Jack DeJohnette - Made In Chicago



Jack DeJohnette - Made In Chicago
ECM 2392

Bir albüm yazısı yazmanın en zor yanı, o yazıyı kesip atmanın mümkün olmaması. Aslında çok bile yazdım şu an. Bu albüm için şunu yazmak yeterli olacaktır normalde, satın alın, nokta! Ama işler böylesine kolay olmayacağına göre bir kaç satır karalamak lazım.

Albümdeki müzisyenleri şöyle bir sıralayayım. Zaten bazı şeyler hemen belli olacak. Henry Threadgill: alto saksafon, bas flüt. Roscoe Mitchell: alto ve soprano saksafon, flüt. Muhal Richard Abrams: piyano. Larry Gray: double bas, cello ve tabii ki Jack DeJohnette: davul. Yaşayan bazı en önemli caz müzisyenleri bir arada anlayacağınız.

Albümün hikayesini de anlatayım. Made In Chicago albümü Jack DeJohnette'in eski arkadaşları ile bir araya gelmesinin bir kutlaması aslında. Bundan elli yıl kadar önce DeJohnette, Roscoe Mitchell ve Henry Threadgill sınıf arkadaşı imiş. Bu artık nasıl bir sınıfsa! Bu üçlü bir topluluk kurarlar ve müzik çalarlar. Arkasında Jack DeJohnette "Muhal Richard Abrams"ın adından anlatacağınız üzere deneysel Experimental Band topluluğuna katılır. Roscoe Mitchell ve Henry Threadgill arkadaşlarını yalnız bırakmazlar ve onlarda topluluğun bir parçası olurlar. Yıllar içerisinde bu topluluk dağılır ancak arada sırada bir araya gelip müzik yapmaya devam ederler.

Chicago caz festivalinin 2003 yılındaki programında Jack DeJohnette'e yer verilir. Bunun üzerine Jack DeJohnette eski arkadaşlarını davet eder ve baslar içinde Larry Gray'i topluluğa ekler.

Tahmin edebileceğiniz üzere ortalık birbirine girer. Bizde bu konserin kaydını dinleyebileceğimiz için şanslıyız. İçerik şu şekilde;
01 Chant 16:56
02 Jack 5 14:53
03 This 12:13
04 Museum of Time 13:37
05 Leave Don’t Go Away 10:19
06 Announcement 3:28
07 Ten Minutes 6:09

Albüm her ne kadar Jack DeJohnette ismiyle çıkmış olsa da, hem konserde hemde CD kitapçığında Muhal Richard Abrams çok ön plana çıkmış veya çıkartılmış. Sonuçta DeJohnette, Roscoe Mitchell ve Henry Threadgill'in "Muhal Richard Abrams" liderliğinde müzik kariyerlerine başlamalarının etkisi malum iken bu durum gayet normal.

Valla bu isimler sizi heyecanlandırıyorsa beş dakika beklemeyip satın alınız aldırınız. Harika bir konser performansı hemde bu yaşlarda...

Yorumlar