Claire Huangci - The Sleeping Beauty



The Sleeping Beauty - Tchaikovsky & Prokofiev Ballet Transcriptions / Huangci
Berlin Classics 300548
180Gr 2x LP


Claire Huangci, 1990 doğumlu Amerikalı klasik piyanist. Yukarıdaki plak kapağını görünce ne Amerikalısı dediğinizi duyar gibiyim :) Bilim insanı olan Çin kökenli bir ailenin kızı olarak Amerika New York'ta doğan Claire Huangci, 6 yaşında hediye olarak piyano alır. 11 yaşında iken ciddi bir piyano eğitimine başlar. Bu yıllarda bir Amerikan haber kanalı olan FOX, Claire Huangci'yi gelecek vadeden minik piyanist olarak televizyona taşır. Tabii daha 8 yaşındayken çeşitli piyano yarışmalarında birinci olur.

Müzik eğitimi sırasında Amerika'daki eğitiminin ardından Almaya'da eğitimine devam eder. 2009 yılından itibaren bir çok uluslararası yarışmada derece alır. Daha çocuk yaşlarda dikkat çekmesi sayesinde kendisine çeşitli orkestralarda yer bulur Claire Huangci. Philadelphia Orchestra, Indianapolis Symphony, Stuttgart Radio Symphony Orchestra, Berlin Symphony Orchestra, Munich Chamber Orchestra gibi dünyaca ünlü orkestralarla birlikte çalışma bulur.

Böylesine bir müzisyenin ilk albümü üzerinde bayağı uğraşılmış olması gayet doğal. Tchaikovsky ve Prokofiev transkripsiyonlarında Mikhail Pletnev çalışmaları temel alınmış. İçerik tam olarak şu şekilde;
Pyotr Il'yich Tchaikovsky: The Sleeping Beauty, Op. 66 (arr. M. Pletnev)
I. Prologue: Allegro molto
II. Dance of the Pages: allegro moderato
II. Vision: Presto
IV. Andante
V. The Silver Fairy
VI. Puss in Boots and the White Cat: Rubato assai
VII. Gavotte
VIII. The Singing Canary: Vivo
IX. Red Riding Hood and the Wolf: Allegro moderato
X. Adagio - Andante non troppo
XI. Finale: Allegro vivace
Pyotr Il'yich Tchaikovsky: The Nutcracker Suite, Op. 71a (arr. M. Pletnev for piano)
The Nutcracker Suite, Op. 71a: II. Dance of the Sugar Plum Fairy: Andante ma non troppo (arr. M. Pletnev for piano)
Sergey Prokofiev: 10 Pieces from Romeo and Juliet, Op. 75
No. 1. Folk Dance
No. 2. Scene: The Street Awakens
No. 3. Minuet: Arrival of the Guests
No. 4. Juliet as a Young Girl
No. 5. Masquers
No. 6. Montagues and Capulets
No. 7. Friar Laurence
No. 8. Mercutio
No. 9. Dance of the Girls with Lilies
No. 10. Romeo and Juliet before Parting


Müzik eleştirmenlerine göre Tchaikovsky ve Prokofiev transkripsiyonları son yıllarda genç piyanistlerin repertuvarlarının değişmez bir parçası haline gelmiş. Bunun en önemli sebebi hem Prokofiev'in Romeo and Juliet'i hemde Tchaikovsky'nin Sleeping Beauty'si (Uyuyan Güzel) piyanistler için hem müzikal kapasitelerini gösterebilmek hemde farklı yorumlara imza atabilmek için uygun eserler. Bu albümde Claire Huangci bu durumu sonuna kadar doğruluyor.

Açık konuşayım bale müziğini çok sevmediğim gibi çoğu zaman dinlemekten sıkılırım. Hele iki plak benim için zorlu bir deneyim olmuştur hep. Bunun üzerine bir de eserlerin piyano transkripsiyonları daha da zorlamıştır beni. Ancak özellikle Claire Huangci'nin özellikle ikinci plakta Romeo and Juliet yorumu çok hoşuma gitti ve keyifle dinledim.

Albüm 180gr iki plağa basılmış. Kayıt oldukça başarılı. Bu denli iyi kaydedilmiş bir solo piyano albümü çok da güzel test plağı olur diyeyim ve sizi Claire Huangci'nin müzik yaşamı ve ilk albümü konusundaki yorumlarını içeren bir röportaj ile baş başa bırakayım...

Yorumlar