albümü yayımlandı. Albüm, ek olarak "Doom and Gloom" ve "One More Shot" adında iki yeni single içermekteydi.

KEITH RICHARDS – LIFE
Keith Richards'ın 2010 yılında yayımlanan “Life” isimli otobiyografik kitabında, Keith Richards’la uzun söyleşiler yapıp, kitabı yazmasına yardımcı olan James Fox'un ortak imzası bulunuyor. Keith Richards'ın küçük yaşlarda başlayan blues sevgisinde annesinin rolü, The Rolling Stones'un kuruluşu ve fakirlik içinde geçen ilk yıllar, Mick Jagger'la inişler ve çıkışlarla dolu arkadaşlığı, uyuşturucu bağımlılığı ve ilişkileri kitapta detaylı biçimde anlatılmaktadır. İngiltere’de büyük ilgi gören kitap, 1960'lar ve 1970'lerin rock'n'roll dünyasının portesini çizmesiyle öne çıkıyor.

Kitapta Ahmet Ertegün ile ilgili güzel bir anı mevcut, burada alıntı yapmadan geçemeyeceğim: “1971’de birlikte Rolling Stones Plakçılığı kurduk ve dağıtımını yapması için Atlantic Plakçılık’la anlaştık; işte bu noktada devreye Ahmet Ertegün girdi. Ahmet! Bu zarif Türk, kardeşi Nesuhi ile birlikte müzik endüstrisinin insanların neler dinlemeye açık olduğu konusundaki fikrini değiştirmişti. Stones’un idealizmi onlarda da vardı. Onu çok özledim. En son New York’taki Beacon Tiyatrosu’nun kulisinde görmüştüm. Bana tuvaleti sordu. Sonra sahneye çıktım. Gösteriden sonra tuvalette kayıp düştüğü öğrendim. İyileşemedi. O adama bayılırdım. Ahmet yetenekli insanları teşvik ederdi. Atlantic, para değil müzik sevgisinden doğmuştu”

CROSSEYED HEART
Crosseyed Heart sanatçının üçüncü solo albümü olarak yayımlandı. Ne yazık ki bugüne kadar henüz ülkemizde satışa çıkmadı. Kadroda temel olarak davulcu Steve Jordan, gitarist Waddy Wachtel ve Stones’un geri vokallerini yapan Bernard Fowler bulunmakta. Fowler albümün yapım aşamasını ve ilk single “Trouble”ı şöyle tarifliyor; “Keith bize haydi birşeyler yapalım dedi ve aklımızda hiçbir fikir yokken stüdyoya girdik. İnsanın aklında hiçbirşey olmaksızın stüdyoya girmesi kadar güzel bir şey yok. Bir sorun (Trouble) arıyorsanız doğru yerde olduğunuzu görürsünüz.”

Yazının girişinde de bahsettiğim üzere albüm, Richards’ın Stones albümlerinde tek tek yer alan tüm şarkıların müzikal yapısına benzer şekilde, vokal ve gitar tekniği tamamen blues tarzında donanmış çok keyifli bir albüm. Albümün ilk şarkısı “Crosseyed Heart” Delta Blues gitar ritmleri ile intro yaparak nefis bir geçiş ile blues/rock formatına dönüşüyor. “Robbed Blind”, “Goodnight Irene”, “Blues In The Morning” klasik blues balladları. “Suspicious” albümdeki en başarılı vokallerden. Albüm müthiş.

Mutlaka edinin.

Yorumlar