James Taylor - Before This World



James Taylor - Before This World
Concord Records CD


James Taylor, 1948 doğumlu Amerikalı bir şarkıcı ve gitarist. Taylor müzik piyasasında tanınmasını 1970'lerde yayınladığı "Fire and Rain" ve "You've Got a Friend" şarkılarıyla sağlamıştı. 1970'lerde yayınladığı en iyi şarkılarını içeren "Greatest Hits" albümü ile milyonlarca satmıştı. 1990'lar ve 2000'lerde ise popülerliği bir miktar azalsa da, Hourglass, October Road and Covers gibi albümlerle müzik kariyerine devam etti.

James Taylor'ın müzik yolculuğunda 1960'ların sonu ve 1970'lerin başlarına bakmak lazım. Tam bu yıllarda Taylor, "Sweet Baby James" albümünün hazırlıklarına başlar ve albümde Carole King'te görülür. Albüm 1970'in ilk aylarında yayınlanır Taylor bu albümle geniş kitlelere ulaşır. "Fire and Rain" tam anlamı ile patlar ve Taylor, Amerikan müzik piyasasında geniş kitlelere ulaşır. 1970'ler boyunca Taylor başarılı albümlerle müzik piyasasında yerini sağlamlaştırır ve Amerika dışında özellikle de Avrupa'da tanınır. 1977 yılına gelindiğinde James Taylor, Colombia plak firması ile anlaşır. Müzik piyasasında büyük bir plak şirketi ile anlaşmasının Taylor'ın gerilemesine sebep olacağı düşünülürken "JT" ile albümü ile yine başarılı olur. 80'ler ve 90'lar Taylor açısından albüm satışları anlamında geriler. 2000'lerde ise yeniden yükseliş başlar.

Before This World albümü ile 2000'lerin yükselişinin tepe noktasına geliyor. Albümün şarkı listesi şu şekilde;
1. "Today Today Today" 3:09
2. "You and I Again" 3:52
3. "Angels of Fenway" 3:18
4. "Stretch of The Highway" 5:32
5. "Montana" 3:25
6. "Watchin' Over Me" 4:07
7. "SnowTime" 5:48
8. "Before This World / Jolly Springtime" (featuring Sting) 5:34
9. "Far Afghanistan" 4:04
10. "Wild Mountain Thyme" 2:56

Before This World, James Taylor'In 2002 yılında yayınladığı "October Road" albümünden beri süregelen sessizliğini bitiren albüm. Tabii ki bu uzun süre içerisinde bazı konser performansları ve "Covers" diye bir albüm yayınlamıştı. Taylor'ın albüme hazırlık süreci oldukça ilginç, ailesi, arkadaşları da dahil olmak üzere tüm iletişimini kesiyor ve deniz kıyısına taşınır ve şarkıları yazmaya odaklanır. Ortaya çıkan albüm müzik piyasasında oldukça iyi tepkiler alır. Tabii albümün rock ile country tarzlarının bir nevi karışımında oluşan yapısı Amerika müzik piyasası için oldukça sevilen bir tarz ancak bizim gibi bu müziğe uzak olan coğrafyalar açısından albümü biraz daha farklı yorumlamak lazım. Albümde "Today Today Today" gibi tam anlamı ile country şemasına oturan şarkıların yanında "You and I Again" gibi daha soft rock kıvamında şarkılar olması ilgi çekici olacaktır. Kayıt başarılı ancak tam amaçla meraklısının keyif alacağı bir albüm olmuş. Ben çok beğenmedim mesela...

Yorumlar